Vācijas brigādes Lietuvā pamatu veidos divi tanku bataljoni

NATO
LETA/BNS
Vācijas tanks Leopard 2A6
Foto: AP/Scanpix

Vācijas brigādes Lietuvā pamatu veidos divi tanku bataljoni, paziņojusi Vācijas Aizsardzības ministrija.

Lietuvā tiks izvietots 203.tanku bataljons no Augustdorfas Ziemeļreinā-Vestfālenē un 122.tanku un grenadieru bataljons no Oberfīhtahas Bavārijā. Kopumā brigādi veidos trīs kaujas bataljoni, kā arī komandelements un apgādes elements.

Kā informēja Vācijas Aizsardzības ministrija, trešo bataljonu sākotnēji veidos Vācijas vadītā NATO paplašinātās klātbūtnes bataljona kaujas grupa.

Abi tanku bataljoni Lietuvā tiks dislocēti, kad būs pabeigta nepieciešamā infrastruktūra.

Pēc Bundesvēra ģenerālinspektora ierosinājuma lēmumu par Lietuvā dislocējamām vienībām pirmdien pieņēma Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss.

Lietuvā izvietotās brigādes nosaukums būs "Panzerbrigade 42". Gaidāms, ka brigādes štābs uz Lietuvu tiks pārcelts nākamā gada pēdējos trīs mēnešos. Vācija brigādes ietvaros kopumā plāno Lietuvā izvietot apmēram 4000 karavīru.

Viļņa plāno, ka lielākā daļa Vācijas brigādes Lietuvā tiks dislocēta 2026.gadā. Karavīri un to ģimene tiks izmitināti Viļņā, Rūdninkos un Ruklā, bet konkrētas izmitināšanas vietas pagaidām nav noteiktas, jo sarunas turpinās.

Kopīgā Lietuvas un Vācijas darba grupa ir vienojusies dislocēšanas plānu parakstīt līdz 22.decembrim.

Vācijas aizsardzības ministrs iepriekš paziņoja, ka pirms brigādes izvietošanas Lietuvā ir nepieciešams izveidot ne tikai militāro infrastruktūru, bet arī sociālo infrastruktūru, piemēram, skolas un atpūtas vietas.

Pistoriuss paskaidroja, ka tas nepieciešams, jo Vācijas karavīri rotācijas kārtībā Lietuvā ieradīsies uz trim gadiem, kas nozīmē, ka viņi brauks kopā ar ģimenes locekļiem.

Vācija vada kopš 2017.gada Lietuvā izvietoto NATO pastiprinātās klātbūtnes daudznacionālo kaujas grupu, un Lietuvā ir dislocēti apmēram 800 Vācijas karavīru.

Pagājušajā gadā Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Vācijas kanclers Olafs Šolcs parakstīja komunikē, kas paredz Lietuvā izvietot Vācijas brigādi vairāku tūkstošu cilvēku sastāvā. Iepriekš Vācijas pozīcija bija Lietuvā izvietot tikai daļu no brigādes, bet pārējie karavīri gatavībā būtu dislocēti Vācijā. Tikmēr Lietuva uzstāja, ka pēc infrastruktūras sagatavošanas Lietuvā ir jāatrodas Vācijas brigādei pilnā apmērā.

Tikai šogad jūnijā Vācija beidzot apliecināja gatavību izvietot visu brigādi Lietuvā, kad tur būs nepieciešamā infrastruktūra un tas netraucēs citiem NATO plāniem. Pagaidām Lietuvā ieradušies brigādes karavīri, kas atbildīgi par sagatavošanos izvietošanai un apstākļu novērtējumam.

Dalies ar šo ziņu