Pistoriuss: Vācija kļūs par lielāko ieroču piegādātāju Latvijai

Latvijā
Sargs.lv
Latvijas un Vācijas aizsardzības ministri preses konferencē
Foto: Edijs Pālens/LETA

Īstenojot IRIS-T vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādi, Vācija kļūs par lielāko ieroču piegādātāju Latvijai, tā žurnālistiem šodien Aizsardzības ministrijā pēc tikšanās ar aizsardzības ministru Andri Sprūdu sacīja Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss (Boris Pistorius). A.Sprūds arī atklāj, ka nākamajā gadā Vācija uzsāks gaisa patrulēšanas misiju Latvijā, tādējādi gan spēcinot nacionālo drošību, gan visas NATO aizsardzību.

Šodien vizītē Latvijā pirmo reizi ieradies Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss, lai pārrunātu aktuālākos drošības jautājumus ar aizsardzības ministru A.Sprūdu. Pēc abu tikšanās, ministri medijiem atklāja, ka nākamajā gadā Vācija uzsāks gaisa patrulēšanas misiju Latvijā, tiks spēcināta valstu sadarbība militārās industrijas jomā un turpināts atbalsts Ukrainai.

“Vācijai ir svarīga nozīme visa Baltijas reģiona aizsardzībā un mēs ļoti novērtējam aizsardzības ministra Borisa Pistoriusa ierašanos Latvijā,” gandarījumu pauda A.Sprūds.

“Mums ir bijusi īpaša atbildība par Baltijas reģiona aizsardzību. Vācija ir gatava palielināt savu iesaisti Baltijas valstu zemes, gaisa un jūras aizsardzībā un mēs izpildām savus solījumus,” medijiem uzsvēra Vācijas aizsardzības ministrs.

Vācija līdz šī gada beigām sagatavos plānu par Vācijas brigādes dislocēšanu Lietuvā, savukārt pirmie karavīri Lietuvā ieradīsies jau nākamā gada beigās, taču ministrs uzsver, ka brigādes dislocēšanai kaimiņvalstī nepieciešams ir laiks, lai sagatavotu visu nepieciešamo infrastruktūru pilnvērtīgai brigādes darbībai. Šī būs lielākā Vācijas spēku vienība ārpus valsts robežām.

Image
NATO ģenerālsekretāra, Vācijas aizsardzības ministra vizīte Lietuvā tiekoties ar Lietuvas prezidentu un aizsardzības ministru
Foto: EPA/Scanpix. NATO ģenerālsekretāra, Vācijas aizsardzības ministra vizīte Lietuvā tiekoties ar Lietuvas prezidentu un aizsardzības ministru

Runājot par jūras drošību, ministrs uzsvēra tikko noritējušās Vācijas jūras kara flotes organizētās mācības “Northern Coast 2023”. Kopumā šajās mācībās piedalās aptuveni 30 kuģi, zemūdenes, 15 gaisa kuģi un 3200 karavīru, kuru vidū arī Latvijas karavīri un zemessargi. Mācībās tika trenēta sabiedroto spēja reaģēt kā vienotam un koordinētam aizsardzības spēkam.

“Kad jūs pievienojāties NATO gandrīz pirms 20 gadiem mēs paudām gatavību aizsargāt Baltijas valstu debesis, mēs esam to darījuši un mēs no turpināsim darīt. Mēs strādāsim pie tā, lai nodrošinātu pretinieka atturēšanu un sabiedroto aizsardzību,” pārliecību pauda B.Pistoriuss.

Ņemot vērā, ka Igaunijas Emari gaisa spēku bāzē plānots remonts, 2024. gadā Latvija tiks izvietoti Vācijas “Eurofighter Typhoon” iznīcinātāji. Tas nozīmē, ka Vācijas iznīcinātāji nākamgad Vācija veiks gaisa patrulēšanas misijas no Lielvārdes bāzes.

Image
IRIS-T vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija. IRIS-T vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas

Uzsverot Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzību, abi ministri pauda arī apliecinājumu par turpmāko soļu veikšanu Vācijas uzņēmuma “Diehl Defence” ražotās IRIS-T vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādes procesā, ņemot vērā Latvijas un Igaunijas kopīgi parakstīto jumta līgumu ar “Diehl Defence” septembra sākumā.

Sistēmu piegāde varētu sākties jau 2025. gadā. Līdz tam Latvijai vēl ir jāveic apjomīgs darbs, apmācot personālu, pilnveidojot infrastruktūru, kā arī vēl jāizpilda citi mājasdarbi, lai brīdī, kad šīs sistēmas tiks piegādātas, Nacionālie bruņotie spēki būtu gatavi tās pilnvērtīgi izmantot un uzturēt.

Dalies ar šo ziņu