Arvīds Anušausks: Nākamnedēļ būs zināms detalizētāks plāns par Vācijas brigādes izvietošanu Lietuvā

NATO
LETA/BNS
Vācijas tanks Leopard 2A4
Foto: EPA/Scanpix

Nākamnedēļ tiks publiskota detalizētāka sākotnējā informācija par Vācijas plāniem izvietot brigādi Lietuvā, otrdien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

Viņš žurnālistiem teica, ka Lietuvas puse savu plānu prezentēs tuvāko mēnešu laikā.

Anušausks sacīja, ka nākamnedēļ viņam paredzēta tikšanās ar Vācijas pārstāvjiem un pēc tās "publiski sāks kļūt pieejama detalizētāka informācija".

"Tomēr paies vēl daži mēneši, kamēr mēs un Vācijas puse izstrādāsim plānu līdz visām detaļām, kas attiecas uz mums, nevis Vācijas pusi, kura savu mājasdarbu ir izpildījusi," klāstīja Lietuvas aizsardzības ministrs.

Vācija plāno izvietot Lietuvā savu brigādi, un Lietuva attīsta tās uzņemšanai nepieciešamo infrastruktūru.

Pirms izvietot karavīrus, Vācija ir apņēmusies izstrādāt izvietošanas plānu un šā gada pēdējā ceturksnī to iesniegt Viļņai.

Vācija vada kopš 2017.gada Lietuvā izvietoto NATO pastiprinātās klātbūtnes daudznacionālo kaujas grupu, un Lietuvā ir dislocēti apmēram 800 Vācijas karavīru.

Pagājušajā gadā Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Vācijas kanclers Olafs Šolcs parakstīja komunikē, kas paredz Lietuvā izvietot Vācijas brigādi vairāku tūkstošu cilvēku sastāvā. Iepriekš Vācijas pozīcija bija Lietuvā izvietot tikai daļu no brigādes, bet pārējie karavīri gatavībā būtu dislocēti Vācijā. Tikmēr Lietuva uzstāja, ka pēc infrastruktūras sagatavošanas Lietuvā ir jāatrodas Vācijas brigādei pilnā apmērā.

Tikai šogad jūnijā Vācija beidzot apliecināja gatavību izvietot visu brigādi Lietuvā, kad tur būs nepieciešamā infrastruktūra un tas netraucēs citiem NATO plāniem. Pagaidām Lietuvā ieradušies brigādes karavīri, kas atbildīgi par sagatavošanos izvietošanai un apstākļu novērtējumam.

Dalies ar šo ziņu