ASV aizsardzības sekretārs paredz Zviedrijas pievienošanos NATO vēl pirms gaidāmā samita Viļņā

NATO
Sargs.lv/ Stars and Stripes
ASV aizsardzības sekretāra Loida Ostina tikšanās ar Zviedrijas aizsardzības ministru Polu Jonsonu
Foto: EPA/Scanpix

ASV aizsardzības sekretārs Loids Ostins (Lloyd Austin) trešdien paziņoja, ka sagaida Zviedrijas pievienošanos militārajai aliansei vēl pirms gaidāmā NATO samita Viļņā šī gada jūlijā, vēsta ASV militārais medijs “Stars and Stripes”.

L.Ostins 19. aprīlī Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā tikās ar Zviedrijas aizsardzības ministru Polu Jonsonu (Pål Jonson). Pēc abu tikšanās ASV aizsardzības sekretārs medijiem sacīja ka, viņaprāt, Zviedrijas pievienošanās process varētu noslēgties NATO dalībvalstu vadītāju samitā Lietuvā.

"Jūs esat pieņēmuši drosmīgu un vēsturisku lēmumu pievienoties NATO, un ASV jūs pilnībā atbalsta,” atzina L.Ostins.

Zviedrijas centienus iekļūt NATO līdz šim ir kavējusi Ungārija un Turcija, kuru starpā ir izcēlušās diplomātiskas nesaskaņas. "Mums visiem ir svarīgi, lai [Ungārija un Turcija] pieņemtu lēmumu ātrāk nekā vēlāk. Mēs visi ceram, ka šovasar Viļņā mums blakus sēdēs spēcīgā Zviedrija," uzsvēra ASV aizsardzības sekretārs.

Sākotnēji sabiedrotie cerēja, ka Zviedrija kopā ar Somiju pievienosies aliansei, kas šī mēneša sākumā jau kļuva par NATO dalībvalsti. Šo soli ir aizkavējusi Turcija, kas ir neapmierināta ar kurdu kaujinieku jautājumu risināšanu Zviedrijas iekšienē.  

Tikmēr Ungārija nav sniegusi savu apstiprināju Zviedrijai saistībā ar tās kritiku pret Ungārijas prezidenta Viktora Orbāna politiku, ko vairāki kritiķi nodēvējuši par autoritātu.

L.Ostina vizīte Stokholmā notiek īsi pirms piektdien gaidāmās sabiedroto un partneru sanāksmes Ramšteinas gaisa bāzē, lai apspriestu turpmāko atbalstu Ukrainai tās karā pret Krieviju.

Dalies ar šo ziņu