NATO Baltijas patrulēšanu no Emari bāzes Igaunijā turpina Itālijas Gaisa spēki ar "Eurofighters"

NATO
Sargs.lv/ac.NATO.int
Eurofighters
Foto: Foto: Igaunijas Gaisa spēki

No 15. septembra NATO Baltijas gaisa patrulēšanas operācijā no Emari gaisa spēku bāzes Igaunijā turpina operēt Itālijas Gaisa spēki ar četriem iznīcinātājiem “Eirofighters”, kuri nomainīja līdz šim tur izvietotās modernās piektās paaudzes reaktīvās lidmašīnas “F-35”.

Itālijas Gaisa spēku ģenerālleitnants Silvano Frigerio pateicās sava kontingenta karavīriem un tehniskajam personālam, kuri iepriekšējos četrus mēnešus NATO Baltijas gaisa patrulēšanas operācijā apkalpoja un lidoja ar modernajiem iznīcinātājiem “F-35”. Tagad tos uz nākamajiem mēnešiem šajā starptautiskajā gaisa telpas drošības operācijā nomaina četri Itālijas Gaisa spēku iznīcinātāji “Eurofighters”.

Image
Eurofighters
Foto: Foto: Igaunijas Gaisa spēki
Foto: Igaunijas Gaisa spēki

“Būdams Itālijas Apvienoto operāciju štāba komandiera vietnieks, es patiesi esmu gandarīts par Itālijas Gaisa spēku ieguldījumu NATO gaisa patrulēšanas operācijā,  nodrošinot atturēšanas un aizsardzības spējas NATO Baltijas reģionā un Austrumu flangā daļā,” Emari bāzē sagaidot jaunā kontingenta komandieri pulkvedi Fabio de Luka (Fabio De Luca), saka S. Frigerio. Viņš piebilst – NATO sabiedroto klātbūtne Baltijā demonstrē nemainīgo apņemšanos novērst potenciālos draudus dalībvalstīm, raidot signālu agresoram, ka NATO gaisa telpas integritāte tiek sargāta.

“Gaisa telpas uzraudzības pārņemšana no iepriekšējā Itālijas Gaisa spēku kontingenta ir Itālijas nemainīgais devums NATO operācijā un ceru uz auglīgu sadarbību ar Igaunijas sabiedrotajiem Emari bāzē,” saka pulkvedis F. De Luka.

Image
Eurofighters
Foto: Foto: Igaunijas Gaisa spēki
Foto: Igaunijas Gaisa spēki

Turklāt tas, ka Itālija Baltijā izvietojusi gan jau zināmos iznīcinātājus “Eurofighters”, gan piektās paaudzes “F-35”, kas NATO Baltijas gaisa patrulēšanā notika pirmo reizi, liecina – tā ir gatava izmantot vismodernākās tehnoloģijas, lai “24/7” režīmā sargātu Baltijas debesis. Tāpat ceturtās un piektās paaudzes iznīcinātāju izvietošana ir labs treniņš  visiem iesaistītajiem – gan gaisa kuģa apkalpei, gan personālam uz zemes.

“Esmu lepns, ka Itālijas kontingents šeit atrodas jau ceturto reizi pēc kārtas,” viņš piebilst.

Itālijas Gaisa spēku iznīcinātāji “Eurofighters” Igaunijas Emari lidlaukā paliks līdz šī gada novembra beigām, lai kopā ar Dānijas un Portugāles iznīcinātājiem “F-16”, kuri izvietoti Šauļu bāzē Lietuvā, veiktu NATO gaisa patrulēšanu Baltijas gaisa telpā.

Gaisa patrulēšanas uzdevumi tiek koordinēti no galvenā NATO Apvienoto gaisa operāciju centra Uedemā, Vācijā, sadarbojoties ar Baltijas kontroles un ziņošanas centriem Lietuvā, Latvijā un Igaunijā.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka no 31. augusta Dānijas un Portugāles Gaisa spēku iznīcinātāji “F-16” nomainījuši Spānijas Gaisa spēkus Šauļu bāzē Lietuvā, pārņemot stafeti NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas operācijā.

Kopš 2004. gada, kad Igaunija, Latvija un Lietuva pievienojās aliansei, NATO sabiedrotie pārmaiņus rotācijas kārtībā nodrošina Baltijas gaisa telpas uzraudzību Baltijas jūras reģionā, atrodoties gaisa spēku bāzēs Lietuvā un Igaunijā.

Dalies ar šo ziņu