Dānijas un Portugāles iznīcinātāji “F-16” nomaina Spānijas Gaisa spēkus Baltijas gaisa patrulēšanā

NATO
Sargs.lv/AC.NATO.int
F-16
Foto: Portugāles Gaisa spēku iznīcinātāji "F-16". Foto: Christian Timming

No 31. augusta Dānijas un Portugāles Gaisa spēku iznīcinātāji “F-16” nomainījuši Spānijas Gaisa spēkus Šauļu bāzē Lietuvā, pārņemot stafeti NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas operācijā.

Kā kontingenta maiņas pasākumā visu valstu pārstāvjiem sacīja Lietuvas Aizsardzības ministrijas vietnieks Viļus Semeska (Vilius Semeska), NATO sabiedroto valstis šo gadu laikā gaisa patruļas operācijā uz Lietuvu ir nosūtījušas daudzas vienības, kas rūpējušās par Lietuvas un visas Baltijas gaisa telpas drošību.

Image
NATO
Foto: Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks V. Semeska. Foto: Antanas Gedrimas
Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks V. Semeska. Foto: Antanas Gedrimas

“Ceru, ka šeit jūtaties kā mājās. Novēlu, lai nākamie četri mēneši dienestā ir veiksmīgi, bet Baltijas debesis – drošas!” viņš teica.

Gaisa patrulēšanas uzdevumi tiks koordinēti no galvenā NATO Apvienoto gaisa operāciju centra Uedemā, Vācijā, sadarbojoties ar Baltijas kontroles un ziņošanas centriem Lietuvā, Latvijā un Igaunijā.

Image
F-16
Foto: Dānijas Gaisa spēku iznīcinātāji "F-16". Foto: Dānijas Karaliskie gaisa spēki
Dānijas Gaisa spēku iznīcinātāji "F-16". Foto: Dānijas Karaliskie gaisa spēki

NATO Apvienotās Gaisa pavēlniecības štāba priekšnieka vietnieks brigādes ģenerālis Adrians Hils (Adrian Hill) pateicās Lietuvai par uzņemšanu un sveica Dānijas un Portugāles Gaisa spēku kontingentus, kuri turpmākos četrus mēnešus piedalīsies Baltijas gaisa patrulēšanā. “Kopīgiem spēkiem mēs turpināsim aizsargāt savus iedzīvotājus un NATO gaisa telpu,” viņš sacīja.

Image
NATO
Foto: NATO Apvienotās Gaisa pavēlniecības štāba priekšnieka vietnieks A. Hils. Foto: ac.nato.int
NATO Apvienotās Gaisa pavēlniecības štāba priekšnieka vietnieks A. Hils. Foto: ac.nato.int

Jau ziņots, ka Spānijas Gaisa spēki ar iznīcinātājiem “Eurofighter Typhoon” no Šauļu bāzes operēja kopš šī gada 29. aprīļa. Šo mēnešu laikā iznīcinātāji veikuši apmēram 30 pārtveršanas, paceļoties gaisā, saņemot ziņu par neidentificētiem lidaparātiem Baltijas gaisa telpā un NATO robežu tuvumā. Tāpat reaktīvās lidmašīnas daudzas reizes piedalījušās Baltijas bruņoto spēku, tai skaitā arī Latvijas, militārajās mācībās, piemēram, gaisa atbalsta kontrolieru (JTAC) apmācībās, trenējot dažādu spēka veidu sadarbību un savietojamību.

Image
NATO
Foto: Dānijas kontingenta komandieris pulkvežleitnants N. Andersens ar savu komandu Baltijas gaisa patrulēšanas pienākumu pārņemšanas pasākumā. Foto: Antanas Gedrimas
Dānijas kontingenta komandieris pulkvežleitnants N. Andersens ar komandu Baltijas gaisa patrulēšanas pienākumu pārņemšanas pasākumā. Foto: Antanas Gedrimas

Tikmēr dalību Baltijas gaisa patrulēšanas operācijā no Emari bāzes Igaunijā turpina Itālijas Gaisa spēki, kuri līdz šim operēja ar piektās paaudzes iznīcinātājiem “F-35”.Taču jau nākamajā nedēļā tos nomainīs četri Itālijas Gaisa spēku iznīcinātāji "Eurofighetrs", kuri Igaunijā ieradās vakar.

Kopš 2004. gada, kad Igaunija, Latvija un Lietuva pievienojās aliansei, NATO sabiedrotie pārmaiņus rotācijas kārtībā nodrošina Baltijas gaisa telpas uzraudzību Baltijas jūras reģionā, atrodoties gaisa spēku bāzēs Lietuvā un Igaunijā.

Šī kolektīvā operācija demonstrē alianses modrību un saliedētību, kalpojot arī kā NATO atturēšanas pasākums pret Krievijas potenciālo agresiju.

Dalies ar šo ziņu