BALTRON 25: Baltijas valstu Jūras spēku attīstības pamats

Mūsdienu vēsture
Sargs.lv
BALTRON 25. gadadienas svinības
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tieši pirms 25 gadiem, 28.augustā 1998.gadā, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas Jūras spēku komandieri sanāca kopā, lai izveidotu vienu no svarīgākajām Baltijas valstu jūras spēku sadarbības platformām. Baltijas valstu jūras eskadra (BALTRON) ir bijis viens no ilgstošākajiem Baltijas valstu sadarbības projektiem, kas licis pamatus gan karavīru profesionalitātei, gan trīs valstu Jūras spēku attīstībai un izaugsmei. Tās izveides mērķis bija nodrošināt pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā. Portāls “Sargs.lv” devās uz BALTRON jubilejas svinībām, lai atskatītos, kā šī sadarbība ir nostiprinājusies gadu laikā un kur tā virzās.

Sestdienas rītā Rīgas Meža kapos piemiņas brīdī Baltijas valstu Jūras spēku pārstāvji un bijušie BALTRON komandieri nolika ziedus pie pirmā BALTRON komandiera jūras kapteiņa Ilmāra Lešinska atdusas vietas, lai izradītu godu un pateicību par viņa ieguldījumu Latvijas un Baltijas valstu Jūras spēku attīstībā.

Image
Jūras spēku pārstāvji noliek ziedus pie Ilmāra Lešinska kapavietas
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jau drīz pēc tam Rīgas pasažieru ostā pietauvojās četri kuģi. No Latvijas uz svinībām ieradās Jūras spēku štāba un apgādes kuģis A-90 “Varonis”, kas šobrīd pilda BALTRON štāba funkcijas, štāba un apgādes kuģis A-53 “Virsaitis”, savukārt Lietuvu pārstāvēja mīnu kuģis M53 “Skalvis” un  patruļkuģis P12 “Dzukas”.

Image
Kuģu apkalpes
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kuģu apkalpes nostājušās uz piestātnes noteiktā kārtībā, klātesošie viesi nojumē ieņēma savas vietas un tad Jūras spēku orķestra pavadībā ieradās BALTRON komandieris, Latvijas Jūras spēku komandkapteinis Jānis Auce.

Pēc sasveicināšanās ar kuģu apkalpēm, svinīgi tika atnesti Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un BALTRON karogi. Pēc Baltijas valstu himnām BALTRON komandieris komandkapteinis Jānis Auce uzrunāja klātesošos.

Image
Spēlē Jūras spēku orķestris
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Mēs atzīmējam svarīgu dienu Baltijas valstu Jūras spēku vēsturē un reģiona drošībā. Saknes Baltijas valstu eskadrona izveidei ir meklējams 1995. gadā, kad norisinājās pirmās Baltijas valstu Jūras spēku mācības “Amber sea 95”, kas iezīmēja pagrieziena punktu Baltijas valstu Jūras spēku sadarbībā. Tas lika pamatus vīzijai par pretmīnu darbību Baltijas jūrā. Nākamo 3 gadu garumā ar mūsu partnervalstu palīdzību Vācijas vadībā šī vīzija tika materializēta realitātē un tā 28. augustā 1998. gadā Tallinā jūras kapteinis Ilmārs Lešinskis kļuva par Baltijas valstu jūras eskadras komandieri,” atminas komandkapteinis J.Auce.
Image
BALTRON 25 gadadienas svētku viesi
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Svinību laikā gan NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks brigādes ģenerālis Egīls Lešinskis, gan Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Māris Polencs, gan Lietuvas Jūras spēku pārstāvis jūras kapteinis Tadas Jablonskis atzinīgi novērtēja milzīgo BALTRON ieguldījumu katras valsts Jūras spēku kvalitātes veicināšanā, personāla profesionalitātes izaugsmē, kā arī spēku attīstību NATO virzienā.

“BALTRON ir vienojis cilvēkus ne tikai profesionālā, bet arī personīgā ziņā. Mēs skatāmies uz jūru kā to, kas atdala kontinentus, atdala valstis, atdala cilvēkus, bet īstenībā jūra vieno cilvēkus. No mana skatupunkta Jūras spēki ir tie, kas skatās ienaidniekam acīs katru dienu. Katrās mācībās BALTRON parāda savu vienotību, kopīgās vērtības, kas pastāv starp Baltijas valstīm. Šis projekts ir ļoti svarīgs, jo, ja tu pazīsti cilvēku personīgi, kļūst daudz vieglāk strādāt kopā, un, jo vairāk mēs strādājam kopā, jo vienotāki mēs kļūstam, jo vairāk tas nepatīk mūsu ienaidniekam,” uzsver jūras kapteinis Tadas Jablonskis.

Image
Jūras kapteinis Tadas Jablonskas
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kā atklāj BALTRON komandieris komandkapteinis Jānis Auce 25 gadu laikā BALTRON ir bijuši 24 komandieri un vairāk nekā 25 kuģi. Baltijas valstu jūras eskadra ir piedalījusies vairāk nekā 100 mācībās, katru gadu piedaloties vidēji septiņās mācībās. BALTRON darbība ir veicinājusi drošību un stabilitāti Baltijas jūras reģionā, nodrošinot mīnu meklēšanas kuģu pastāvīgu gatavību piedalīties nacionālu uzdevumu veikšanā un NATO pretmīnu kuģu grupas realizētajās operācijās. “BALTRON laikā Jūras spēki ir kļuvuši par daļu no NATO, tā ir kļuvusi par platformu zināšanu un pieredzes ieguvei Baltijas valstu Jūras spēku karavīriem,” atzīst komandkapteinis J.Auce.

Image
Komandkapteinis Jānis Auce
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Bijušais NBS komandieris viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots norādīja, ka šī viņam esot ļoti emocionāla diena, jo vairāk nekā pirms 25 gadiem, sanākot kopā trīs Baltijas valstu Jūras spēku komandieriem, viņi saprata, ka Lietuva, Igaunija un Latvija ir pieļāvušas vēsturisku kļūdu – pirms Otrā pasaules kara valstu politiskā un militārā sadarbība bija minimāla, viņa izlēma labot šo kļūdu.

“Mēs vēlējāmies mainīt šo vēsturisko kļūdu un mēs sapratām, ka vienīgais veids ir strādāt kopā. Šodien mēs skatāmies uz Ukrainu un mēs varam teikt, ka, tikai strādājot un palīdzot kopā, ukraiņi uzvarēs. Šis parāda, ka mēs īstenojām lielisku ideju un izdarījām lielisku darbu,” ar smaidu sejā norāda viceadmirālis.
Image
Viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Taču pašreizējā ģeopolitiskā sistēma parāda, ka sabiedroto valstu sadarbībai ir jākļūst tikai spēcīgākai. Tādēļ BALTRON komandieris uzsvēra, ka Baltijas valstu jūras eskadra ir gatava paplašināt eskadrā iesaistīto valstu skaitu. “Mēs nevaram apstāties pie tā, ko mēs esam sasnieguši. Pašreizējā ģeopolitiskā situācija pieprasa stiprināt mūsu sadarbību ar mūsu partneriem, lai palielinātu mūsu gatavību un profesionālismu.  Es vēlos uzsvērt, ka mēs esam gatavi uzņemt jaunas dalībvalstis šajā eskadronā, lai attīstītos un mācītos jau grūtākos formātos,” savas runas noslēgumā atklāja komandkapteinis J.Auce. 

Image
Rīgas pasažieru osta un BALTRON 25. gadadienas svinības
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pašreiz dalību BALTRON eskadrā turpina Latvija un Lietuva. Igaunija piedalās visos citos Jūras spēku sadarbības projektos, kas saistīti ar mācībām, izglītību, pieredzes apmaiņu, bet eskadrai (kopš 2014. gada) pievienojas pēc vajadzības (piemēram, mācību laikā).

BALTRON mērķis ir nodrošināt Baltijas jūras spēku mīnu meklēšanas kuģu pastāvīgu gatavību piedalīties nacionālu uzdevumu veikšanā un NATO pretmīnu kuģu grupas realizētajās operācijās. Paralēli BALTRON veicina savstarpējo savietojamību un sadarbību starp Jūras spēkiem, tostarp nodrošina pastāvīgas kopīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā, piedalās jūras atmīnēšanas operācijās, militārajās mācībās un misijās, Baltijas valstu teritoriālo ūdeņu un ekonomiskās drošības stiprināšanā.

Dalies ar šo ziņu