Rezerves karavīrs: Rezervistu militārās pamatapmācības kurss katram būs pa spēkam

Militārās mācības
Sargs.lv
Rezervistu kurss
Foto: Rezervistu militārās pamatapmācības kursa dalībnieki - K. Grauze attēlā vidū kopā ar studentu korporācijas "Selonija" biedriem/K.Grauzes pers. arhīvs

Mežā pavadītā nedēļa Rezervistu militārās pamatapmācības kursa laikā man bija vislabākais piedzīvojums, jo tad praktiski varējām pārbaudīt visu, ko iepriekšējās nedēļās apguvām teorētiski. Tā intervijā “Sargs.lv” saka rezerves karavīrs Kristers Grauze, kurš ikdienā strādā Aizsardzības ministrijas Aizsardzības plānošanas un analīzes departamentā. Viņš trīs nedēļas garo Rezervistu militārās pamatapmācības kursu pabeidza 2021. gadā un, iedrošinot tos, kuri pagaidām vēl tikai apsver iespēju pieteikties šīs vasaras kursam, saka – tas ir labs veids, kā pārbaudīt savas spējas un saprast, ka vienmēr no sevis “var izspiest daudz vairāk”. Tāpat ne mazāk svarīgi, ka kursa laikā var uzlabot arī fizisko sagatavotību un formu, jo, tā kā ēdienreizes ir konkrētos laikos, tad atkrīt iespējas pa kluso ēst bulciņas un šokolādi. 

Ļauj pašiem pamēģināt

Kursam pieteicies, jo vēlējies apgūt militārās pamatzināšanas un prasmes, lai noteiktā līmenī spētu iesaistīties valsts aizsardzībā. Tāpat arī viņš gribējis kādu laiku pavadīt pilnīgi citā vidē nekā tā ir ierasta ikdienā, un tas arī izdevies, kā pats saka, par visiem 180, ja ne pat 360 grādiem. Kā trešo motivatoru dalībai Rezervistu kursā viņš min zināšanas, ko vēlāk var pielietot arī civilajā dzīvē un viņa gadījumā – arī profesionālajā izaugsmē darbā.

“Manā gadījumā svarīgi bija apgūt arī tādas prasmes, kas noder, piemēram, dodoties pārgājienos – kā sagatavot ekipējumu, lai viss izdotos veiksmīgi,” viņš saka, piebilstot, ka Rezervistu kurss tā dalībniekus iepazīstina ar daudzām lietām un pašiem ļauj tās izmēģināt.

Tāpat viņš piekrīt, ka trīs nedēļu ilgais kurss ir pietiekams, lai apgūtu militārās apmācības pamatus. Ja kāds kursa dalībnieks saprot, ka grib mācīties vairāk un padziļināti attīstīt kādas konkrētas prasmes, piemēram, šaušanu, tad jau NBS piedāvā tādas dienesta iespējas, kā, piemēram, brīvprātīgo dienestu Zemessardzē.

Saprot, ka var vairāk

Rezervistu kurss, kurā dalībnieki nāk no dažādām darbības jomām un ir ar atšķirīgu fizisko sagatavotību un dzīves pieredzi, ir labs veids, kā pārbaudīt savas spējas un saprast – pat, ja ir liels morālais un fiziskais sagurums, vienmēr no sevis “var izspiest daudz vairāk”.

Image
Rezervisti
Kristers ar citiem Rezervistu militārās pamatapmācības kursa dalībniekiem. Foto no K. Grauzes arhīva

Kristers stāsta, ka visas trīs apmācības nedēļas aizvadītas diezgan augstā fiziskā intensitātē, kad licies – visi fiziskie un garīgie resursi ir atdoti, taču arī tādos brīžos tiek atrasts spēks, lai, piemēram, vakarā sakārtotu savu individuālo ekipējumu un nākamajā dienā viss būtu darba gatavībā.

“Pēdējā nedēļa, kas tika pavadīta mežā, manuprāt, bija labākais piedzīvojums, jo bija iespēja praktiski pārbaudīt visu, kas iepriekšējās nedēļās apgūts teorētiski. Tā bija iespēja to visu salikt kopā un iziet ar nodaļas biedriem. Tāpat mežā mums deva iespēju arī pašiem daudz ko organizēt, visu laiku nebijām tikai instruktora pakļautībā. Labs pārbaudījums mūsu patstāvībai,” viņš saka.

Īpašs lepnums bijis kursa beigās, redzot, ka visi, kuri to uzsāka, arī izturēja līdz galam.

“Bija prieks arī par saviem studentu korporācijas “Selonija” biedriem, ar kuriem kopā bijām šajā kursā, kā arī dalībniekiem no citām studentu korporācijām. Bija lepnums, ka arī studentu korporācijas biedri šajā apmācībā bija labi reprezentēti,” viņš saka.

Karstākais kurss vēsturē

Kā stāsta Kristers, 2021. gada rezervistu militārās apmācības kurss notika laikā, kad Latviju bija pārņēmis neierasts karstuma vilnis ar + 30 grādu augstu temperatūru. Taču viņš to uzskatīja par ieguvumu, citējot seno teicienu “Grūti mācībās, viegli kaujā”.

Image
Rezervisti
Kristers ar citiem Rezervistu militārās pamatapmācības kursa dalībniekiem. Foto no K. Grauzes arhīva

“Visvairāk to karstumu izjutām poligonā kaujas šaušanas apmācības laikā – atklātā vietā visi bijām pārkarsuši, bet tādā treniņa ziņā bija ļoti vērtīgi to izmēģināt,” viņš saka.

Kristers gan atzīst, ka visi kursanti ar grūtībām un pārbaudījumiem veiksmīgi tikuši galā, un medicīniskās palīdzības punkts nav bijis bieži jāapmeklē – nekādu akūtu traumu nebija, vienīgi dažas tulznas, kurām bijis nepieciešams kārtīgāks plāksteris. Arī pats bijis emocionāli gatavs, ka pēc vienas intensīvas dienas sekos nākamā, līdz ar to nav piedzīvojis tādu lūzuma punktu, kad jādomā, ko viņš šajā kursā vispār meklē.

“Man varbūt palīdzēja tas, ka līdzi nāca militārās vides ietvars no profesionālās jomas, līdz ar to nebija trauksmes momentu, kas varbūt var rasties cilvēkam, kurš ar militāro jomu iepriekš nav bijis saistīts,” saka Kristers.

Viņš atzīst, ka kursa laikā viņam izdevies piepildīt visus sākotnēji sev izvirzītos mērķus, papildus tā arī bijusi laba iespēja satikt ļoti atšķirīgus cilvēkus no dažādām civilās dzīves sfērām. Daži tikko bija sasnieguši 18 gadu vecumu un vēl mācījās vidusskolas pēdējā klasē, daži jau ar krietnu dzīves pieredzi un lielu ģimeni, līdz ar to atšķīries arī skatījums uz dzīvi.

“Bija veselīgi būt šādā vidē, jo tā ļoti labi reprezentēja mūsdienu sabiedrībā notiekošo. Tas arī bija labs treniņš tam, ja kādreiz kādā nopietnā krīzes situācijā mums būtu jādarbojas kopā, tad kā tas izskatītos, kā mēs spētu saprasties. Arī no šādas perspektīvas es iesaku šo kursu iziet ikvienam,” saka Kristers.

Rezervistu kurss – fiziski katram pa spēkam

Mācībām aicināts pieteikties ikviens Latvijas pilsonis vecumā no 18 līdz 50 gadiem, kurš vēlas iepazīt militāro vidi un apgūt militārās pamatzināšanas. Pirms tam gan katra pretendenta pieteikums tiek izvērtēts, ņemot vērā, vai nav iepriekšējas sodāmības un vai veselības stāvoklis ir atbilstošs dalībai kursā. Tas gan vairāk attiecas uz kādām hroniskām vai cita veida saslimšanām, kas cilvēkam varētu traucēt uzdevumu izpildē. Kā atzīst Kristers, veselības pārbaudes noteikti nav tik stingras kā, piemēram, uzsākot dienestu Zemessardzē vai profesionālajā militārajā dienestā.

Image
Rezervisti
Rezervistu kursa dalībnieki izdzīvošanas mežā nedēļas beigās. Foto no K. Grauzes arhīva

Kristers saka, ka līdz ar to šis kurss faktiski katram ir pa spēkam. Pats būtiskākais – lai arī kursā ir armijas disciplīna un noteikumi, kas jāievēro, tajā tiek ņemta vērā dalībnieku labklājība, un neviens netiek dzīts līdz pilnīgam spēku izsīkumam.

“Manuprāt, pateicoties tieši šādai pieejai, visi dalībnieki arī iztur līdz galam un kursu pabeidz bez traumām,” viņš piebilst.

Tāpat trīs nedēļu laikā iespējams uzlabot fizisko sagatavotību, jo katrs rīts sākas ar rīta rosmi, un režīms ir diezgan stingrs. Teorētiskās nodarbības, kur tikai jāsēž klasē, ir maz, lielākā daļa nodarbību notiek svaigā gaisā ar iespēju arī izkustēties, piemēram, trenēt dažādas aizsardzības pozīcijas, kur jāmaina ķermeņa atrašanās stāvoklis.

“Arī uzturs, ko dod kursantiem, ir veselīgs. Tā kā ēdienreizes ir konkrētos laikos, tad arī atkrīt visi bulciņu un šokolādīšu prieki, ko varbūt atļaujamies ikdienā. Uz tā rēķina vien arī var uzlabot savu veselību,” atzīst Kristers.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka, ņemot vērā Latvijas pilsoņu lielo interesi, šovasar NBS organizēs divus rezervistu militārās pamatapmācības kursus. Pirmais kurss Kājnieku skolā Alūksnē notiks no 6. līdz 27. maijam, taču uz to pieteikšanās jau ir noslēgusies.

Image
Rezervisti
Rezerves karavīra zvērests Alūksnē. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Otra rezervistu militārās pamatapmācības kursa norise plānota no 6. līdz 28. augustam.

Apmācībai var pieteikties elektroniski, aizpildot pieteikuma anketu līdz 17. jūlijam, kas pieejama Nacionālo bruņoto spēku tīmekļvietnes www.mil.lv sadaļā “Rezervistu militārā apmācība”.

Mācībām aicināti pieteikties Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 50 gadiem. Īpaši aicināti pieteikties ir jaunieši vecumā no 18 gadiem, vidusskolu absolventi, studējošie un ikviens, kurš vēlas jēgpilni pavadīt vasaras brīvlaiku ar mērķi iepazīt militāro vidi un, iespējams, pēc apmācības kursa beigšanas izvēlēties veidot tālāko karjeru profesionālajā dienestā vai dienestā Zemessardzē.

Image
Rezervisti
Rezerves karavīra zvērests Alūksnē. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Rezervistu militārās pamatapmācības kursus Nacionālie bruņotie spēki organizē kopš 2018. gada.

Kā noteikts Valsts aizsardzības koncepcijā, NBS miera laikā jāuztur 6000 militāri sagatavotu rezerves karavīru.

Ar papildus jautājumiem par mācību norisi aicinām vērsties Rezerves personāla uzskaites birojā, zvanot uz tālruņa numuru 67800270 vai rakstot e-pastu: rezervists@mil.lv.

Image

Dalies ar šo ziņu