Aug Latvijas pilsoņu interese par dalību rezervistu militārās apmācības kursā

NBS
Sargs.lv
Rezervistu kurss
Foto: NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs

Latvijas pilsoņu interese par šogad augustā plānoto rezervistu militārās apmācību kursu tikai mēnesi pēc tā izziņošanas ir pārsteidzoši augsta, intervijā “Sargs.lv” atzīst Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotā štāba Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes priekšnieks Gunārs Upītis. Turklāt tā palielinās arī pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Pašlaik saņemtas jau 104 pieteikuma anketas, un par derīgiem dalībai kursā atzīti 80 kandidāti. Taču paredzams, ka jau tuvākajā laikā šis skaitlis varētu ievērojami pieaugt, tādējādi sasniedzot lielāko dalībnieku skaitu piecu gadu laikā, kopš NBS šādu kursu organizē.

G. Upītis stāsta, ka pirmo reizi šāds kurss tika organizēts 2018. gadā, un to var uzskatīt par testa gadu, kad izkristalizējās vairākas lietas, ko nākotnē uzlabot. Piemēram, sākotnējais kursa ilgums – piecas nedēļas –  tagad ir samazināts līdz trīs nedēļām, nezaudējot neko no apmācības satura un kvalitātes, tikai padarot to intensīvāku. Tas darīts arī, lai dalībniekiem būtu vieglāk izbrīvēt laiku kursam, izmantojot, piemēram, ikgadējo atvaļinājumu.

Tāpat viņš skaidro – tā kā šis kurss civiliedzīvotājiem jeb rezervistiem bez iepriekšējām militārām zināšanām ir ieviests salīdzinoši nesen, tad, līdzīgi kā par ikvienu jaunu lietu vai procesu, interese rodas pamazām. Pirmo gadu mērķis bijis viena kursa laikā apmācīt līdz 60 cilvēkiem, bet 2021. gadā rezervistu militārās apmācības kursu beidza un rezerves karavīra apliecību saņēma 35 kursanti.

"Līdz šim dalībnieku skaits nav ticis izvirzīts kā galvenais kritērijs, jo visvarīgākā bijusi kvalitāte, mēģinot pieslīpēt apmācību programmu, lai sasniegtu vēlamo līmeni. Mums svarīgi iemācīt rezerves karavīriem nepieciešamās zināšanas, kā arī, lai šī programma būtu pieņemama pašiem apmācāmajiem.”
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotā štāba Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes priekšnieks
Gunārs Upītis

Viņš atzīst, ka iedzīvotāju interese par dalību rezervistu militārās apmācības kursā ar katru gadu pieaug. Pērn dalībnieku skaits būtu bijis lielāks, taču daži no kandidātiem vēl nebija saņēmuši vakcīnu pret Covid-19, līdz ar to kursā nevarēja piedalīties.

Image
Rezervistu kurss
Foto: NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs

Gunārs Upītis atzīst, ka rezervistu skaits kursā šogad noteikti būs lielāks, kāds jebkad piedzīvots, jo pirmo gadu tiks izvērsta arī plašāka informēšanas kampaņa.

Tāpat divas nedēļas pirms kursa sākuma šogad pirmo gadu tiks atvērti četri klātienes iesaukšanas centri, kas darbosies 22. un 23. jūlijā:


• Rīga, Krustabaznīcas ielā 9 (Zemessardzes 1. Rīgas brigādes atbildībā)
• Valmiera, Meža iela 12A (Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes atbildībā)
• Preiļi, Daugavpils iela 34 (Zemessardzes 3. Latgales brigādes atbildībā)
• Kuldīga, Liepājas iela 31 (Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes atbildībā)

Lai arī aktīvāka informatīvā kampaņa par augustā gaidāmo rezervistu militārās apmācības kursu plānota vēlāk, jau tagad Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvalde saņēmusi 104 pieteikumus. Dalībai kursā tālāk tiek virzīti 80, jo pārējie kandidāti nav atbilduši kādam no kritērijiem, piemēram, bijuši ar iepriekšēju sodāmību. Daļa vēlāk var “atbirt” arī medicīniskās pārbaudes laikā, ja cilvēkam ir kāda hroniska saslimšana, kuras dēļ viņš nevar pilnvērtīgi darboties.

Pagaidām gandrīz vienādi pārstāvēti dažāda vecuma kandidāti – gan vecumā no 18 līdz 30, gan no 30- 40 gadiem, gan vecāki. G. Upītis gan prognozē, ka kandidātu skaits jaunākajā grupā noteikti mainīsies vasarā, jo 18 gadu vecumu sasniegušie skolēni, kā arī studenti par dalību rezervistu kursā var izlemt pēdējā brīdī.

Image
Rezervistu kurss
Foto: NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs

Uz jautājumu, cik ir viena kursa laikā optimālais apmācāmo skaits, Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes priekšnieks atzīst – tie ir vismaz 150 kursanti. Taču gan infrastruktūra, gan mācībspēki – instruktori noteikti pielāgotos arī situācijā, ja šis skaitlis būtu ievērojami lielāks.

“Koncentrēšanās tikai uz esošajām spējām un iespējām liecina par stagnāciju. Ja koncentrējas tikai uz konkrētu skaitu apmācāmo, arī profesionālajā militārajā dienestā, tad nav vietas izaugsmei. Pats galvenais ir – vajadzība. Ja NBS vajadzība ir apmācīt vairāk, tad vienmēr ir iespēja atrast resursus, lai to izdarītu,” viņš saka.

Arī Mācību vadības pavēlniecības komandieris atzīst pulkvedis Oskars Kudlis apstiprina, ka liela kursantu skaita gadījumā NBS infrastruktūra neradītu būtiskus ierobežojumus, jo apmācību var veikt, to koncentrējot gan vienā apmācību vietā, gan realizējot reģionālajos poligonos. Tāpat viņš apstiprina, ka arī instruktoru skaits bruņotajos spēkos ir pietiekams, ja arī būs nepieciešams mainīt iekšējos uzdevumus vai funkcijas, tas noteikti nebūšot būtisks ierobežojošs faktors rezervistu kursa nodrošināšanā.

G. Upītis norāda – plānots, ka šogad rezervistu militārā kursa īstenošanā Kājnieku skolas instruktoriem palīgā nāks arī instruktori no Jaunsardzes centra, taču G. Upītis saskata vēl citus iespējamus risinājumus instruktoru skaita palielināšanai.

Image
Rezervistu kurss
Foto: NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs

“Piemēram, Zemessardzes brigādes jaunajiem zemessargiem regulāri organizē militārās pamatapmācības nometnes, arī profesionālā dienesta karavīriem ir pamatapmācības kurss Kājnieku skolā – pirmā sadaļa praktiski ir līdzvērtīga tam, kas tiek mācīts rezervistu kursā. Te arī ir iespējas skatīties un apvienot, ja tāda nepieciešamība būs,” viņš saka.

Taču ikvienā kursā apmācāmo skaits noteikti jāvērtē kontekstā ar NBS vajadzībām. Galvenokārt šis rezervistu kurss tiek organizēts, lai civiliedzīvotājiem sniegtu vismaz nelielu ieskatu pašos militārās apmācības pamatos, tādējādi viņus labāks sagatavojot potenciālām krīzēm.

Vēl šis kurss ir vērtīgs tiem, kuri apsver militāro karjeru, bet vēl nav izlēmuši. Šo trīs apmācību nedēļu laikā daudzi dalībnieki pieņem lēmumu, piemēram, stāties Zemessardzē, profesionālajā militārajā dienestā vai sākt studijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, vēlāk papildinot Latvijas armijas virsnieku sastāvu. Līdz šim no teju 100 rezervistu kursu pabeigušajiem profesionālajā dienestā vai Zemessardzē iestājušies 28 Latvijas pilsoņi, tā kā šis kurss kalpo arī kā papildus NBS rekrutēšanas rīks.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Nacionālie bruņotie spēki rezervistu militārās apmācības kursu reizi gadā organizē kopš 2018. gada. Šogad tas notiks no 6. līdz 28. augustam, un tam var pieteikties līdz 17. jūlijam. Kursa mērķis ir brīvprātīgi valsts aizsardzībā iesaistīt pēc iespējas vairāk Latvijas pilsoņu, dodot iespēju iepazīt militāro vidi un apgūt militārās pamatzināšanas.

Ar papildu jautājumiem aicinām vērsties Rezerves personāla uzskaites birojā pa tālruni 67800270 vai e-pastu rezervists@mil.lv!

Atbilstoši šobrīd Nacionālo bruņoto spēku noteiktajām epidemioloģiskās drošības prasībām apmācāmajiem ir noteikta prasība pēc derīga Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta. Jāņem vērā, ka situācija var būt mainīga, šī gada kursantiem būs jāievēro tās epidemioloģiskās drošības prasības, kas būs aktuālas kursa norises laikā.

Image
Faktu lapa

Mācībās Alūksnē un Skrundas apkārtnē trīs nedēļu laikā būs iespējams apgūt militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī, piemēram, ieroču, šaušanas un sakaru apmācību, spēju orientēties normatīvajos aktos, lauka kaujas iemaņas, topogrāfiju, orientēšanos un medicīnu.

Savukārt kolektīvās apmācības līmenī tiks apgūtas lauka kaujas iemaņas nodaļas līmenī šādās specialitātēs: radiostaciju sakarnieks, granātnieks - operators, ložmetējnieks, ložmetējnieka palīgs, kā arī specialitātē, kas saistīta ar paplašinātās pirmās palīdzības sniegšanu. Apmācība noritēs klātienē klasē, apvidū un lauka apstākļos gan lekciju, gan praktisko lauka nodarbību veidā.

Kursantiem būs  jākārto arī teorētiskās un praktiskās ieskaites. Dalībnieki, kuri sekmīgi būs apguvuši apmācības kursu, dos karavīra zvērestu, saņems rezerves karavīra apliecību un mobilizācijas norīkojumu, un tiks ieskaitīti bruņoto spēku rezervē rezerves karavīru statusā, tādējādi sākot pildīt rezerves karavīru pienākumus.

Dalies ar šo ziņu