ASV Latvijā demonstrē augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas atgādāšanu un ātru izvēršanu

Militārās mācības
Sargs.lv
ASV Speciālo operāciju spēku raķešu iekārta HIMARS Spilves lidlaukā
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Šis ir vēl viens atturēšanas elements, kas demonstrē - ASV ir vienmēr gatavas atturēt jebkuru pret Latviju un citām Baltijas valstīm vērstu agresiju. Tā par Spilves lidlaukā notikušo vingrinājumu – ASV Speciālo operāciju spēku Eiropā gaisa kuģa “MC-130J Commando II” nolaišanos un ātru augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas (High Mobility Rocket Artillery System - HIMARS) atgādāšanu un izvēršanu – saka ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails (John Carwile). Savukārt Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks atzīst, ka šobrīd uzsākts darbs, lai līdzīgas ieroču sistēmas tuvākajos gados iegādātos arī Latvija.

Saulainajā, bet vējainajā 25. oktobra pēcpusdienā Spilves lidlaukā nosēdās ASV Speciālo operāciju spēku Eiropā militārā lidmašīna “MC-130J Commando II”. Tā ieradās ar konkrētu uzdevumu – pārbaudīt, cik ātrā laikā šis ASV gaisa kuģis uz konkrētu vietu var atgādāt un turpat uz skrejceļa operatīvi izvērst augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmu “HIMARS”.

Pēc tam tika simulēta šaušana un veikta ātra raķešu sistēmas novākšana un uzkraušana atpakaļ gaisa kuģī, lai tas ar bruņojumu nekavējoties varētu doties uz citu vietu.

Image
HIMARS
Foto: Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Raķešu artilērijas sistēmas izvēršana un nogādāšana atpakaļ lidmašīnā aizņēma vien aptuveni 15 minūtes, kas liecina ne tikai par ASV Gaisa spēku karavīru profesionalitāti un uztrenētajām iemaņām, bet arī par veiksmīgu abu valstu bruņoto spēku sadarbību.

Šāda veida vingrinājums Latvijā notika pirmo reizi, un tā mērķis bija demonstrēt kolektīvās aizsardzības spējas, kad sabiedrotie Latvijā operatīvi nogādā uguns atbalsta spēju, nepieciešamības gadījumā sniedzot atbalstu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem valsts aizsardzības uzdevumu veikšanai. Vingrinājuma laikā tika pārbaudīta gan bruņoto spēku sadarbība, gan Latvijas spēja nodrošināt uzņemošās valsts atbalstu.

Image
HIMARS
Foto: Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Kā uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks, šodien pārliecinājāmies par ASV spēju un gatavību zibenīgi, jebkurā vietā un laikā Latvijā nogādāt raķešu artilērijas sistēmu “HIMARS”, kas liecina par izcilu sadarbību un spēku savietojamību gadījumā, ja Latvija un tās iedzīvotāji būtu jāaizsargā no pretinieka. Tas ir nozīmīgi no vairākiem aspektiem.

“Pirmkārt, tas parāda, ka ASV sadarbību ar Latviju uztver ļoti nopietni un ir spējīgi piedāvāt operatīvu palīdzību īsā laika periodā. Vienlaikus tas parāda, cik nozīmīgi Latvijā vienmēr būt gataviem izvērtēt esošo loģistiku, arī bijušo lidlauku teritorijas pieejamību, lai to varētu izmantot gan mēs, gan sabiedrotie. Treškārt, pašlaik mums notiek nopietnas sarunas ar Vašingtonu, lai arī mēs savu bruņoto spēku rīcībā spētu no ASV iegādāties tieši šādu tehniku, kādu šodien pie mums atveda,” saka A. Pabriks, piebilstot, ka šādas raķešu sistēmas iegāde ir arī kaimiņvalstu – Igaunijas un Lietuvas – plānos.

Ministrs uzskata, ka šāda vingrinājuma norise arī demonstrē veiksmīgu visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu Latvijā, parādot valsts un privātā sektora sadarbību izmantot esošo infrastruktūru valsts aizsardzībai.

Arī ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails (John Carwile) piekrīt, ka šāds militārs vingrinājums vēlreiz apliecina ASV un Latvijas ciešās draudzības saites un to, ka abas valstis ir labi stratēģiskie partneri.

Image
ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārlails un aizsardzības ministrs Artis Pabriks Spilves lidlaukā/ vsrž. Gatis Indrēvics/ Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārlails un aizsardzības ministrs Artis Pabriks Spilves lidlaukā/ vsrž. Gatis Indrēvics/ Aizsardzības ministrija
“Šajā vingrinājumā redzams vēl viens atturēšanas elements, un tas demonstrē, ka ASV ir vienmēr gatavas atturēt jebkuru pret Latviju un citām Baltijas valstīm vērsto agresiju,” viņš saka.

Kā manevru komentē NBS Speciālo uzdevumu vienības komandieris komandkapteinis Staņislavs Leimanis, kura pārstāvētā vienība bija atbildīga par ASV Speciālo operāciju spēku Eiropā uzņemšanu, lidaparāts “MC-130J Commando II” ir dizainēts īpaši speciālo spēku vajadzībām. Tas no sava priekšgājēja atšķiras ar to, ka spēj slēpti iefiltrēties jeb ielidot pretinieka teritorijā. Lidmašīna ir aprīkota ar dažādām radaru sistēmām, kas skenē zemes virsmu, līdz ar to ļaujot tai lidot ļoti tuvu zemei, tie var būt pat tikai 20 vai pat mazāk metri virs zemes. Tas ļauj piezemēties vietā, kur nav pretinieka spēku kontroles. Patiesībā šis gaisa kuģis var nosēsties teju uz jebkuras daudz maz cietas un taisnas virsmas, piemēram, šosejas vai grantēta ceļa.

Image
Foto: ASV Speciālo operāciju spēku augstas precizitātes raķešu sistēmas HIMARS izvēršana Spilves lidlaukā/vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: ASV Speciālo operāciju spēku augstas precizitātes raķešu sistēmas HIMARS izvēršana Spilves lidlaukā/vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

“Piloti ir speciāli apmācīti šāda veida lidojumiem un spēj piezemēties faktiski jebkurā vietā – uz šosejas, uz lauka ar stingru pamatni. Aptuvenais piezemēšanās garums nosacītajam skrejceļam vajadzīgs līdz vienam kilometram, taču redzējām, ka Spilves lidlaukā tas sabremzējās faktiski 300 metros,” viņš saka.

Lidaparāts arī aprīkots ar dažādām sakaru sistēmām, līdz ar to, raķešu sistēmai “HIMARS” atrodoties vēl gaisa kuģī, savstarpējā sakaru savietojamība nodrošina, ka sistēma, pirms izbraukšanas no lidmašīnas, jau ir gatava veikt triecienu pa mērķi, nav nepieciešama pozicionēšanas datu atjaunošana. Nepieciešamības gadījumā šī tipa lidaparāts nodrošina arī raķešu sistēmas pārapgādi naidīgajā teritorijā un ir spējīgs veikt degvielas uzpildi helikopteriem.

“HIMARS” ir augstas precizitātes raķešu artilērijas sistēma, kurā ietilpst sešas raķetes, kuru darbības rādiuss, atkarībā no to tipa svārstās no 70 līdz pat 500 kilometriem. Viena šāda raķešu sistēma sver aptuveni 6 tonnas, savukārt lidmašīnas “MC-130J Commando” kapacitāte ir ap 45 tonnām. “HIMARS” raķetes var vērst pret mērķiem gan jūrā, gan uz sauszemes, turklāt tie var būt gan nekustīgi, gan kustīgi.

Image
Foto: ASV Speciālo operāciju spēku augstas precizitātes raķešu sistēmas HIMARS izvēršana Spilves lidlaukā/vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: ASV Speciālo operāciju spēku augstas precizitātes raķešu sistēmas HIMARS izvēršana Spilves lidlaukā/vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Viņš saka, ka visvairāk laika aizņem “HIMARS” sistēmas atkabināšana lidmašīnā no spriegošanas ierīcēm un pēc lietošanas – atkal nostiprināšana, viss pārējais notiek teju zibenīgi.

“Šodien netika demonstrēta sistēmas pārapgāde, šobrīd esošā sistēma varēja izšaut sešus reaktīvās artilērijas lādiņus, lai pēc tam ar lidmašīnu tiktu nogādāta uz citu vietu. Taču iespējams vienlaicīgi piezemēties divām vai trim lidmašīnām  ar šādām sistēmām uz borta, kas nozīmē, ka tādā gadījumā uguns jauda jau ir krietni lielāka. Sešu lādiņu kasetes nomaiņa aizņem aptuveni piecas minūtes,” saka komandkapteinis S. Leimanis.

Plašāka informācija par “MC-130J Commando II” gaisa kuģi atrodama šeit: www.af.mil/About-Us/Fact-Sheets/Display/Article/104510/mc-130j-commando-ii/

Dalies ar šo ziņu