ASV armija, pēkšņi izšaujot raķetes Melnajā jūrā, dod mājienu Kremlim

Ārvalstīs
Sargs.lv/Forbes.com
HIMARS
Foto: Foto: Sgt. H. Marcus McGill/US Army

ASV armija nesen Krievijas priekšā nodemonstrējusi spēju Melnās jūras reģiona valstīs ātri ievest, izvērst un izšaut tālās darbības artilērijas raķetes, bet pēc operācijas tik pat ātri atstāt notikuma vietu, vēsta ASV biznesa žurnāla “Forbes” interneta vietne. 

Raķešu šaušana bijusi daļa no Eiropā izvietotās ASV Armijas jaunās artilērijas brigādes augsto tehnoloģiju karadarbības mācībām. Vienlaikus šo raķešu šaušana devusi skaidru signālu Maskavai, ka ASV Armija Eiropā ir atjaunojusi savu tālās darbības uguns spēju, kā norāda “Forbes”, ar šo soli ASV vēlējusies, lai Krievija to redz un zina.

Image
HIMARS
Foto: Foto: Spc. Jabaria Clyburn/41st Field Artillery Brigade/US Army
Foto: Spc. Jabaria Clyburn/41st Field Artillery Brigade/ US Army
Pati operācija noritēja 19. novembrī. Tā sākās Ramšteinas gaisa spēku bāzē Vācijā, kur karavīri no 1. Bataljona 77. Lauka artilērijas pulka 41. Lauka artilērijas brigādes, ASV gaisa spēku transportlidmašīnās C-130 iekrāva divas HIMARS raķešu palaišanas sistēmas. Tālāk lidmašīnas ar rakešu iekārtām devās ceļā uz Rumāniju. Tur raķešu palaišanas sistēmas tika izkrautas un tūdaļ devās uz poligonu. Pēc ierašanās poligonā tās izšāva raķetes pa mērķiem Melnajā jūrā un tūdaļ devās atpakaļ uz lidostu, tika iekrautas lidmašīnās, lai nekavējoties dotos uz bāzes vietu Vācijā.

HIMARS raķešu sistēmas pašlaik ir ASV Armijas un Jūras kājnieku korpusa bruņojumā. Šajos spēku veidos šīs operācijas tiek sauktas par  “HIMARS pēkšņo infiltrāciju (“HIMARS Rapid Infiltrations”) vai HIRAINs.

Image
HIMARS
Foto: Foto: 1st Lt. Samantha DiMauro/41st Field Artillery Brigade
Foto: 1st Lt. Samantha DiMauro/41st Field Artillery Brigade

Šī ir viena no svarīgākajām spējām ASV sauszemes spēku veidā, kas var nodrošināt smago uguns spēju. Šī pieeja paredz, ka tā vietā lai raķešu palaišanas iekārtas pārvietotu pa sauszemi vai dzelzceļu, kas ir ievērojami lēnāks transportēšanas veids, tās plānots pārsviest ar gaisa transportu. Kā norāda “Forbes”, tas nozīmē, ka HIMARS raķešu sistēmas var parādīties teju jebkur, kur vien ir pieejams lidlauks.

Kā norāda “Forbes”, šādas taktikas priekšrocība ir ļoti mazais ieroču sistēmu izvietošanas ātrums, kas sarežģīt ienaidnieka spēju dot prettriecienu HIMARS baterijai. Šādos gadījumos potenciālajam pretiniekam ir grūti mērķēt uz raķešu palaišanas ierīci, ja tā uz zemes pavada tikai dažas stundas netālu no saviem spēkiem.

Aizvadītajā nedēļā notikušās mācības norāda uz pavērsienu ASV Armijas spējām Eiropā. Lai gan ASV Armija gadu desmitiem Eiropā uzturēja raķešu palaišanas iekārtas, tās tika izvestas 2006. gadā, kad Pentagons koncentrēja savus resursus uz Irākas un Afganistānas kariem.

Tomēr Krievijas iebrukums Ukrainā un Krimas pussalas okupāciju un aneksija 2014. gadā mainīja ASV Armijas prioritātes. Ņemot vērā, ka pēc Krimas sagrābšanas Melnā jūra ātri sāka kļūt par “Krievijas ezeru”, lai atturētu Krieviju no tālākām agresīvām darbībām, ASV 2018. gadā nosūtīja uz Vāciju 41. Lauka artilērijas brigādi.

Image
HIMARS
Foto: Foto: Spc. Ryan Barnes/ 41st Field Artillery Brigade/ US Army
Foto: Spc. Ryan Barnes/ 41st Field Artillery Brigade/ US Army

Šobrīd brigādes rīcībā ir četras baterijas no kurām katra aprīkota ar deviņām raķešu palaišanas sistēmām.  Vismaz vienas baterijas rīcībā ir HIMARS raķešu palaišanas platforma, kas atšķirībā uz smagākās uz kāpurķēžu platformas bāzētās MLRS. Ir uzmontēta uz smagās mašīnas platformas. Tās bruņojumā ir sešas 270 milimetru artilērijas raķetes, kas var tikt izšautas pa mērķiem, kuri atrodas 60 kilometru attālumā. Tāpat iekārta var izšaut vienu taktisko raķeti 160 kilometru rādiusā.

MLRS spēj radīt divtik lielu uguns jaudu kā HIMARS, taču HIMARS savu nelielo izmēru dēļ ir daudz vieglāk pārvadājama ar gaisa kravas transportu.

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka septembra sākumā ASV armija Igaunijā aizvadīja līdzīgus reķešu šaušanas treniņus pamatīgi nokaitinot Maskavu.

Kā uzsver “Forbes”, 41. Lauka artilērijas brigādes izvēršanās Rumānijā ir vēl provokatīvāka, īpaši ņemot vērā jaunā veida munīciju, kas tiek attīstīta speciāli priekš HIMARS un MLRS iekārtām. Tā spēs satriekt mērķus teju 500 kilimetru attālumā. “Forbes” piebilst, ka 400 kilometru attālumā no Rumānijas krastiem atrodas Krievijas okupētā Krima.

Dalies ar šo ziņu