ASV armija Eiropā aizvada mācības ar pēkšņu raķešu artilērijas spēku pārsviešanu

Ārvalstīs
Sargs.lv/Stars and Stripes
HIMARS raķešu šaušana Bulgārijā
Foto: Foto: Spc. Zachary Stahlberg

Vienīgā Eiropas kontinentā izvietotā ASV Armijas raķešu artilērijas brigāde veiksmīgi aizvadījusi kaujas šaušanas mācības, kur tā savu tehniku ātri nogādāja no pastāvīgās bāzēšanās vietas Vācijā uz poligonu Bulgārijā, vēsta ASV izdevums “Stars and Stripes”.

Dalība mācībās Bulgārijā bija ASV spēka demonstrācija NATO sabiedrotajiem, kuriem pēdējo gadu laikā nākas saskarties ar savā ārpolitikā krietni agresīvāk noskaņotās Krievijas draudiem.

ASV Armijas 41. Lauka artilērijas brigādes reaktīvās raķešu palaišanas iekārta tika iekrauta kravas lidmašīnā 1.jūnijā, kurā tā kopā ar apkalpes personālu devās uz Bulgāriju, lai pēc astoņām stundām izšautu sešas raķetes pa mērķiem, kuri atradās vairāk nekā astoņu kilometru attālumā.

Līdz ko visas raķetes tika izšautas, karavīri, nesagaidot dūmu izklīšanu, ar 12 tonnu smago raķešu palaišanas iekārtu un apvidus automašīnu “Humvee”, kurā atradās atbalsta personāls, tūdaļ pameta šaušanas pozīcijas, taisnā ceļā dodoties uz lidlauku, lai lidotu atpakaļ uz Vāciju. Ramšteinas gaisa spēku bāzē karavīri ieradās pirms saulrieta.

“Šādi tika praktizēta pēkšņā iefiltrēšanās, uzdevumu izpilde un strauja atgriešanās patstāvīgajā izvietojumā, minimizējot mūsu klātbūtnes pēdas un ar to saistīto ienaidnieka reakciju,” uzdevuma būtību skaidroja 77 Lauka artilērijas pulka 1. bataljona komandieris pulkvežleitnants Antonijs Brunners (Anthony Brunner).

Mācību operāciju vadīja ASV Armija Eiropā un Āfrikā. Tā bija daļa no raķešu šaušanas mācībām “Fire Shock”, kas tika aizsāktas pagājušajā mēnesī Igaunijā. To ietvaros ASV Armijas Eiropas un Āfrikas pavēlniecības artilērijas vienības demonstrē savu tālās darbības precīzo raķešu sistēmu spējas abos kontinentos.

Šīs mācības ir daļa no plašākajām ASV Armijas Eiropā un Āfrikā rīkotajām mācībām “Defender-Europe 21”.

Lēmums par artilērijas brigādes atgriešanos Vācijā tika pieņemts 2018. gadā, kad ASV pavēlniecība Eiropā nolēma palielināt savu uguns jaudu, stājoties pretim Krievijas aktivitātēm, kā arī vairojot NATO kolektīvās aizsardzības spējas.

77 Lauka ar tolērijas pulka 1.bataljona rīcībā ir reaktīvās raķešu sistēmas M270 “Multiple Launcher Rocket System” [MLRS], kā arī tās krietni vieglākā versija M142 “High Mobility Artillery Rocket System” [HIMARS].

Šādu pēkšņo spēku pārsviešanu, izmantojot HIMARS raķešu palaišanas iekārtas, vienība veikusi trīs reizes.

Dalies ar šo ziņu