Ukrainas bruņotie spēki pie okupētās Krimas aizvada pretgaisa aizsardzības mācības

Militārās mācības
Sargs.lv/Ukrinform
Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas "Buk"
Foto: Foto: Ukrinform

Ukrainas bruņotie spēki uz robežas ar Krievijas okupēto Krimas pussalu aizvadījuši pretgaisa aizsardzības sistēmu “Buk” mācības, kurās iekārtu apkalpes pilnveidojušas prasmes atvairīt konvencionālu pretinieka gaisa uzbrukumu, vēsta aģentūra “Ukrinform”.

Apvienoto spēku pavēlniecības komandieris ģenerālleitnants Serhijs Najevs (Serhiy Nayev) paziņojis, ka pretgaisa aizsardzības sistēmu “Buk” apkalpes veikušas visai gadu maršu līdz mācību vietām.

“Ierodoties mācību norises vietā, bruņoto spēku karavīri izvērsa savas pretgaisa aizsardzības sistēmas iepriekš neiekārtotās pozīcijās. Mācību ietvaros vienības veica mērķu identifikāciju, meklēšanu un tēmēšanu pa tiem, kā arī novēroja to kustību gaisā,” stāstīja ģenerālleitnants S. Najevs.

Mācību noslēgumā pretgaisa raķešu sistēmu operatori veica raķešu šaušanu pa gaisa mērķiem, pasargājot kritiskos civilās un militārās infrastruktūras objektus no iespējamiem pretinieka gaisa triecieniem.

Image
Ukrainas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības sistēmu "Buk" operatoru mācības netālu no okupētās Krimas
Foto: Foto: Ukrinform
Foto: Ukrainas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības sistēmu "Buk" operatoru mācības netālu no okupētās Krimas pussalas/ Ukrinform

Pēc ģenerālleitnanta S. Najeva teiktā, “Buk” apkalpes labi tika galā ar uzticētajiem uzdevumiem, ņemot vērā, ka sistēmas tika izvērstas nepazīstamā apvidū, sarežģītos zemes, gaisa un elektroniskās-karadarbības apstākļos. Mācībās iesaistītās vienības tika ātri tika izvērstas kaujai, automātiski uzraugot, kā arī iznīcinot pretgaisa aizsardzības radaru staciju atklātos pretinieka mērķus, pirms tie spēja nonākt trieciena zonā.

Iepriekš Ukraina ziņojusi, ka aizbildinoties ar plūdu seku likvidēšanas darbiem, Krievija Ukrainai piederošajā, bet okupētajā Krimas pussalā izvietojusi 20000 speciālo uzdevumu vienību karavīru.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka pavasarī Ukrainas un Rietumu pasaules satraukumu radīja Krievijas masīvā spēku savilkšana pie Ukrainas robežām. Uz okupēto Krimu Krievija pārsvieda desantkuģus, vairojot aizdomas par iespējamu pret Ukrainu vērstu jūras desanta operāciju. Krievija šādu karaspēka savilkšanu skaidroja ar pēkšņās kaujas gatavības mācībām, pēc kurām tā solīja mācībās iesaistītās vienības atgriezt to pastāvīgajās izvietojuma vietās. Tiesa, Ukrainas bruņotie spēki aizvien norāda, ka lielākā daļa bruņojuma un personāla aizvien ir koncentrēts pie Ukrainas robežām.

Dalies ar šo ziņu