Krievija Krimā izmēģina “S-400” pretgaisa raķešu sistēmas

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Interfax/Al Jazeera
Foto: Sergei Malgavko/TASS/Scanpix
Foto: Foto: Sergei Malgavko/TASS/Scanpix

Dienu pēc tam, kad NATO un Ukraina Melnajā jūrā sāka militārās mācības “Sea Breeze 2021”, Maskava paziņojusi, ka ir pārbaudījusi Krimas pretgaisa raķešu aizsardzības sistēmas.

Tiek ziņots, ka Krievija pārbaudījusi savu pretgaisa aizsardzības sistēmu gatavību, kas ir acīmredzams spēka demonstrējums laikā, kad Ukraina un NATO rīko kopīgas militārās mācības Melnās jūras reģionā.

Krievija izmēģinājumos izvietoja apmēram 20 kara lidmašīnas un helikopterus, tostarp bumbvedējus “Su-24M”, kā arī “S-400” un “Pantsir” pretgaisa aizsardzības sistēmas, otrdien, atsaucoties uz Krievijas Melnās jūras floti, ziņoja aģentūra “Interfax”. Nav skaidrs, kad šie izmēģinājumi notikuši.

“Melnās jūras flote dara vairākas lietas, lai uzraudzītu NATO un citu valstu kuģu darbību, kas piedalās “Sea Breeze 2021,”” teikts flotes paziņojumā.

Krievija bija aicinājusi atcelt militārās mācības, kas kopš 1997. gada notikušas 21 reizi, un Krievijas Aizsardzības ministrija ir paziņojusi, ka reaģēs, lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu valsts drošību.

“Sea Breeze 2021” sākās šo pirmdien un ilgs aptuveni divas nedēļas, mācībās piedaloties aptuveni 5000 militārpersonām no NATO dalībvalstīm un citiem alianses sabiedrotajiem.

Piedalīsies ASV jūras spēku korpuss, aptuveni 30 ASV kuģi un 40 lidmašīnas, tostarp Arleigh Burke klases raķešu iznīcinātājkuģis “USS Ross”.

Ukrainas flotes komandieris Oleksijs Neižpapa (Oleksiy Neizhpapa) mācību atklāšanas ceremonijas laikā sacīja, ka mācības sūtīs “spēcīgu vēstījumu stabilitātes un miera uzturēšanai reģionā”.

Krievija pirmdien nosodījusi mācību “mērogu un agresivitāti”, kas “diez vai veicina Melnās jūras reģiona drošību”.

Militārās mācības un Krievijas pretgaisa raķešu aizsardzības sistēmas izmēģinājumi notiek laikā, kad spriedze starp Maskavu un Rietumu lielvalstīm turpina saasināties vēl nepieredzētā apmērā.

Dalies ar šo ziņu