Mācību operācijas “Open Spirit 2020” laikā izdevies atrast vairāk nekā 30 jūras mīnu

Militārās mācības
Sargs.lv
Open Spirit
Foto: Foto: komandkapteinis G.Ļaudups

Lai gan šogad Covid-19 pandēmijas dēļ starptautiskās pretmīnu kuģu mācības “Open Spirit” Baltijas jūrā aizvadītas krietni ierobežotākā apmērā, no mīnām izdevies attīrīt 25 kvadrātjūdžu teritoriju Irbes  šaurumā, tā intervijā portālam “Sargs.lv” stāsta Jūras spēku štāba priekšnieks un Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras “BALTRON” komandiera pienākumu izpildītājs komandkapteinis Gvido Ļaudups.

Viņš stāstīja, ka mācību laikā visi iesaistītie kuģi kopumā konstatējuši vairāk nekā 630 kontaktu. No tiem kā norauti mīnu enkuri identificēti 108 objekti, bet vairāk nekā 30 objekti atzīti par mīnām. Šobrīd no tām iznīcināta 21 mīna.

Image
Open Spirit
Foto: Foto: komandkapteinis G.Ļaudups
“Es domāju, ka kopumā šis rezultāts ir ļoti labs. Diemžēl epidemioloģiskās situācijas dēļ daudzas NATO dalībvalstis šogad atteica savu dalību mācībās. Tādējādi mums bija mazāks kuģu skaits nekā bija plānots sākotnēji. Tomēr kopumā šis rezultāts ir labs. Skaitļi runā paši par sevi,” atzina komandkapteinis G. Ļaudups.
Image
Open Spirit
Foto: Foto: NATO SNMCMG1

Viņš stāstīja, ka šajās mācībās izdevies ievērojami uzlabot ne tikai kuģošanas drošību, bet arī radīt drošus apstākļus dažādu zemūdens darbu veikšanai Baltijas jūras gultnē. “Nozīme nav tik liela pašām atrastajām mīnām, kā kvadrātjūdzēm, kas tika pārmeklētas, lai pārliecinātos, ka tajās vairs nav sprādzienbīstamu priekšmetu,” piebilst komandkapteinis G. Ļaudups.  

Image
Open Spirit
Foto: Foto: NATO SNMCMG1

Jūras spēku štāba priekšnieks gan atzina – Covid-19 pandēmija šogad liegusi veikt ūdenslīdēju operācijas, kas bija plānotas Rīgas jūras līcī, kur līdzīgi bija plānota mīnu meklēšana.

Image
Open Spirit
Foto: Foto: NATO SNMCMG1

Līdztekus mīnu meklēšanas mācībām NATO pretmīnu kuģu grupa un Baltron kuģi turpina mācības, sadarbojoties arī ar 1.NATO patstāvīgās kuģu grupas kuģiem. Kā norāda komandkapteinis G. Ļaudups, Baltijas jūrā ienākušas divas NATO fregates, tādējādi pēdējās dienās tiek aizvadītas kuģu šaušanas, kuģu manevrēšanas un arī dažādu NATO procedūru mācības.

Image
Open Spirit
Foto: Foto: komandkapteinis G.Ļaudups

Dalies ar šo ziņu