Mācību “Open Spirit 2020” noslēgumā pievienosies arī divi NATO 1. patstāvīgās jūras grupas kuģi

Militārās mācības
Sargs.lv
NATO
Foto: Foto: Jūras spēki

13. maijā Irbes jūras šaurumā starptautiskajām militārajām mācībām “Open Spirit 2020” pievienosies arī NATO 1. patstāvīgās jūras grupas (SNMG1) sastāvā esošais Norvēģijas kuģis “Otto Sverdrup” un Vācijas kuģis “Rhoen”, lai ar Latvijas Jūras spēku kuģiem un NATO 1. pastāvīgo jūras pretmīnu grupu (SNMCMG1) veiktu kopēju apmācību Latvijas teritoriālajā jūrā.

Mācību laikā kuģu grupa pilnveidos kuģu komandu sadarbību un savietojamību, trenējot NATO jūras taktiskās procedūras.

Kā portālam “Sargs.lv” stāsta NBS Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Kaspars Zelčs, šī “lielā” jeb NATO 1. patstāvīgās jūras grupas (SNMG1), pašlaik atrodas Baltijas jūrā, jo Somijā tai notiek mācības. Viņš skaidro – atšķirībā no NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas jeb SNMCMG1, kas piedalās šajās mācībās “Open Spirit 2020”, SNMG1 kuģu grupas sastāvā galvenokārt ir fregates, nevis mīnu kuģi.

SNMG1

“Atpakaļceļā šīs grupas kuģi ies garām mums un plānots, ka Latvijas Jūras spēku štāba un apgādes kuģis A-53 “Virsaitis”, izmantojot iespēju, kamēr kuģi atrodas Latvijas teritoriālajā jūrā, veiks kopīgus treniņus,” stāsta jūras kapteinis K. Zelčs.

Lai arī mācības vēl turpinās, Jūras spēku komandieris jau tagad atzīst – tās ir veiksmīgas, jo no mīnām attīrīta plānotā teritorija. Viņš gan atzīst – pandēmija ir ieviesusi zināmas korekcijas arī mācību norisē, piemēram, ūdenslīdējiem bija mazāk iespēju strādāt kopā, kā arī mācību rezultātu izvērtējums un pieredzes apmaiņa notiks attālināti – pa rācijām un video formātā, jo nevarēs visi sanākt kopā, lai pēc labi paveiktajiem uzdevumiem pārrunātu paveikto. Taču tas noteikti nemazinot mācību kvalitāti, tieši pretēji – pilnveido cita veida iemaņas.

 “Sargs.lv” jau rakstīja, ka mācības “Open Spirit 2020” ir ikgadējas starptautiskās militārās mācības, kas rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm un šogad tās rīko Latvijas Jūras spēki. Mācības norit no 4. līdz 14. maijam. To mērķis ir attīrīt kuģošanas ceļus un zvejas rajonus no sprādzienbīstamiem priekšmetiem, kas Latvijas teritoriālajā jūrā ir saglabājušies no Pirmā un Otrā pasaules kara laikiem, tādējādi uzlabojot kuģošanas drošību Baltijas jūrā. Tiek lēsts, ka Latvijas teritoriālajā jūrā joprojām varētu atrasties ap 30 000 jūras mīnu – torpēdas, artilērijas un aviācijas lādiņi.

Jau ziņots, ka šogad mācībās piedalās Baltijas valstu jūras eskadras (BALTRON) kuģi – Jūras spēku štāba un apgādes kuģis A-53 “Virsaitis”, mīnu kuģi M-06 “Tālivaldis” un M-08 ”Rūsiņš”, Ūdenslīdēju komanda, kā arī Igaunijas mīnu kuģis “Sakala”. Savukārt no NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) mācībās piedalās Vācijas štāba un apgādes kuģis „Donau”, Norvēģijas mīnu kuģis „Otra”, Nīderlandes mīnu kuģis “Willemstadt”, kuriem vēlāk operācijas gaitā pievienojās trīs Vācijas mīnu kuģi “Datteln”, “Weilheim un ”Gromitz”.

NATO

SNMG1 un SNMCMG1 ir divas no četrām NATO pastāvīgajām Jūras spēku grupām. NATO pastāvīgās Jūras spēku grupas veido NATO Reaģēšanas spēku jūras komponenti, kas darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki un spēj nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā.

Dalies ar šo ziņu