Šogad militāro mācību “Open Spirit 2020” laikā Baltijas jūra attīrīta no vairākiem desmitiem mīnu

Militārās mācības
Sargs.lv
Open Spirit
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Deviņu dienu laikā Irbes jūras šaurumā Baltijas jūrā identificēts vairāk nekā 30 sprādzienbīstamu priekšmetu, no kuriem lielākā daļa jau neitralizēti. Pamatā tās ir jūras mīnas, kuras mantojumā atstājuši abi pasaules kari. Starptautisko militāro operāciju “Open Spirit 2020” klātienē vēroja arī aizsardzības nozares vadība, atzīstot – lielu ieguldījumu Baltijas jūras attīrīšanā no mīnām devušas arī citas NATO dalībvalstis, bet īpašs gandarījums par pašmāju Jūras spēku spējām.

Dienā, kad aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš Ventspilī kāpa uz NBS Jūras spēku patruļkuģa P-05 “Skrunda” klāja, laikapstākļi nelutināja – lija lietus un pūta brāzmains vējš.

Skrunda

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Taču tas izmēros nelielajam, pirms aptuveni desmit gadiem speciāli Latvijas jūras spēkiem būvētajam katamarāna tipa patruļkuģim netraucēja doties uz Irbes jūras šaurumu, lai klātienē varētu nelielu daļu no jūras spēku starptautiskajām militārajām mācībām “Open Spirit 2020”.

jūra

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks norāda – pandēmija nav traucējusi, un tradicionālā starptautiskā mīnu meklēšanas un iznīcināšanas mācību operācija Baltijas jūrā notiek. “Tā Latvijai ir ļoti nozīmīga, jo mums ir vajadzīga ne vien mūsu pašu darbība, bet arī starptautiskā palīdzība, lai šādā operācijā padarītu mūsu ūdeņus drošākus,” pauda aizsardzības ministrs.

Viņš arī pauda gandarījumu, ka jūrā izgāja tieši ar Jūras spēku patruļkuģi “Skrunda”, kas būvēts sadarbībā ar Vācijas uzņēmumu un Nacionālo bruņoto spēku rīcībā tika nodots 2011. gadā – laikā, kad A. Pabriks aizsardzības ministrs bija pirmo reizi.

Artis Pabriks

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Jūras spēkiem NBS sastāvā ir ļoti būtiska ne vien militārā, bet arī civilā loma – gan krasta uzraudzīšanā, gan glābšanas un meklēšanas darbos jūrā. Tāpēc šobrīd ir svarīgi domāt par mūsu mīnu meklēšanas kuģu modernizāciju, būtiski turpināt piedalīties dažādās starptautiskās mācībās. Tas, kā mēs kopā ar citām valstīm varam rūpēties par Baltijas jūras drošību, attīrot to, lielā mērā atkarīgs tieši no mūsu Jūras spēkiem, tāpēc to spējas ir jāstiprina,” sacīja A. Pabriks.

Arī NBS komandieris ģenerālleitnants L. Kalniņš ir gandarīts par to, ka šajā  Baltijas jūras atmīnēšanas operācijā piedalās vairāki NATO sabiedrotie. Viņš norādīja, ka šo mācību nosaukumu simboliski var tulkot arī kā “gara spēku”, un šai operācijai ir reāls iznākums – tiek attīrīti jūras ceļi.

“Trenēties kopā ar sabiedrotajiem – tā ir lieliska iespēja Latvijas Jūras spēkiem paaugstināt kaujas spējas, un mūsu karavīri-jūrnieki ar viņu rīcībā esošajiem peldlīdzekļiem, kuri paredzēti tieši atmīnēšanas uzdevumu veikšanai, ir parādījuši ļoti labus rezultātus.”
NBS komandieris
NBS komandieris
ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš

Kās stāsta NBS Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Kaspars Zelčs, mācības “Open Spirit 2020” ir ikgadējas starptautiskās militārās mācības, kas rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm, un šogad tās rīko Latvijas Jūras spēki. Šī gada operācijas laikā jau pārmeklēti 52 kvadrātkilometri jūras teritorijas, identificēts vairāk nekā 30 sprādzienbīstamu priekšmetu, no kuriem vairāk nekā puse jau neitralizēti. Taču mācības vēl nav galā, un šie skaitļi noteikti pieaugs.

Open Spirit

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tajā pašā laikā viņš atzīst – iepriekš attīrītās jūras teritorijas pēc kāda laika atkal ir jāpārbauda, jo, mainoties straumēm, mainās arī gultne.

“Arī Irbes jūras šaurumā iepriekšējās mācībās bijām attīrījuši daudzus rajonus, sasniedzot pat 80% tīrību. Šobrīd atkal atrodam, tas nozīmē, ka iepriekš mīnas bijušas apraktas, bet ar laiku tiek atskalotas un atkal pārvietojas pa gultni. Tās gan vairs nav bīstamas kuģiem, jo savu peldspēju zaudējušas, taču lielāko apdraudējumu var radīt zvejniekiem, paceļot savos tīklos.”
Jūras spēku komandieris
NBS Jūras spēku komandieris
jūras kapteinis Kaspars Zelčs

Kā “Sargs.lv” jau rakstījis iepriekš –  tiek lēsts, ka Latvijas teritoriālajos ūdeņos no 1. un 2. pasaules kara palikušas vismaz 30 000 mīnu – gan krievu, gan vācu, tai skaitā torpēdas, artilērijas un aviācijas lādiņi. Liels daudzums koncentrējas tieši Irbes jūras šaurumā, kas ir vienīgais ceļš uz Rīgu.

Starptautiskās militārās mācības “Open Spirit 2020” šogad Irbes jūras šaurumā notiek no 4. līdz 14. maijam ar mērķi – attīrīt kuģošanas ceļus un zvejas rajonus no sprādzienbīstamiem priekšmetiem.

Open Spirit

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tāpat mācību laikā tiek pilnveidotas karavīru zināšanas un iemaņas sprādzienbīstamu priekšmetu meklēšanā, štābu, mīnu kuģu un to ūdenslīdēju atmīnētāju komandu sadarbība un savietojamība, taktika un procedūras.

Šogad mācībās piedalās desmit kuģi – divi štāba un apgādes kuģi un astoņi mīnu meklētāji. Pārstāvētas piecas nācijas, bet mācībās iesaistīto jūrnieku skaits – gandrīz 500.

“Open Spirit 2020” piedalās Baltijas valstu jūras eskadras (BALTRON) kuģi – Jūras spēku štāba un apgādes kuģis A-53 “Virsaitis”, mīnu kuģi M-06 “Tālivaldis” un M-08 ”Rūsiņš”, Ūdenslīdēju komanda, kā arī Igaunijas mīnu kuģis “Sakala”. Savukārt no NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) mācībās piedalās Vācijas štāba un apgādes kuģis „Donau”, Norvēģijas mīnu kuģis „Otra”, Nīderlandes mīnu kuģis “Willemstadt”, kuriem operācijas gaitā pievienojušies trīs Vācijas mīnu kuģi “Datteln”, “Weilheim un ”Gromitz”.

BALTRON izveidota 1998.gada augustā, lai nodrošinātu pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā. Baltijas valstis BALTRON sastāvā kuģus deleģē rotācijas kārtībā uz sešiem līdz 12 mēnešiem, veidojot vienību ar diviem mīnu kuģiem un štāba un apgādes kuģi. Eskadras kuģi piedalās jūras atmīnēšanas operācijās un militārajās mācībās, uzlabojot kuģošanas drošību Baltijas jūrā, kā arī, ja nepieciešams, meklēšanas un glābšanas darbos.

Savukārt SNMCMG1 ir viena no četrām NATO pastāvīgajām Jūras spēku grupām, kas darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki. Šī grupa izveidota konkrēti mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai un NATO Reaģēšanas spēku sastāvā spēj nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā.

Dalies ar šo ziņu