Kadetu skolas audzēkņi visas dienas garumā godina pulkveža Oskara Kalpaka piemiņu

Latvijas Neatkarības karš
Sargs.lv
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti "Airītēs/Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola/Facebook"
Foto: Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola/Facebook

Pēc ziemas brīvlaika Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā atsāktas intensīvas mācības, notiek gatavošanās olimpiādēm un dalībai viktorīnā “Gudrs vēl gudrāks.” Jaunais gads sācies arī ar pulkveža O. Kalpaka 140. gadadienas svinībām. Tāpēc 6. janvārī Kandavā visas dienas garumā Kadetu skolas audzēkņi iesaistījās aktivitātēs, godinot pulkveža O. Kalpaka piemiņu.

Jau 5. janvāra vakarā vidusskolas instruktori audzēkņiem bija sarūpējuši dažādus fiziskās sagatavotības pārbaudījumus. Bet 6. janvārī jauniešiem sniegtas prezentācijas par līderību un Ukrainas militārajām skolām - Nacionālo bruņoto spēku Kapelāna dienesta vecākā eksperta starptautiski militāri reliģiskās sadarbības jautājumos Elmāra Pļaviņa vadībā.

Padziļinātāku ieskatu par pulkveža O. Kalpaka dzīves gājumu, sniedza O. Kalpaka muzeja un piemiņas vietas “Airītes” nodaļas vadītājs Roberts Sipenieks, kurš lekcijā jauniešiem stāstīja par pulkveža O. Kalpaka bērnību, dzīves gaitām un panākumiem. Dienas otrā pusē kadeti piedalījās militarizētā stafetē, kur audzēkņiem doti uzdevumi, pārbaudot viņu fiziskās, komandas darba un erudīcijas spējas.

Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti "Airītēs/Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola/Facebook"
Foto: Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola/Facebook
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti "Airītēs/Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola/Facebook"
“Zināms, ka karavīriem ļoti svarīgs ir darbs komandā, tāpat erudīcija un fiziskā sagatavotība. Bet vienmēr esmu uzsvēris – nav svarīga tikai fiziskā sagatavotība. Svarīgs ir karavīra intelekts un spēja darboties komandā,” intervijā “Sargs.lv” norāda skolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners.

Diena noslēdzās ar atelpas brīdi, un vakara gaitā, relaksējošā atmosfērā jaunieši ieturējās ar ugunskurā ceptām desiņām.

Vaicājot, ko šodien Latvijai un jaunajai paaudzei nozīmē pulkvedis O. Kalpaks, pulkvežleitnants I. Kušnera domā, ka pulkvedis O. Kalpaks ar savu vienkāršību un atbildību veidojis pamatus Latvijas bruņotajiem spēkiem. Ar savu līderības prasmi, pierādījis, ka ir iespējams gūt panākumus, piemēram, realizējot kaujas operāciju ar mazu spēku sastāvu, cīnoties pret lielāku pretinieku sastāvu.

Kā norādīja pulkvežleitnants I. Kušners – pulkvedis O. Kalpaks bija viens no galvenajiem cilvēkiem, kurš deva motivāciju pārējiem – cīnīties par valsts brīvību. Tas pierāda, ka nav svarīgi, kāds ir pretinieks. Svarīgs ir mērķis un ceļš uz to.

Viņaprāt, pulkveža O.Kalpaka dzīves stāsts ir ļoti labs līderības paraugs arī mūsdienās, kurš vēstī par to, ka nav jābaidās no grūtībām, kuras veidojas šodienas ikdienā. Latvijas veiksmes stāsts, tā var dēvēt pulkveža O. Kalpaka paveikto.

Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti "Airītēs/Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola/Facebook"
Foto: Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola/Facebook
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti "Airītēs/Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola/Facebook"


“Vienkāršs cilvēks, ar konkrētu mērķi, virzoties uz priekšu, iedrošināja pārējos cilvēkus savā komandā, lai tie spētu cīnīties un rūpēties par savas valsts trauslo neatkarību, galu galā spējot to ne tikai izcīnīt, bet arī noturēt,” tā pulkvežleitnants I. Kušners.

Pulkvežleitnants I. Kušners stāsta – visi 30 kadetu skolas audzēkņi, kuri uzsāka mācības Pulkveža O. Kalpaka profesionālajā vidusskolā, joprojām ir ierindā, veiksmīgi beiguši pirmo semestri un ir apņēmības pilni mācības turpināt.

Vismaz trešdaļa audzēkņu, kuri iestājās, kā jaunsargi, jau zina, ka pēc vidusskolas beigšanas savas gaitas turpinās Nacionālo bruņoto spēku rindās. Savukārt daļa audzēkņus sevi saredz Jaunsardzes instruktoru amatā, citi vēlas turpināt militārs gaitas Nacionālajā Latvijas Aizsardzības akadēmijā.

Jau pēc četriem gadiem, Rudbāžu muižas ēkā atradīsies Pulkveža O. Kalpaka profesionālā vidusskola, kura pagaidām izvietota Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma telpās. Šobrīd notiek ēkas trīs dimensiju skanēšana, kas nozīmē, ka muižas ēkas projektēšanas darbi tuvojas noslēguma fāzei, lai nākotnē tur vienkopus mītos vēsturiskais ar moderno.

Pulkvedis O. Kalpaks (06.01.1882. - 06.03.1919.) bija pirmais Latvijas Pagaidu valdības bruņoto spēku komandieris, kurš šo amatu ieņēma no 1918. gada 31. decembra līdz 1919. gada 6. martam, kad pie “Airītēm” netālu no Skrundas liktenīgas pārskatīšanās dēļ krita kaujā ar ar sabiedroto vācu Dzelzs divīzijas bataljonu. Tagad šajā vietā ir izveidots pulkveža O. Kalpaka muzejs un piemiņas vieta. Pulkvedis O. Kalpaks izpelnījies atzinību par iniciatīvu un pašaizliedzību, uzņemoties Latvijas pagaidu valdībai uzticamo karavīru vienības komandēšanu, nodrošinot iedzīvotāju informēšanu, kā arī latviešu vienību saglabāšanos un izaugsmi. Tas deva iespēju pakāpeniski palielināt Latvijas Pagaidu valdībai uzticīgā latviešu karaspēka skaitlisko sastāvu, tādējādi nostiprinot pašas valdības pozīcijas un nosargājot Latvijas trauslo valstiskumu Neatkarības karā.
 

Dalies ar šo ziņu