Aizsardzības nozare godinās pulkveža O. Kalpaka 140. dzimšanas dienu

Latvijas Neatkarības karš
Sargs.lv
Piemineklis Rīgā par godu pulkvedim Oskaram Kalpakam.
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ceturtdien, 6. janvārī, ar atceres pasākumiem Rīgā, Kandavā un Rudbāržos aizsardzības nozares vadība godinās Latvijas Nacionāla karaspēka komandiera pulkveža Oskara Kalpaka 140. dzimšanas dienu. Pasākumos piedalīsies aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons,  Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš un ASV Armijas atašejs majors Džeikobs Maiers (Jacob Myers).

Plkst. 12.00 A. Pabriks kopā ar Dž. Maieru un Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes personālu dosies aptuveni 12 kilometru garajā pārgājienā no Rudbāržu muižas līdz Aizpores kapiem un atpakaļ. Pēc pārgājiena plkst. 15.45 norisināsies dievkalpojums Rudbāržu evaņģēliski luteriskajā baznīcā, bet plkst. 16.15 aizsardzības ministrs teiks svinīgu uzrunu zemessargu kandidātiem un Jaunsardzes instruktoriem. Tam sekos jauno zemessargu svinīga zvēresta došanas ceremonija un apliecību pasniegšana Jaunsardzes centra instruktoru Pirmās palīdzības kursa absolventiem. Noslēgumā Nacionālo bruņoto spēku virsseržants galvenais virsseržants Edgars Joksts-Bogdanovs uzrunās Jaunsardzes centra instruktorus un pasniegs Pateicības rakstus.

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants L. Kalniņš un Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs J. Garisons plkst. 10.30, godinot pulkveža O. Kalpaka piemiņu, noliks ziedus pie viņam veltītā pieminekļa Rīgā.

Arī Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā un tās apkārtnē norisināsies dažādas aktivitātes – Nacionālo bruņoto spēku Kapelānu dienesta vecākais eksperts starptautiskās militāri reliģiskās sadarbības jautājumos Elmārs Pļaviņš sniegs prezentāciju par Ukrainas militārajām skolām, bet O. Kalpaka muzeja un piemiņas vietas “Airītes” nodaļas vadītājs Roberts Sipenieks iepazīstinās skolas audzēkņus ar pulkveža O. Kalpaka dzīves gaitu. Pasākums noslēgsies ar militāro stafeti ar uzdevumiem.

Atsevišķas aktivitātes O. Kalpaka godināšanai ir iecerējis arī Latvijas Kara muzejs, piemēram, noliekot sveces pie O. Kalpaka pieminekļa Rīgā un ziedus pie O. Kalpaka muzeja un piemiņas vietas “Airītes”.

Oskars Kalpaks (06.01.1882. - 06.03.1919.) bija pirmais Latvijas Pagaidu valdības bruņoto spēku komandieris, kurš šo amatu ieņēma no 1918. gada 31. decembra līdz 1919. gada 6. martam, kad krita pārskatīšanās dēļ izraisītā sadursmē ar sabiedroto vācu Dzelzs divīzijas bataljonu pie “Airītēm” netālu no Skrundas. Tagad tur ir izveidots O. Kalpaka muzejs un piemiņas vieta. O. Kalpaks izpelnījies atzinību par iniciatīvu un pašaizliedzību, uzņemoties valdībai uzticamo karavīru vienības komandēšanu un nodrošinot iedzīvotāju informēšanu, kā arī latviešu vienību saglabāšanos un izaugsmi. Tas deva iespēju pakāpeniski palielināt Pagaidu valdībai uzticīgā latviešu karaspēka skaitlisko sastāvu, tādējādi nostiprinot pašas valdības stāvokli.

Dalies ar šo ziņu