Prezidents, uzrunājot tautu, uzsver demokrātijas un drosmīgu cilvēku nozīmi valsts pastāvēšanā

Latvijā
Sargs.lv
Latvijas Republikas prezidents Egils Levits
Foto: Latvijas Republikas prezidents Egils Levits Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Latvijas Republikas prezidents Egils Levits šodien, 18. novembrī, pie Brīvības pieminekļa savā uzrunā tautai atgādināja, ka pirms 104 gadiem mūsu priekšteči radīja valsti savas tautas pastāvēšanai. Prezidents norādīja, ka ilgstošas pastāvēšanas pamatā ir valsts, jo valsts ir ietvars mūsu neatkarībai, brīvībai un demokrātijai. Valsts ir ietvars latviešu tautas, latviešu valodas un latviešu kultūras pastāvēšanai. Šodien un nākotnē.

Uzrunas sākumā E. Levits uzsvēra, ka Latvijas jēga ir ierakstīta Satversmes pirmajā rindkopā, proti:

“1918. gada 18. novembrī proklamētā Latvijas valsts ir izveidota, apvienojot latviešu vēsturiskās zemes un balstoties uz latviešu nācijas negrozāmo valstsgribu un tai neatņemamām pašnoteikšanās tiesībām, lai garantētu latviešu nācijas, tās valodas un kultūras pastāvēšanu un attīstību cauri gadsimtiem, nodrošinātu Latvijas tautas un ikviena brīvību un sekmētu labklājību.”

Prezidents norādīja, ka 1918. gada 18. novembrī, kad dibināja Latvijas valsti, bija nepieciešama liela drosme. Gan tāpēc, ka tolaik Rīgā vēl atradās svešs karaspēks, gan tāpēc, ka bija vajadzīga pārliecība, ka latviešu tauta ir gatava savai valstij. Gatava to radīt un uzņemties par to atbildību.

Uzrunā tautai tika atzīmēta demokrātijas patiesā vērtība un nozīme. Tieši demokrātiskā valstī tauta lemj par savu dzīvi un to uztur kopīgiem spēkiem. Latviešu tauta pierādīja savu spēku brīdī, kad atguva neatkarību. Tāpat mēs pierādījām savas spējas un gribu, kad iestājāmies NATO un Eiropas Savienībā.

Prezidents skaidroja, ka šobrīd mums visiem ir viens mērķis – pārvarēt pašreizējās grūtības un attīstīt savu valsti, lai tā būtu moderna, izglītota un labklājīga Eiropas valsts, kur visapkārt skan latviešu valoda.

“Mūsu dzīves pamats ir iepriekšējo paaudžu padarītais. Nākamās paaudzes savu dzīvi balstīs mūsu paveiktajā. Latvijas turpinātību nosaka mūsu un katras nākamās paaudzes valstsgriba,” sacījā Latvijas Republikas prezidents Egils Levits.

Noslēgumā prezidents novēlēja atcerēties labo un apzināties savas tautas spēku ne tikai svētkos, bet arī ikdienā.

Dalies ar šo ziņu