Rinkēvičs: Ja Lietuva vai Polija prasīs iedarbināt NATO līguma 4.pantu, Latvija to atbalstīs

Latvijā
LETA
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Foto: Foto: Kristaps Gulbis, Ārlietu ministrija

Ja Lietuva vai Polija prasīs iedarbināt NATO līguma 4.pantu, Latvija to atbalstīs, aģentūrai LETA uzsvēra ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Viņš skaidroja, ka gadījumā, ja situācija uz ES ārējās robežas saasināsies, tad tiks aktualizēta NATO līguma 4.panta konsultāciju sasaukšana.

"Pašlaik situācija nav radikāli mainījusies, lai mēs nedēļas sākumā šo jautājumu aktualizētu. Mēs tam esam gatavi. Mums ir cieša koordinācija ar Polijas un Lietuvas kolēģiem. Valstis ir vienotas izpratnē, kādā veidā rīkoties," sacīja Rinkēvičs.

Jau rakstīts, ka saskaņā ar Vašingtonas līguma 4.pantu ikviena NATO dalībvalsts var pieprasīt konsultācijas ar pārējām dalībvalstīm, ja tā uzskata, ka apdraudēta tās teritoriālā nedalāmība, politiskā neatkarība vai drošība.

LETA jau vēstīja, ka Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Šādos apstākļos Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis ir paziņojis, ka NATO jāsper "konkrēti soļi", lai atrisinātu migrācijas krīzi uz Baltkrievijas robežas, tāpēc Varšava kopā ar Lietuvu un Latviju varētu pieprasīt konsultācijas saskaņā ar alianses līguma 4.pantu.

Dalies ar šo ziņu