CNN: Krievijas piloti apzināti provocē ASV militārās lidmašīnas imitējot kaujas manevrus

Konfliktu zonas
Sargs.lv/CNN
ASV “F-16” iznīcinātāja pilots
Foto: ASV “F-16” iznīcinātāja pilots Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Agresorvalsts Krievijas piloti debesīs virs Sīrijas mēģinājuši apzināti provocēt ASV militārās lidmašīnas, īstenojot manevrus, kas atgādina gaisa tuvcīņu. Šādi mēģinājumi ir bijuši vairākos no pēdējiem Krievijas pilotu agresīvas uzvedības gadījumiem, Saskaņā ar ASV Centrālās pavēlniecības pārstāvis pulkvedis Džo Bučīno.

Krievu piloti, pielietojot gaisa tuvcīņu (“dogfighting”) manevrus gan nav nemēģinājušui notriekt amerikāņu lidmašīnas, "CNN", sacīja amatpersona, taču viņi, iespējams, šādi krievu lidotāji cenšas "provocēt" ASV, lai izraisītu potenciālu incidentu.

Militārajā aviācijā šādu strauju manevrēšanu sauc par "dogfighting", kas nozīmē iesaistīšanos gaisa kaujās ļoti tuvā attālumā.

ASV Centrālās virspavēlniecības publiskotajā 2. aprīļa videoierakstā redzams, kā Krievijas iznīcinātājs "Su-35" veic nedrošu un neprofesionālu ASV iznīcinātāja "F-16" pārtveršanu.

Otrā 18. aprīļa video ir redzams Krievijas iznīcinātājs, kas ir pārkāpis koalīcijas gaisa telpu un pietuvojies ASV lidmašīnai 650 metru attālumā.

Pēdējo gadu laikā ASV ir izmantojušas dekonflikācijas līniju starp abu valstu bruņotajiem spēkiem Sīrijā, lai izvairītos no netīšām kļūmēm vai sadursmēm, kas var neplānoti novest pie situācijas eskalācijas.

ASV amatpersonas ir vērsušās pie saviem Krievijas kolēģiem saistībā ar nesenajiem incidentiem, un krievi ir atbildējuši, sacīja amatpersona, taču "nekad tādā veidā, lai atzītu incidentu".

Kopš marta sākuma Krievijas lidmašīnas ir pārkāpušas dekonflikācijas protokolus kopumā 85 reizes, norādīja amatpersona, tostarp lidojušas pārāk tuvu koalīcijas bāzēm.

Tas ietver arī 26 gadījumus, kad bruņotas Krievijas lidmašīnas lidoja virs ASV un koalīcijas pozīcijām Sīrijā.

"Izskatās, ka tas atbilst jaunam darbības veidam," sacīja amatpersona. ASV piloti ir atteikušies iesaistīties kaujās un ievēro dekonflikācijas pasākumu protokolus, piebilda amatpersona.

ASV Sīrijā ir aptuveni 900 karavīru, kas piedalās notiekošajā kampaņā, kuras mērķis ir sakaut teroristisko grupējumu “Islāma valsts”, jeb ISIS, kas pārņēmis savā kontrolē teritorijas pēc Sīrijas pilsoņu kara un haosa, ko tas izraisījis valstī.

Krievija pilsoņu karā atbalsta Sīrijas diktatoru un kara noziedznieku Bašaru al Asadu, kurš tiek vainots sistemātiskā ķīmisko ieroču izmantošanā pret to pilsētu iedzīvotājiem, kuru vairums neatbalsta viņa režīmu.

Portāls "Sargs.lv" jau ziņoja, ka Krievijas piloti agresīvi un neapdomīgi uzvedas arī ārpus Sīrijas.

Martā starptautiskajā gaisa telpā virs Melnās jūras Krievijas iznīcinātājs "Su-27" sadūrās ar ASV bezpilota lidaparātu "MQ-9 Reaper". Sadursme sabojāja drona propelleri, tādējādi tas avarēja ūdenī. ASV šo incidentu raksturoja kā "nedrošu, neprofesionālu" un pat "bezatbildīgu".

Dalies ar šo ziņu