Lietuviešu majors: Sīrijas tauta savas problēmas vēl var atrisināt pati

Sargs.lv

Lietuviešu majors: Sīrijas tauta savas problēmas vēl var atrisināt pati

Sīrijas tauta savas problēmas vēl var atrisināt pati - šādu viedokli pirmdien paudis Lietuvas Bruņoto spēku majors Andrjus Smilga, kas tikko atgriezies no ANO novērotāju misijas šai valstī, vēsta portāls "15min.lt".

Kā žurnālistiem pastāstījis majors, Sīrijā norisinās intensīva karadarbība, kurā tiek izmantots visu veidu bruņojums, bet turpat līdzās cilvēki dzīvo parastu ikdienas dzīvi. Lai gan sagrauti daudzi dzīvojamie nami, svarīgākā infrastruktūra ir neskarta, tiesa gan, gadās traucējumi elektroenerģijas padevē.

Smilga darbojies galvenokārt Homsā, kur apšaudes norisinās jau kopš pērnā novembra, bet devies arī patruļas braucienos uz Hamu. Viņam nācies savām acīm redzēt arī, kā no helikoptera tiek apšaudīts dzīvojamais rajons.

Pēc majora teiktā, Homsā cilvēki pie šaušanas jau ir pieraduši un nepamet arī tos rajonus, kuri tiek apšaudīti. Kamēr vienā vietā skan šāvieni, turpat blakus ielā norisinās intensīva tirdzniecība. Cilvēki cenšas aizsargāties dažādos veidos, piemēram, kādu rajonu, kur regulāri darbojas snaiperi, cilvēki norobežojuši ar betona bloku aizsargsienu.

Novērotāji Sīrijā dzīvojuši viesnīcās, kas tiek uzskatītas par drošākajām vietām, lai gan šāviņi lido arī pāri viesnīcu ēkām. Bijušas arī situācijas, kad apšaudēs iekļūst neapbruņotie ANO novērotāji, un mēneša laikā cietuši 15 viņu automobiļi, tomēr visi misijas dalībnieki sveiki un veseli atgriezušies mājās, stāstījis Smilga.
Vienlaikus viņš atzinis, ka patruļu braucienos nācies rēķināties ar nemitīgām briesmām - pat ja valdības spēki un nemiernieki vienojušies par uguns pārtraukšanu, nereti sevi licis manīt arābu karstasinīgums un šaudīšanās atsākusies.

Tomēr, kā sacījis Smilga, kas pirms tam jau darbojies ANO novērošanas misijā Gruzijā un NATO Starptautisko drošības atbalsta spēku operācijā Afganistānā, viņš nav jutis vajadzību pēc ieroča, jo uzskata, ka novērotāju "vislabāk aizsargā zilā ķivere". Cilvēku attieksme pret viņiem tiešām bijusi ļoti labvēlīga.

Misijas dalībnieki ne tikai vākuši informāciju par karadarbību, bet arī nākuši talkā cilvēktiesību aktīvistiem informācijas vākšanā un kā bruņojuma eksperti palīdzējuši izmeklēt slepkavības. Viņiem nācies pat darboties kā starpniekiem starp nemiernieku spēkiem un valdības pārstāvjiem - piemēram, reiz, kad pilsētā bijuši traucēti sakari, Homsas gubernators lūdzis novērotājiem palīdzēt saskaņot remontdarbus ar opozīciju. Arī otra puse lūgusi palīdzību dažādos jautājumos.

Majors arī atzinis, ka cilvēki Sīrijā ir "ļoti emocionāli" un ne vienmēr no viņiem iegūtajai informācijai var ticēt bez pārbaudīšanas.

Ņemot vērā, ka Smilga Sīrijā nepiedalījās militārās operācijās, viņa nosūtīšanai uz turieni nebija nepieciešams īpašs Lietuvas Seima mandāts - turp viņš devās ar aizsardzības ministres Rasas Jukņevičienes pavēli.

LETA

Dalies ar šo ziņu