ASV atzīst Kremļa atbalstīto “Vagner” par starptautisku noziedzīgu organizāciju un piemēro sankcijas

Konfliktu zonas
Sargs.lv/CNN/The Guardian/The New York Times
Vāgnera grupas vadītājs Jevgeņijs Prigožins pie savu kaujinieku apbedījumu vietas
Foto: Vāgnera grupas vadītājs Jevgeņijs Prigožins pie savu kaujinieku apbedījumu vietas Foto: AP/Scanpix

ASV Finanšu ministrija ceturtdien atzina Krievijas privāto algotņu organizāciju "Vāgnera grupa" (Wagner Group), kas ir aktīvi iesaistīta karā Ukrainā, par nozīmīgu starptautisku noziedzīgu organizāciju. Šāds lēmums ļauj noteikt virkni sankciju pašai organizācijai un starptautiskajam tīklam, kas to atbalsta.

ASV Valsts departaments vienlaikus paziņoja par vairākām sankcijām, kuru mērķis ir "vērsties pret virkni Vāgnera galveno infrastruktūru, tostarp pret Vāgnera izmantoto aviācijas uzņēmumu, Vāgnera propagandas organizāciju un Vāgnera fiktīvajiem uzņēmumiem", paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

"Tā kā Krievijas armijai ir grūtības kaujas laukā, Putins ir ķēries pie paļaušanās uz Vāgnera grupu, lai turpinātu savu izvēlēto karu. Vāgnera grupa ir arī iejaukusies un destabilizējusi Āfrikas valstis, izdarot plašus cilvēktiesību pārkāpumus un izspiežot no to iedzīvotājiem dabas resursus," teikts Finanšu ministrijas paziņojumā presei.

Papildus pasākumiem, kas vērsti pret Vāgnera grupu un kurus pagājušajā nedēļā iepriekš publiskoja Baltais nams, abas aģentūras paziņoja par sankcijām pret plašu personu un uzņēmumu grupu, kas saistīti ar Krievijas karu Ukrainā. Tie ir jaunākie ASV represīvie pasākumi pret Kremli un tā pilnvarotajām personām.

Valsts kases departaments paziņoja par sankcijām pret vairākām personām un uzņēmumiem, kas saistīti ar Maskavas aizsardzības rūpniecības kompleksu, kā arī Putina sabiedrotajiem, viņu ģimenes locekļiem un diviem cilvēkiem, kas saistīti ar Krievijas mēģinājumiem anektēt daļu Ukrainas.

Valsts departaments arī paziņoja par sankcijām pret "trim personām par to, ka tās ir Krievijas Federālā ieslodzījuma vietu dienesta vadītāji, kas, kā ziņots, veicinājuši Krievijas ieslodzīto vervēšanu Vāgnera grupējumā". Sankcijas tiek piemērotas premjerministra vietniekam, kurš pilda arī rūpniecības un tirdzniecības ministra pienākumus, Rostovas apgabala vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam un Putina finansistu, norāda Blinkens.

Turklāt Valsts departaments paziņoja, ka veiks pasākumus, lai ieviestu vīzu ierobežojumus "531 Krievijas Federācijas militārpersonai par darbībām, kas apdraud vai pārkāpj Ukrainas suverenitāti, teritoriālo integritāti vai politisko neatkarību".

Nacionālās drošības padomes stratēģiskās komunikācijas koordinators Džons Kērbijs pagājušajā nedēļā pavēstīja par nozīmīgas transnacionālas noziedzīgas organizācijas atzīšanu un gaidāmajām sankcijām pret Vāgnera grupējumu, piektdien žurnālistiem sakot: "Šajos pasākumos ir atzīts, ka Vāgnera grupējums rada transkontinentālus draudus."

Starp uzņēmumiem, kuriem Valsts kases departaments piemēro sankcijas par to saistību ar Vāgnera grupu un tās vadītāju Jevgeņiju Prigožinu, ir akciju sabiedrība "Terra Tech", "Krievijā bāzēts tehnoloģiju uzņēmums, kas piegādā satelītu attēlus, kas iegūti ar komerciāli aktīviem satelītiem, kā arī gaisa attēlus, kas iegūti ar bezpilota sistēmām". Tāpat sankcionēts arī kāds Ķīnā bāzēts uzņēmums, "kas ir sniedzis "Terra Tech" satelītuzņēmumu attēlus."

"Šie attēli tika iegūti, lai nodrošinātu Vāgnera kaujas operācijas Ukrainā," norādīja Valsts kases departaments.

Papildus sankcijām, kas saistītas ar Vāgnera grupas ievērojamo iesaisti karā Ukrainā, Valsts kases departaments noteica sankcijas par tās nelikumīgajām darbībām Centrālāfrikas Republikā. Grupa tika atkārtoti iekļauta sarakstā "par to, ka tā ir atbildīga vai līdzvainīga sieviešu, bērnu vai citu civiliedzīvotāju nogalināšanā, veicot vardarbības aktus, nolaupīšanu vai piespiedu pārvietošanu. Tāpat noziedzinieki tiek apsūdzēti uzbrukumos skolām, slimnīcām, reliģiskām vietām vai vietām, kur civiliedzīvotāji meklē patvērumu, vai arī par rīcību, kas varētu būt nopietna cilvēktiesību vai starptautisko humanitāro tiesību pārkāpšana."

Baltais nams arvien biežāk pauž satraukumu par pieaugošo "Vāgnera" iesaisti karā. Tas ir īpaši aktīvi iesaistījies intensīvajās kaujās Bahmutā, Ukrainas austrumos. Baltais nams ir paziņojis, ka atsevišķos gadījumos Krievijas militārpersonas ir bijušas pat "pakļautas Vāgnera komandai".

Image
Vāgnera grupas kaujinieku kapi
Vāgnera grupas kaujinieku kapi Foto: Maxar Technologies

Dž. Kērbijs sacīja, ka ASV pašlaik lēš, ka Vāgnera rīcībā ir aptuveni 50 000 cilvēku, kas cīnās Ukrainā, tostarp 10 000 līgumdarbinieku un 40 000 notiesāto, kurus uzņēmums ir savervējis no cietumiem.

Dalies ar šo ziņu