Laikraksts: Prigožins sarunā ar Putinu kritizējis Krievijas militāro vadību

Ārvalstīs
LETA/BBC/Sargs.lv
Kremļa režīma privātā militārā uzņēmuma "Vagner Group" īpašnieks, oligarhs Jevgēņijs Prigožins un agresorvalsts Krievijas diktators Vladimirs Putins
Foto: AP/Scanpix

Krievijas algotņu organizācijas "Vagner" vadītājs Jevgēņijs Prigožins privātā sarunā ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu paudis nopēlumu Krievijas militārajai vadībai, apgalvojot, ka frontē manāma slikta pavēlniecība un nemākulīgas darbības, vēsta amerikāņu laikraksts "Washington Post", atsaucoties uz vārdā neminētām ASV amatpersonām.

Oktobra sākumā avīze vēstīja, ka viens no Putina tuvākā loka cilvēkiem Krievijas līderim tiešā formā norādījis uz kļūdām un neveiksmēm karā pret Ukrainu. Tagad "Washington Post" norāda, ka šis cilvēks bijis Prigožins.

Par Putina pavāru dēvētais Prigožins Kremļa saimniekam sūrojies, ka Krievijas Aizsardzības ministrija pārmērīgi paļaujas uz "Vagner", bet nesniedz nepieciešamo finansiālo atbalstu kaujas uzdevumu veikšanai, teikts ASV izlūkdienestu ziņojumā, ko citē avīze.

Prigožins iepriekš kritizējis Krievijas armijas vadību arī publiski.

Tomēr ASV amatpersonas vērš uzmanību tam, ka Prigožins juties pietiekami ērti, lai Krievijas militārajai vadībai paustu nopēlumu, atrodoties privātos apstākļos.

Tā ir liecība, ka uz Krievijas zaudējumu fona Ukrainā Prigožina ietekme pieaug, skaidro laikraksts.

"Politiskā pozīcija, ko viņš ieņem, ir šāda: es esmu Jevgēņijs Prigožins. Esmu šeit, lai izstāstītu jums patiesību, un es izpildīšu savu darbu," sacīja ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

ASV izlūkdienests uzskata, ka Prigožina nesenā publikācija sociālajos tīklos, kurā "Vagner" karotāji žēlojas par pārtikas trūkumu, saistīta ar vēlmi vērst spiedienu pret Kremli, lai palielinātu finansējumu.

Iepriekš ziņots, ka J.Prigožins pats personīgi iesaistījās Krievijas ieslodzīto vervēšanai karošanai Ukrainā "Vagner" algotņu rindās. Lai gan Krievijā privāto militāro kompāniju veidošana un vadīšana nav atļauta, nesen pats Putina pavārs atzina, ka ir algotņu bandas "Vagner" dibinātājs, un apstiprinājis tās kaujinieku izvietošanu Latīņamerikas un Āfrikas valstīs.

J.Prigožins ir viens no tiem oligarhiem, kuri tiešā veidā gūst labumu no V. Putina Kremļa režīma. Iepriekš J. Prigožins aktīvi vervējis ne tikai algotņus karam Sīrijā, Ziemeļāfrikā un Ukrainā, bet arī iesaistījies Kremļa informatīvajās operācijās pret ASV tiešā veidā cenšoties 2016. gadā ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanu rezultātus par labu Donaldam Trampam. J. Prigožina "troļļu fermas", jeb tūkstošiem viltotu profilu sociālajos tīklos izplatīja uz ASV sabiedrību vērstu dezinformāciju, ar mērķi pārliecināt cilvēkus balsot par D. Trampu.

ASV Federālais Izmeklēšanas birojs (FIB) "Putina pavāru" ievietojiis visvairāk meklētāko noziedznieku listē, norādot, ka J.Prigožins  sliecas slēpties no taisnīgās tiesas.

Birojs aicina personas, kurām zināma J. Prigožina  atrašanās vieta, vērsties pie ASV diplomātiem. Par informāciju, kas novedīs pie Prigožina aizturēšanas, FIB sola 250 000 dolāru lielu atlīdzību.

Pats Prigožins ASV varasiestāžu rīcību iepriekš nosaucis par "raganu medībām". 2021. gada 23.martā Kremļa diktatora sabiedrotais uzrakstījis FIB direktoram vēstuli, kurā pieprasījis nekavējoties atsaukt atlīdzību, kas izsludināta par viņa notveršanu, jo tas "saskaņā ar starptautiskajām tiesībām ir pretrunā vairākiem cilvēktiesību principiem".

Vēstulē J. Prigožins arī uzsvēris, ka tiekot nepatiesi apmelots un ir godīgs cilvēks.

Tikmēr J. Prigožinam piederošās "Vagner Group" algotņi Sīrijā, Centrālāfrikas republikā un Lībijā pastrādājuši neskaitāmus šaušalīgus kara noziegumus, tostarp iesaistīti civiliedzīvotāju mocīšanā, izvarošanā un slepkavošanā. "Vagner" algotņi plosījušies arī Ukrainā, pastrādājot simtiem kara noziegumu, tostarp Ukrainas kara gūstekņu kastrāciju ar tai sekojošu nogalināšanu. Paši J. Prigožina algotņi šos video nav kautrējušies ievietot sociālajos tīklos, tādējādi publiskojot savas zvērības, kas ir smags kara noziegums.

Dalies ar šo ziņu