Tīmekļa izdevums: Prigožins karam pret Ukrainu savervējis 1000 ieslodzīto noziedznieku

Konfliktu zonas
LETA/DW

Par Krievijas diktatora Vladimira "Putina pavāru" sauktais oligarhs un privātās militārās kompānijas "Vagner Group" īpašnieks Jevgeņijs Prigožins divās ieslodzījumu vietās Rostovas apgabalā karam pret Ukrainu savervējis tūkstoti cietumnieku, atsaucoties uz kādu ieslodzīto, ceturtdien pavēstījis tīmekļa medijs "Vot-tak.tv".
 

"Putina pavārs" ieslodzījuma vietas apmeklējis kopā ar privātā militārā uzņēmuma "Vagner" vadītāju Dmitriju Utkinu.

Tiem ieslodzītajiem, kas piekritīs karot, J.Prigožins solījis atbrīvošanu pēc pusgada. Viņš arī norādījis, ka rekrūši Ukrainā ar ukraiņiem varēšot darīt "visu, ko vēlas".

Tajā pašā laikā tiem, kas mēģināšot bēgt vai padoties gūstā, draud nošaušana, uzsvēris J.Prigožins.

Vienā no kolonijām karot pret Ukrainu piekrituši 700 ieslodzīto noziedznieku, bet otrā - 300, pastāstījis avots.

J.Prigožins ir viens no tiem oligarhiem, kuri tiešā veidā gūst labumu no V. Putina Kremļa režīma. Iepriekš J. Prigožins aktīvi vervējis ne tikai algotņus karam Sīrijā, Ziemeļāfrikā un Ukrainā, bet arī iesaistījies Kremļa informatīvajās operācijās pret ASV tiešā veidā cenšoties 2016. gadā ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanu rezultātus par labu Donaldam Trampam. J. Prigožina "troļļu fermas", jeb tūkstošiem viltotu profilu sociālajos tīklos izplatīja uz ASV sabiedrību vērstu dezinformāciju, ar mērķi pārliecināt cilvēkus balsot par D. Trampu.

ASV Federālais Izmeklēšanas birojs (FIB) "Putina pavāru" ievietojiis visvairāk meklētāko noziedznieku listē, norādot, ka J.Prigožins  sliecas slēpties no taisnīgās tiesas.

Birojs aicina personas, kurām zināma J. Prigožina  atrašanās vieta, vērsties pie ASV diplomātiem. Par informāciju, kas novedīs pie Prigožina aizturēšanas, FIB sola 250 000 dolāru lielu atlīdzību.

Pats Prigožins ASV varasiestāžu rīcību iepriekš nosaucis par "raganu medībām". 2021. gada 23.martā Kremļa diktatora sabiedrotais uzrakstījis FIB direktoram vēstuli, kurā pieprasījis nekavējoties atsaukt atlīdzību, kas izsludināta par viņa notveršanu, jo tas "saskaņā ar starptautiskajām tiesībām ir pretrunā vairākiem cilvēktiesību principiem".

Vēstulē J. Prigožins arī uzsvēris, ka tiekot nepatiesi apmelots un ir godīgs cilvēks.

Tikmēr J. Prigožinam piederošās "Vagner Group" algotņi Sīrijā, Centrālāfrikas republikā un Lībijā pastrādājuši neskaitāmus šaušalīgus kara noziegumus, tostarp iesaistīti civiliedzīvotāju mocīšanā, izvarošanā un slepkavošanā. "Vagner" algotņi plosījušies arī Ukrainā, pastrādājot simtiem kara noziegumu, tostarp Ukrainas kara gūstekņu kastrāciju ar tai sekojošu nogalināšanu. Paši J. Prigožina algotņi šos video nav kautrējušies ievietot sociālajos tīklos, tādējādi publiskojot savas zvērības, kas ir smags kara noziegums.

Dalies ar šo ziņu