Ukrainā ieradušies ASV senatori, kuri virza likumu par Krievijas kā terorisma atbalstītājas atzīšanu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ Reuters/ LETA/ AFP/ Interfax
ASV Senatori Ričards Blūmentāls un Linsijs Greiems apmeklē Ukrainas galvaspilsētu Kijivu
Foto: REUTERS/Scanpix

Kara plosītās Ukrainas galvaspilsētu Kijivu apmeklējuši divi ASV senatori, kuri izstrādājuši likumprojektu ar kuru Krieviju plānots pasludināt valsti, kura atbalsta terorismu, ziņo “Reuters”.

ASV Republikāņu partijas senators Lindsijs Greiems un ASV Demokrātu partijas pārstāvis Ričards Blūmentāls vizītes laikā Kijivā tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimuru Zelenski.

Tikšanās laikā senatori žurnālistiem paziņoja, ka plānotais likumprojekts Krieviju ierindos vienā kategorijā ar tādām valstīm kā Irāna, Sīrija un Ziemeļkoreja. Kā piebilda L. Greiems, ASV Senātā šim likumprojektam sagaidāms vienbalsīgs atbalsts.

Savukārt Ukrainas prezidents pateicās senatoriem par viņu darbu un ASV Senāta abu partiju pārstāvju atbalstu Ukrainas cīņā pret Krievijas iebrucējiem.

Senators R. Blūmentāls tikšanās laikā izcēla Krievijas karavīru pastrādātās zvērības Ukrainas piepilsētā Bučā, norādot, ka "ja tas nav terorisms, es nezinu, kas ir.” R. Blūmentāls uzsvēra, ka pēc pastrādātajiem noziegumiem Krievija ir pelnījusi šo statusu.

Krievija kopš 24. februāra īsteno visaptverošu iebrukumu Ukrainā. Kopš tā sākuma Krievijas okupanti mērķtiecīgi ar smagajiem ieročiem apšaudījuši civilos objektus, cenšoties nogalināt pēc iespējas vairāk ukraiņu mierīgo iedzīvotāju.

Abi senatori norādīja, ka viņi uzskata, ka Ukraina varētu efektīvi izmantot savus partizānu spēkus Krievijas okupētajās teritorijās, kā arī ASV piegādātās ieroču sistēmas, lai sāktu pretuzbrukumu un atgūtu pagaidām Krievijas okupētās teritorijas.

"Tāla darbības rādiusa artilērija ir ļoti, ļoti svarīga. Bet tik pat svarīga ir spēcīga partizānu kustība, ko mēs ceram redzēt Ukrainas austrumos -  teritorijā, kuru jau ir okupējuši krievi," sacīja R. Blūmentāls.

R. Blūmentāls arī piebilda, ka atbalsta turpmākās ASV ieroču piegādes Ukrainai, tostarp augstas precizitātes artilērijas raķešu sistēmu “HIMARS” nodošanu “ar lielāk udarbības rādiusu”, kā arī pretkuģu raķešu “Harpoon” un pretgaisa aizsardzības sistēmu piegādi, ar nosacījumu, ka Ukraina šos ieročus neizmantos uzbrukumiem Krievijas teritorijā.

Iepriekš ASV prezidenta Džo Baidena administrācija atteikusies Ukrainai piešķirt “HIMARS” tālās darbības munīciju, proti, taktiskās artilērijas raķetes "ATACAMS", kuru rādiuss pārsniedz 300 kilometrus, pastāvot bažām, ka Ukrainas bruņotie spēki šos ieročus varētu izmantot uzbrukumiem, nevis aizsardzībai.

Savukārt L. Grehems uzsvēra, ka ieroču piegādes Ukrainai nepieciešamas steidzamā kārtā, ņemot vērā faktu, ka Ukrainas bruņotie spēki mēģina apturēt Maskavas virzīšanos valsts Austrumu teritorijās.

"Mums ir iespēja šeit nākamo 60 dienu laikā... mūsu pieņemtie lēmumi var pagriezt šī kara gaitu par labu Ukrainai," sacīja L. Greiems.

Tikmēr Krievijas diktators V. Putins, komentējot iebrukumu Ukrainā, sacīja, ka Krievija "pagaidām nopietni neko nav sākusi".

"Šodien mēs dzirdam, ka mūs grib uzvarēt kaujas laukā. Ko tur lai saka. Lai pamēģina," teica Putins, tiekoties ar Valsts domes frakciju vadītājiem.

"Mēs daudz esam dzirdējuši, ka Rietumi grib ar mums karot līdz pēdējam ukrainim. Tā ir traģēdija ukraiņu tautai. Bet šķiet, ka viss uz to arī iet. Taču visiem jāzina, ka mēs kaut ko nopietnu pagaidām neesam sākuši," sacīja Putins.

Kremļa vadonis klāstīja, ka "kolektīvo Rietumu mēģinājumi uzspiest pasaulei savu jauno pasaules kārtību ir lemti neveiksmei".

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka Krievija kopš 24. februāra uzsākusi visaptverošu iebrukumu Ukrainā. Diktators V. Putins paziņoja, ka operācijas mērķis ir “denacificēt” un “demilitarizēt” Ukrainu.

Ko nozīmē Ukrainas “denacifikācija” tika skaidrots Kremļa kontrolētās propagandas ziņu aģentūras “Ria Novosti” aprīļa sākumā publicētajā rakstā.  Saskaņā ar rakstu, lai sasniegtu iepriekš minētos mērķus, nepieciešama ne tikai Ukrainas valstiskuma un sabiedrības iznīcināšana, bet arī sistemātiska ukraiņu kultūras un nacionālās identitātes likvidācija. Portāla “Sargs.lv” aptaujātie eksperti šo traktātu salīdzina ar nacistiskās Vācijas līdera Ādolfa Hitlera grāmatā “Mein Kampf” aprakstīto.

Savu sekošanu šādai politikai sistemātiski apliecina Krievijas okupantu spēki Ukrainā, kuri pastāvīgi apšauda ne tikai Ukrainas aizstāvju pozīcijas, bet arī cenšas iznīcināt maksimāli daudz civiliedzīvotāju. Okupētajās teritorijās jau fiksēti simtiem un tūkstošiem veiktu civiliedzīvotāju slepkavību, izvarošanu, kā arī marodierisma gadījumu.

Šobrīd no krievu okupantu spēkiem atbrīvotajās teritorijās darbojas starptautiskie izmeklētāji, lai fiksētu Krievijas pastrādātos kara noziegumus un sagatavotu dokumentus starptautiskajai tiesvedībai.

Dalies ar šo ziņu