ASV Senāts vienbalsīgi apstiprina Lendlīzes programmu Ukrainas atbalstam

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Politico
ASV militārā palīdzība Ukrainai Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Foto: ASV militārā palīdzība Ukrainai Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Senāts trešdien vēlu vakarā vienbalsīgi pieņēma svarīgu tiesību aktu, lai Ukrainas atbalstam atjaunotu Otrā pasaules kara laika izmantoto Lendlīzes programmu, kas ļauj prezidentam Džo Baidenam efektīvāk nosūtīt ieročus un citas stratēģiskās kravas Ukrainai, kad tā cīnās ar asiņainā karā ar Krievijas iebrucējiem. Šāds pasākumu programmu ASV iepriekš izmantoja Otrā pasaules kara laikā, veicinot sabiedroto apgādes, lai sakautu nacistisko Vāciju, vēsta “Politico”.

Senatori ātri vienojās par likumprojekta atbalstu, jo Ukrainas armija ir pierādījusi, ka spēj atvairīt Krievijas karaspēku, kas kopš februāra beigām apšauda Ukrainas pilsētas un apdzīvotas vietas.

Otrā pasaules kara laikā izveidotā lendlīzes programma tika uzskatīta par izšķirošo faktoru sabiedroto uzvarā, ļaujot ASV ātri, bez laikietilpīgiem birokrātiskām procesuāliem, apgādāt sabiedrotos.

“Politico” norāda, ka ASV likumdevēji ķeras pie ārkārtas taktikas, kas pēdējo reizi tika izmantota 20. gadsimta nozīmīgākā globālā konflikta laikā, kas ir vēl viena zīme, ka ASV un to sabiedrotie Eiropā uzskata, ka Krievijas iebrukums rada eksistenciālus draudus liberālajai kārtībai.

Tā ir arī norāde, ka Rietumu pasaule uzskata, ka Ukraina ir spējīga uzvarēt cīņā pret Krievijas iebrucējiem. Nesen Kongress apstiprināja gandrīz 14 miljardu ASV dolāru militāro un humāno palīdzību Ukrainai, no kuriem daļa jau ir piešķirta. Otrdien Valsts departaments paziņoja par papildu 100 miljonu ASV dolāru finansējumu raķetēm "Javelin" un citiem materiāltehniskajiem līdzekļiem, tādējādi kopš Krievijas iebrukuma 24. februārī kopējais drošības palīdzības apjoms sasniedz 1,7 miljardus ASV dolāru.

Pēdējās dienās, kad vēl vairāk atklājās Krievijas kara brutalitāte, Ukrainas bruņoto spēku apgādes nepieciešamība kļuvusi vēl steidzamāka, jo īpaši likumdevēji ātri reaģēja uz Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska steidzamajiem lūgumiem.

Trešdienas vakarā īsā uzrunā Senāta zālē vairākuma līderis Čaks Šumers nosauca Krievijas okupantu sarīkotos slaktiņus Ukrainā par "tīru ļaunumu", piebilstot, ka Krievijas karaspēks Ukrainā īsteno "genocīdu. “Kad tiek bezjēdzīgi nogalināti nevainīgi civiliedzīvotāji, tas ir genocīds, un tajā ir vainīgs Putins," teica Č. Šumers.

Ukrainas Demokrātijas aizsardzības aizdevuma un nomas likums (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022), kā to dēvē, paātrinātu kritiski svarīga militārā aprīkojuma un citu svarīgu preču nodošanu Ukrainai, samazinot birokrātisko slogu, ASV ļauj de facto dāvināt Ukrainai ekipējumu, paredzot, teorētisku iespēju, ka saņēmējvalstis vēlāk tā vērtību vēlāk varēs atmaksāt ASV.

Nav skaidrs, vai Pārstāvju palāta pagūs izskatīt Senāta pieņemto tiesību aktu. Pirms abas palātas ceturtdien atstās Vašingtonu, lai dotos iepriekš plānotajā divu nedēļu pārtraukumā. Paredzams, ka Pārstāvju palāta pieņems likumprojektu par tirdzniecību ar Krieviju pēc tam, kad ceturtdienas rītā to būs apstiprinājis Senāts.

Dalies ar šo ziņu