ASV Ukrainai nosūtīs 100 pašnāvnieku jeb “kamikadzes” dronus “Switchblade”

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Business Insider
“Switchblade” drons AeroVironment
Foto: “Switchblade” drons AeroVironment

Jaunākajā ASV drošības palīdzības paketē Ukrainai 800 miljonu ASV dolāru vērtībā ir ieroči, kas var sagādāt zaudējumus Krievijas karaspēkam. “Javelin” prettanku ieroči, pretgaisa raķetes “Stinger” un “AT-4” prettanku raķetes, kā arī granātmetējiun desmitiem miljonu patronu ir tikai daļa no ASV drošības palīdzības, ko ASV sūta Kijivai. Jaunākajā paketē ietilpst arī 100 “Switchblade” taktiskās bezpilota sistēmas - pazīstamas arī kā "kamikadzes droni", kas varētu krietni apgrūtināt Krievijas karavīru dzīvi, vēsta “Business Insider”.

“Switchblade”, kas pirmo reizi tika izstrādāts, lai cīnītos pret nemierniekiem Afganistānā, ir kļuvis par ASV armijas konvencionālo un speciālo operāciju arsenālu sastāvdaļu. Ir divas drona “Switchblade” versijas – “Switchblade 300” un “Switchblade 600”. Tās atšķiras pēc nesamās munīcijas lieluma.

“Switchblade 300” nes sprāgstvielas lādiņu “Claymore” mīnas lielumā - pretkājnieku mīnu, kas izgatavota no C-4 sprāgstvielas un simtiem mazu metāla lodīšu un ir paredzēta kājnieku un artilērijas mērķu iznīcināšanai.

“Switchblade” 300 ir 60 centimetrus garš un nedaudz vairāk nekā 2,5kg smags. To var izšaut no nelielas mīnmetējam līdzīgas caurules. Tā ātrums ir 160 km/h, bet darbības rādiuss ir aptuveni 10km.

“Switchblade 600” ir aprīkots ar lielāku sprāgstvielas lādiņu. Tam ir lielāks darbības rādiuss – 40 kilometri, taču tas ir lēnāks, proti, pārvietojas ar ātrumu 110 km/h. Lielākais modelis ir arī smagāks - 25 kg. “Switchblade 600” ar sprāgstvielas lādiņu, kas ir līdzīgs “Javelin” prettanku raķetei, ir paredzēts tanku un bruņotu mērķu iznīcināšanai.

Abiem droniem ir iebūvēts sensors ar GPS, kas tos novirza uz mērķi, un tās var trāpīt gan mobiliem, gan nekustīgiem objektiem. Tām ir arī "izslēgšanas" funkcija, kas ļauj operatoram pārtraukt triecienu, ja mainās apstākļi uz zemes, piemēram, ja mērķim tuvojas civiliedzīvotāji.

 

ASV Speciālo operāciju pavēlniecība izmanto “Switchblade 300” kopš 2010. gada sākuma.

"Mēs jau kādu laiku izmantojam “Switchblades”. Tie ir patiešām efektīvi, jo attālums starp operatoru un mērķi ir ļoti liels. Tie bija patiešām efektīvi Sīrijā un Irākā pret ISIS," portālam “Business Insider” pastāstīja Nacionālās gvardes vienības pārstāvis.

ISIS kaujinieki bieži mēģināja iznīcināt īpašo uzdevumu vienības vai to priekšējās operatīvās bāzes ar automašīnām bumbām. "Dažos retos gadījumos mēs izmantojām “Switchblade”, lai iznīcinātu viņus ceļā. Tas ir arī labs risinājums karadarbībai pilsētās, jo var būt ļoti precīzs un izvairīties no blakusefektiem," piebilda pārstāvis.

Papildus triecienu veikšanai “Switchblade” var ne tikai veikt triecienus, bet arī vākt taktiskos izlūkdatus, veikt novērošanu, veikt mērķa uztveršanu un nodrošināt operatoru izlūkošanu, kā arī palīdzēt komandieriem veidot labāku situācijas izpratni par kaujas lauku.

Atšķirība starp bezpilota munīciju un lieliem bezpilota lidaparātiem ir vienkārša: pirmie ir izstrādāti tā, lai tos varētu izlietot, bet otrie ir izstrādāti, lai komandieriem nodrošinātu lētu un ilgstošu izlūkdatu vākšanu un triecienu iespējas. “Switchblade 300” maksā aptuveni 6000 dolāru, kas to padara ļoti efektīvu un lētu.

Dalies ar šo ziņu