Krievu okupantu bieds - Ukrainas bezpilota lidaparāti "Bayraktar TB-2"

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Forbes
"Bayraktar TB-2" bezpilota lidaparāts
Foto: "Bayraktar TB-2" bezpilota lidaparāts ZUMAPRESS.com/Scanpix

Krievijas izraisītā kara sākumā bija atklāts jautājums, vai Ukrainas nelielie Turcijā ražotie "Bayraktar TB-2" bezpilota uzbrukuma lidaparātu spēki vispār pārdzīvos pirmo Krievijas raķešu uzbrukumu. Gandrīz mēnesi vēlāk kļuva skaidrs, ka "Bayraktar TB-2" ne tikai izdzīvoja, bet tie ātri un efektīvi sāka iznīcināt krievu okupantu militāro tehniku.

Ukrainas gaisa spēkiem un flotei piederošie "Bayraktar TB-2" pēdējās dienās ir izjaukuši veselus Krievijas frontes pretgaisa aizsardzības tīkla posmus un tagad nemitīgi grauj Krievijas tankus un apgādes kravas automašīnu kolonnas. Ņemot vērā ticamas ziņas, ka Turcija, kā militāro palīdzību Ukrainai, ir nosūtījusi jaunas bezpilota lidaparātu kravas, iespējams, ka Kijivas bezpilota lidaparātu īstais darbs ir tikai vēl priekšā.

Jau 2020. gadā Azerbaidžānas nelielā "Bayraktar TB-2" flote palīdzēja šai valstij gūt uzvaru pār Armēniju īsā, bet vardarbīgā teritoriālajā karā. Iespējams, ka dronu vēsture atkārtosies daudz plašākā karā Ukrainā.

 

Ukraina savu pirmo "Bayraktar TB-2" iegādājās 2021. gada jūlijā. Tiek ziņots, ka līdz šā gada februārim jūras un gaisa spēku rīcībā bija aptuveni 20  dronu, kas bruņoti ar lāzera vadāmām raķetēm (Smart Micro Munition), kuru turku valodas akronīms ir "MAM".

Nebija skaidrs, vai, sākoties Krievijas iebrukumam, "Bayraktar TB-2", to zemes stacijas un operatori izturēs gaisa triecienus un raķešu uzlidojumus, kas notika pirms Krievijas sauszemes ofensīvas. Taču tie izturēja. Patiesībā šķiet, ka Ukrainas bezpilota lidaparātu spēki nav cietuši būtiskus zaudējumus, jo tie tika pārvirzīti no savām pastāvīgajām bāzēm, piemēram, Nikolajevā Ukrainas dienvidos, uz mazākiem objektiem, kas, visticamāk, koncentrēti valsts rietumos.

"Bayraktar TB-2" operatoriem bija nepieciešamas dažas dienas, lai uzstādītu savu aprīkojumu un sagatavotu dronus operācijām. Kad tas bija izdarīts, droni uzsāka arvien plašu gaisa ofensīvu. Līdz 20. martam ārvalstu novērotāji ar fotogrāfiju un videoierakstu palīdzību bija apstiprinājuši, ka "Bayraktar TB-2" triecienos cietuši gandrīz 60 krievu okupantu tanki, pretgaisa aizsardzības sistēmas, helikopteri, apgādes kravas automašīnas un vilcieni.

Patiesībā faktiskais bezpilota lidaparātu nogalināto cilvēku skaits neapšaubāmi ir daudz, daudz lielāks. Mēs nezinām patieso kopējo skaitu, jo Ukraina nevēlas, lai mēs uzzinātu, kur un cik bieži tās bezpilota lidaparāti uzbrūk.

"Cenšoties piesaistīt pēc iespējas mazāk uzmanības savām operācijām, ir publiskots ļoti maz kadru ar "Bayraktar TB-2" triecieniem virs Ukrainas," norādīja “Oryx” bloga analītiķi, kas ir vadošais atklātā avota izlūkdatu avots.

Dronu kampaņa ir paplašināta pakāpeniski. Vispirms "Bayraktar TB-2" uzbruka tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmām, kas aizsargāja Krievijas tanku vienības un apgādes konvojus.

"Tiklīdz ukraiņi bija brīvi no Krievijas pretgaisa aizsardzības, viņi sāka izmantot "Bayraktar TB-2" diviem citiem svarīgiem uzdevumiem - izlūkošanai un tuvās gaisa telpas atbalstam," skaidro Krievijas armijas eksperts Toms Kūpers.

"Bayraktar TB-2" veica uzbrukumus uz vairākiem lauka štābiem. Ietekme uz krieviem ir bijusi liela. "TB-2 arī krieviem bojā nervus," rakstīja T. Kūpers. "Mēs esam redzējuši vairākus videoierakstus, kuros redzami veselas krievu bruņutehnikas kolonnas, kas apgriežas un bēg pēc tam, kad "Bayraktar TB-2" ir iznīcinājuši tikai dažus transportlīdzekļus."

Šķiet, ka attālums, kādā lido droni, norāda uz to, ka Turcija nodrošināja Ukrainu ar jaunāko "Bayraktar TB-2" versiju ar satelītkomunikāciju iespējām, kā arī piekļuvi “Turksat” satelītiem. Alternatīva ir tiešā redzamības radiosakari, ar kuriem drons var nokļūt aptuveni 150 kilometru attālumā.

 

Krievijas tālās darbības rādiusa “S-300” un “S-400” joprojām ir neskarti. Taču dažādu iemeslu dēļ tie ir bezspēcīgi apturēt "Bayraktar TB-2". Pirmkārt, operatori, šķiet, lido ar saviem droniem nelielā augstumā, zem tāla darbības rādiusa radaru horizonta, līdz pienāk laiks uzbrukt. Zemais lidojums, protams, neļauj veikt plašu novērošanu. Taču "Bayraktar TB-2" parasti izvairās no atklāšanas pat tad, kad tas lido augstu.

Tas ir loģiski. "Bayraktar TB-2" nelielie izmēri un pieticīgā jauda nozīmē, ka tas ir kluss, ne pārāk karsts infrasarkano staru sensoru iedarbībā un arī daudziem radaru operatoriem ir grūti pamanāms.

Droni, protams, nav neiznīcināmi, taču atšķirībā no 12 tonnas smagā “MiG-29” un tā pilota, dronu ir viegli nomainīt. Krievi apgalvo, ka viņi ir notriekuši daudz "Bayraktar TB-2", bet foto liecības ir tikai par vienu avarējušu dronu.

Jebkurā gadījumā Ukrainas bruņoto spēku rīcībā acīmredzot ir lielākā daļa "Bayraktar TB-2", kas tai bija kara sākumā, kā arī visi papildu lidaparāti, ko tā pēdējo nedēļu laikā saņēma no Turcijas. Stabili vai pat pieaugoši dronu spēki, kā arī Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu spēju pastāvīga pasliktināšanās varētu nozīmēt, ka Ukrainas dronu kampaņa tuvākajās nedēļās varētu intensificēties.

Šaubas, kas Krievijas uzbrukuma sākumā valdīja pār Kijivas topošajiem bezpilota lidaparātu spēkiem, ir zudušas. "Bayraktar TB-2" ir biedējošs ierocis, kas prasmīgu un radošu operatoru rokās nodara postu Krievijas okupantu armijai Ukrainā.

Dalies ar šo ziņu