Video: Ukraina operācijā Donbasā pirmo reizi izmantojusi dronu "Bayraktar"

Ārvalstīs (Papildināts)
Sargs.lv/LETA/INTERFAX/Defence Blog
bilde
Foto: Foto: Scanpix/ZUMAPRESS

Ukrainas bruņotie spēki otrdien pirmo reizi Donbasā Apvienoto spēku operācijas (ASO) rajonā izmantojuši Turcijā ražoto kaujas izlūkošanas trieciendronu "Bayraktar", pavēstīja ASO preses centrs.

"Ar mērķi piespiest ienaidnieku apturēt uguni pēc Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieka pavēles tika pielietots "Bayraktar". Bezpilota lidaparāts nešķērsoja sadursmes līniju un ar vadāmo bumbu iznīcināja vienu lielgabalu līdz ar vienību," teikts paziņojumā.

Pēc tam Ukrainas pozīciju apšaude pārtraukta.

No plkst.14.25 līdz 15.15 Hranitnes apvidū ar pretinieka haubici D-30 apšaudītas Ukrainas karavīru pozīcijas. Divi karavīri ievainoti, viens no viņiem vēlāk nomiris.

"Kopš apšaudes sākuma ar EDSO Īpašās monitoringa misijas starpniecību uzstājīgi tika izvirzīta prasība pārtraukt uguni, tika nosūtīta nota pa diplomātiskajiem kanāliem," norādīja preses centrā.

Aizsardzības nozares un militāro ziņu portāls "Defence Blog" publicējis video, ko straumēšanas vietnē "Youtube" ievietojis lietotājs Romāns Doniks . Tajā atspoguļota iepriekkš minētās operācija. Videomateriālā redzams, kā tiek notēmēti "Bayraktar"  ieroči un tiek veikts trieciens pa vienu no prokremlisko separātistu D-30 baterijas ieročiem.

 

"Bayraktar TB2" ir Turcijā ražots operatīvi taktiskais drons ar lielu lidojuma ilgumu. Tas izstrādāts un ražots uzņēmumā "Baykar Makina".

Sarunas par dronu iegādi no Turcijas Ukraina sāka vēl 2018.gadā, bet 2019.gadā Ukrainas armija veica pirmos drona izmēģinājumus.

Tad arī tika atzīts, ka ar droniem "Bayraktar" Ukrainas aizsardzības spējas varētu tikt nopietni nostiprinātas.

Pirmais drons tika iegādāts 2021.gada jūlijā, bet jau augustā droni tika demonstrēti parādē par godu Ukrainas neatkarības 30.gadadienai.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas finanšu, aizsardzības, enerģētikas un citām nozarēm.

Dalies ar šo ziņu