Krievijas izraisītā kara apskats – 6. aprīlis

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukrainas aizstāvji Foto: Maks Levin
Foto: Ukrainas aizstāvji Foto: Maks Levin

Krievijas armija aizvadītajā diennaktī turpināja pārvietot spēkus uz Ukrainas austrumiem, taču tie nav guvuši ievērojamus panākumus. Krievija pabeidza spēku atvilkšanu no Sumu apgabala, un turpināja pārvietot spēkus uz Belgorodu Krievijā, lai tos vēlāk virzītu uz Izjumu vai Donbasu. Ukrainas bruņotie spēki ziņoja, ka Krievija plāno izvietot karaspēka daļas Izjumā, taču šīs vienības, visticamāk, vēl kādu laiku neatgūs kaujas efektivitāti, jo iepriekš piedzīvoti ievērojami zaudējumi. Ukrainas spēki veica veiksmīgus pretuzbrukumus Hersonas virzienā gan no ziemeļiem, gan rietumiem, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Iespējams, ka Krievijas spēki tuvākajās dienās gatavojas plašākai ofensīvai Doņeckas un Luhanskas apgabalā, taču maz ticams, ka tie spēs savākt nepieciešamo kaujas spēku, lai, turpinot sauszemes uzbrukumus, pārrautu Ukrainas aizsardzību. Gan Ukrainas amatpersonas, gan prokrieviski noskaņotie "Telegram" kanāli ziņoja par papildu Krievijas tehnikas ierašanos Donbasā no neprecizētas vietas, gatavojoties atjaunot ofensīvu. Krievijas spēki turpināja uzbrukumus Mariupolē, Izjumā un Slovjanskā, taču būtisku ieguvumu neizdevās iegūt.

Krievijas izraisītā kara situācija – 6. aprīlis
Krievijas izraisītā kara situācija – 6. aprīlis George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Tiek ziņots, ka Krievijas ģenerālštāba virsnieki ir devuši komandieriem norādījumus stingri ierobežot Krievijas personālam piekļuvi internetam, lai cīnītos ar zemo morāli.

Ukrainas izlūkošanas dienesti apgalvoja, ka Krievijas komandieri sūdzas par pieaugošo Ukrainas ietekmi uz Krievijas karavīru patērēto informāciju. Dienesti apgalvoja, ka esot pārtvēruši Rietumu militārā apgabala komandiera vietnieka militārajā un politiskajā darbā rīkojuma izrakstu, kurā pie zemās krievu morāles tiek vainota karavīru interneta resursu un sociālo mediju satura patērēšana. Kā ziņots, dokumentā Krievijas virsniekiem uzdots vai nu aizliegt, vai stingri cenzēt visus personāla saņemtos ziņojumus, kā arī piekļuvi internetam. Stingri pasākumi, lai ierobežotu Krievijas personāla piekļuvi informācijai, visticamāk, vēl vairāk saasinās zemo morāli un palielinās dezertieru skaitu.

Okupanti turpināja neveiksmīgas operācijas, lai ieņemtu Popasnu un Rubižņu, un aizvadītajās 24 stundās turpināja apšaudes gar visu saskares līniju. Ukrainas spēki Doņeckas apgabalā apstiprināja, ka Krievijas vienības šajā apgabalā ir komplektētas no Maskavas Augstākās militārās vadības skolas iesauktajiem  kadetiem, kas norāda uz Krievijas izmisīgajiem centieniem aizstāt kaujās nogalināto personālu ar salīdzinoši nesagatavotiem un zemas kvalitātes spēkiem.

ASV Kara izpētes institūts paredz, ka, iespējams, Krievijas karavīri cenšas konsolidēt spēkus un materiālus ofensīvai rīcībai tuvākajās dienās. 6. aprīlī prokrieviskie "Telegram" kanāli dalījās ar vairākiem videoierakstiem, kuros redzams, kā Krievijas spēki ierodas Donbasā pa dzelzceļu, taču apgalvoja, ka šie videoieraksti ir vairākas dienas veci un spēki jau ir izvietoti. Arvien vairāk faktu pastiprina potenciālo Krievijas vēlmi uzsākt plašus uzbrukumus Luhanskā un Donbasā.

Dalies ar šo ziņu