Krievijas izraisītā kara apskats – 5. aprīlis

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukrainas aizstāvis
Foto: Ukrainas aizstāvis Foto: Maks Levin

Krievijas spēki pēc sakāves Kijivā turpināja pārvietot karaspēku uz citām pozīcijas, lai turpinātu iebrukumu Ukrainas austrumos un dienvidos.  Tie lielā mērā ir pabeiguši atkāpšanos no Kijivas apgabala un, kā ziņots, daļu no atvilktajiem kaujas spēkiem no Baltkrievijas pārvieto uz Krieviju.  Ukrainas spēki cenšas atgūt kontroli pār valsts robežas posmiem Čerņihivas apgabalā, pirms tam to jau izdarījuši Kijivas un Žitomiras apgabalā.  Arī Krievijas karaspēks atkāpjas Krievijas virzienā caur Sumiem, bet vēl nav skaidrs, vai tas plāno atkāpties līdz pat robežai, vai arī mēģinās noturēt dažas priekšējās pozīcijas, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Krievija pagaidām nav iesaistījusi jaunās kaujās Ukrainas Austrumos spēkus, kas atvilkti no Kijivas apkārtnes.  Krievijas papildspēki, kas turpina virzību uz dienvidaustrumiem no Izjumas uz Slovjansku, ir no 1. tanku gvardes armijas vienību elementiem, kas atradās Harkivas Sumi apgabalā. Krievu vienības, kas atkāpās no Kijivas, visticamāk, vēl kādu laiku neatgūs kaujas gatavībui, un nav skaidrs, vai krievi plāno tās drīzumā atgriezt cīņā, skaidro ASV Kara izpētes institūts.

Tomēr neapstiprināts Ukrainas militārās izlūkošanas ziņojums liecina, ka Maskava drīzumā varētu nosūtīt kaujās Ukrainas austrumos 35. bruņoto spēku 64. motorizēto strēlnieku brigādi - vienību, kas, kā ziņots, ir pastrādājusi kara noziegumus Bučā, cerībā, ka šīs brigādes vainīgie dalībnieki un tās kara noziegumu liecinieki tiks nogalināti.

Belgoroda turpina kļūt par galveno koncentrācijas zonu Krievijas spēkiem, kas pārgrupējas un atjauno spēkus pēc atkāpšanās no Kijivas un gatavojas tālākai pārvietošanai uz savām mītnes vietām vai lai iesaistītos kaujās austrumos. Tiek ziņots, ka Centrālā militārā apgabala vienības, kas atkāpjas no Čerņihivas apgabala, ir ceļā uz Belgorodu, taču to galamērķis vēl nav zināms.

Vēl joprojām turpinās kaujas par Mariupoli, un Krievijas spēki turpina iznīcināt pilsētu, izmantojot artilēriju un gaisa spēkus.  Ierobežotā informācijas vide Mariupolē neļauj novērtēt konkrētas izmaiņas teritorijas kontrolē, taču šķiet, ka Ukrainas spēki uztur organizētu pretestību, ziņo ASV Kara izpētes institūts.

Krievijas izraisītā kara situācija – 5. aprīlis
Krievijas izraisītā kara situācija – 5. aprīlis George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas uzbrukuma operācijas uz dienvidaustrumiem no Izjumas virzienā uz Slovjansku turpinājās nelielā mērogā un Krievija ir guvusi ierobežotus panākumus. Krievija pagaidām nav mēģinājusi masveidā koncentrēt lielus spēkus uz šīs ass, bet tā vietā turpina sūtīt atsevišķas bataljonu taktiskās grupas, lai tās virzītos uz priekšu patstāvīgi.

Ukrainas spēki aizvadītajā diennaktī turpināja organizēti aizstāvēt Mariupoles daļas. Krievijas spēki veica intensīvu artilērijas un gaisa triecienu kampaņu pret pilsētu un mērķēja uz Ukrainas pozīcijām ap rūpnīcu “Azovstal”.

Krievijas spēki aizvadītajā diennaktī turpināja operācijas, lai ieņemtu Popasnu un Rubižņu, kas atrodas aptuveni 240 km uz dienvidaustrumiem no Harkivas, galvenokārt koncentrējoties uz gaisa un artilērijas uzbrukumiem. Iespējams šie uzbrukumi 5. aprīlī iznīcināja slāpekļskābes rezervuāru Rubižņā. 5. aprīlī Krievijas spēki, kā ziņots, arī nometa kasešu bumbas uz Popasnu.

Vairāki avoti ziņo, ka Krievijas spēki 4. aprīlī no kādas vietas Harkivas apgabalā uz neprecizētu vietu Nikolajevas apgabalā izšāva tāla darbības rādiusa daudzraķešu sistēmu, nogalinot 10 un ievainojot 46 cilvēkus.

ASV Kara izpētes institūts paredz, ka Krievijas spēki turpinās nostiprināt Izjuma-Slovjanskas asi un mēģinās virzīties uz Slovjansku, lai ielenktu Ukrainas spēkus. Tuvākajās dienās turpināsies smagas kaujas par Mariupoli. Paredzams, ka Krievijas spēki, visticamāk, pilnībā atteiksies no Sumi ieņemšanas un atkāpsies, lai pārgrupētos ap Belgorodu. Daži Krievijas spēki, visticamāk, atgriezīsies savās mītnes vietās Krievijā, bet citi atkal iesaistīsies kaujās austrumos.

Dalies ar šo ziņu