Čehija kļuvusi par pirmo NATO valsti, kura piegādājusi Ukrainai tankus

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Daily Mail
Čehijas nosūtītā smagās bruņutehnikas krava Ukrainai
Foto: OSINTdefender/Twitter

Čehija ir kļuvusi par pirmo NATO valsti, kas pēc Ukrainas prezidenta V. Zelenska lūguma nosūtījusi Ukrainas aizstāvjiem smago kaujas tehniku. Čehija Ukrainai nodevusi savus noliktavās glabātos padomju laika "T-72" tankus, kājnieku kaujas mašīnas "BVP-1", kā arī haubices. Šie ieroči vakar tika iekrauti vilcienā, kas devās uz Ukrainu, liecina Čehijas Televīzijas publicētie kadri.

NATO līderi līdz šim Ukrainai ir piešķīruši prettanku raķetes, kā arī kājnieku ieročus un aizsardzības aprīkojumu, bet nav piedāvājuši smago bruņojumu vai kaujas lidmašīnas. Priekšlikums nodot Ukrainai 28 "MiG 29" iznīcinātājus no Polijas ar ASV starpniecību tika noraidīts, ņemot vērā NATO bažas par iesaistīšanos konfliktā ar Krieviju.

 

Prāga un kaimiņos esošā Slovākija arī apsver iespēju palīdzēt remontēt un atjaunot bojāto Ukrainas militāro tehniku. Vācija nosūtīs Kijivai vairākus desmitus kājnieku kaujas mašīnu, un Apvienotā Karaliste ir apstiprinājusi 20 ātrās palīdzības automašīnu piegādi.

Čehijas piegādi ir finansējusi Prāga, kā arī privātie ziedotāji devēji, kas ir piedalījušies pūļa līdzekļu vākšanas kampaņā, lai piegādātu ieročus Kijivai, ziņoja laikraksts "Wall Street Journal". 

Saskaņā ar ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga teikto šodien un rīt NATO sanāksmē apspriedīs papildu ieroču piegādi Ukrainai. Apspriežamais aprīkojums ietver modernākas pretgaisa aizsardzības sistēmas, kā arī ASV prettanku ieročus "Javelin".  Diskusijas notiek, neraugoties uz bloka izmisīgajiem centieniem izvairīties no tā ievilkšanas Krievijas karā Ukrainā.

Redzami sašutis V. Zelenskis 26. martā pieprasīja, lai Rietumvalstis nodod Ukrainai to militāro tehniku, kas "krāj putekļus" noliktavās, sakot, ka Ukrainai nepieciešams tikai viens procents no NATO lidmašīnām un viens procents no tās tankiem

V. Zelenskis apsūdzēja Rietumus, ka tie bremzē piegādes Maskavas "iebiedēšanas" dēļ, un izteica pieņēmumu, ka Krievija vada NATO. Atsaucoties uz NATO, V. Zelenskis teica: "Ja vien tiem, kas 31 dienu domā, kā nodot desmitiem lidmašīnu un tanku, būtu viens procents drosmes kā Ukrainas aizstāvjiem.”

Krievijas nepārtrauktās artilērijas apšaudes un bombardēšana no gaisa pārvērš Ukrainas pilsētas drupās, nogalinot tūkstošiem cilvēku un piespiežot miljoniem pamest savas mājas.

"Es šodien runāju ar Mariupoles aizstāvjiem. Es esmu ar viņiem nepārtrauktā kontaktā. Viņu apņēmība, varonība un nelokāmība ir pārsteidzoša,' sacīja V. Zelenskis.

Dalies ar šo ziņu