Lielbritānija uz Ukrainu sūtīs pasaulē modernāko vieglo pretgaisa raķešu sistēmu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Telegraph
Lielbritānijas pretgaisa aizsardzības sistēma "Starstreak"
Foto: Aron Adkins ASL/Flickr

Lielbritānija gatavojas uz Ukrainu gatavojas sūtīt pasaulē modernāko tuvās distances pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas “Starstreak”, kas radīta, lai iznīcinātu iznīcinātājus un kaujas helikopterus. Šīs ir pasaulē ātrākās tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības raķetes, tā atsaucoties uz Lielbritānijas aizsardzības ministra ziņoto, raksta britu laikraksts “The Telegraph”.

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless (Ben Wallace) trešdien, 9. martā, parlamenta deputātiem norādīja, ka plāno Ukrainas karavīrus nodrošināt ar savā klasē pasaulē ātrākajām pretgaisa aizsardzības sistēmām “Starstreak”, tādējādi palielinot Apvienotās Karalistes militāro palīdzību Kijevai.

Raķešu sistēma radīta iznīcinātāju un helikopteru iznīcināšanai. “Starstreak” ir pasaulē ātrākā tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības raķešu sistēma, pārvietojoties ar ātrumu, kas trīs reizes pārsniedz skaņas ātrumu.

Raķete izmanto trīs šautriņām līdzīgus šāviņus, kas ļauj trāpīt mērķī vairākkārt. To var izšaut no pleca, no vieglas daudzkārtējas palaišanas platformas vai no platformas, kas uzmontēta uz bruņumašīnām.

Šīs sistēmas vecākā versija, ko Ziemeļīrijā Belfāstā ražoja uzņēmums “Thales”, 2012. gadā no potenciāliem uzbrukumiem sargāja Londonas debesis, kad Lielbritānijas galvaspilsētā notika Olimpiskās spēles.

Lielbritānijas bruņoto spēku vadība cer, ka šīs raķetes uzlabos Ukrainas bruņoto spēku spējas atgūt kontroli pār valsts debesīm, mazinot Krievijas iznīcinātāju un kaujas helikopteru radītos draudus.

Raķetes dzinēju veido divas pakāpes. Sākotnēji tā tiek izšauta drošā attālumā, apmēram četru metru attālumā no operatora. Tad iedarbojas raķetes galvenais dzinējs, attīstot raķetei ātrumu, kas vismaz trīs reizes pārsniedz skaņas ātrumu. Raķetes novade uz mērķi notiek pēc lāzera iezīmēšanas principa, tādējādi karavīram pēc tās izšaušanas jāturpina ar lāzeru izgaismot mērķi, līdz raķete to satriec.

Ņemot vērā raķetes lielo ātrumu, pretinieka lidmašīnai vai helikopteram praktiski neatliek laika manevrēšanai, lai no tās izvairītos.

“Kolīdz raķete pietuvojusies mērķim, tās lādiņā esošās trīs bultas tiek izšautas pretinieka helikoptera vai lidmašīnas virzienā. Kā apgalvo tās izstrādātāji, veiksmīgai mērķa satriekšanai pietiek ar raķetē ielādēto bultu kinētisko enerģiju.  Tomēr, lai mērķis tiktu pilnībā iznīcināts, katra no nāvējošajām bultām satur vēl 0,9 kilogramus papildu sprāgstvielu, kuras iedarbojas ar nelielu laika aizturi,” tā parlamentā raķešu darbības principu skaidroja B.Volless.

“Krievi maina savu kaujas taktiku, balstoties uz to, kā pieaug konflikta intensitāte. Tādēļ arī ukraiņiem ir nepieciešami šie ieroči, lai tiem pretotos iebrucējiem,” sacīja Lielbritānijas aizsardzības ministrs.

"Mēs visi redzam tos šausminošos postījumus, ko civiliedzīvotājiem nodara Krievijas artilērija un gaisa uzlidojumi. Tie ir bijuši slepkavnieciski. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai Ukraina saglabātu savu spēju apspiest Krievijas gaisa uzbrukumus," viņš piebilda.

Lielbritānijas aizsardzības ministrs atzina, lai arī starptautiskā sabiedrība Ukrainas bruņotajiem spēkiem jau ir piegādājusi pretgaisa aizsardzības raķetes, “šī Ukrainas spēja ir jāstiprina vēl vairāk.” “Šī spēja Ukrainas bruņotajiem spēkiem ļaus vēl labāk aizsargāt savas debesis,” viņš sacīja.

Runājot par Krievijas diktatora Vladimira Putina draudiem saistībā ar potenciālu kodolieroču lietošanu pret valstīm, kas tādā vai citādā veidā, sniedzot atbalstu Ukrainai” netieši iesaistītos konfliktā, B. Volless šīs piegādes raksturoja, kā taktiska līmeņa aizsardzības ieroču piegādi valstij, kurai uzbrūk agresors.

“Viss, ko mēs darām, ir saistīts ar lēmumu piegādāt aizsardzības ieročus, lai neeskalētu stratēģiska līmeņa saasinājumu,” paskaidroja B. Volless.

Vienlaikus Lielbritānijas lēmums piegādāt Ukrainai šāda veida pretgaisa aizsardzības ieročus uzskatāms par oficiālās Londonas plāniem paaugstināt atbalsta līmeni Kijevai.

Tāpat Lielbritānija paziņojusi par gatavību Ukrainas aizstāvjiem nosūtīt papildus nelielu prettanku raķešu “Javelin” partiju.

Ar vadāmajām prettanku raķetēm Ukrainas bruņotos spēkus jau apgādājušas ASV un Igaunija. Līdzīgi rīkojušās arī citas Rietumeiropas valstis nosūtot uz Ukrainu dažāda tipa prettanku ieročus. Piemēram, Vācija Ukrainai piegādājusi granātmetējus
“Panzerfaust 3, bet Nīderlande – Zviedrijā ražotos vienreizlietojamos granātmetējus AT4.

Lielbritānija bija pirmā Eiropas valsts, kas atklāti nolēma piegādāt aizsardzības bruņojumu Ukrainai laikā, kad Krievija vēl gatavojās iebrukumam. Kā savā uzstāšanās laikā atzīmēja B. Volless, Lielbritānija Ukrainas drošību stiprināja kopš 2015. gada.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka 24.februārī agresorvalsts Krievijas diktators V. Putins izziņoja kara sākšanu pret Ukrainu, iezīmējot trīs galvenos mērķus – likumīgās valdības gāšanu, Ukrainas bruņoto spēku iznīcināšanu un valsts ārpolitiskā kursa maiņu.

Kopš Krievijas iebrukuma sākuma Ukrainā dzīvību zaudējuši jau 12000 Krievijas karavīru, tomēr Krievijas bruņoto spēku vadība no sabiedrības slēpj patieso informāciju par savu spēku zaudējumiem.

Īpaši atzīmējams ir arī krievu okupantu barbarisms. Ik dienu tie pastrādā kara noziegumus pret Ukrainas mierīgajiem iedzīvotājiem, veicot marodierismu, izvarošanas un civiliedzīvotāju nogalināšanu.

Krievijas artilērija un gaisa spēku lidmašīnas pēdējo dienu laikā vērš savus triecienus pret civilajiem objektiem, tādējādi mēģinot demoralizēt Ukrainas sabiedrību, kura apvienojusies cīņā pret iebrucējiem. Trešdien 9.martā Krievijas bruņotie spēki un aviācija apšaudīja Mariopoles dzemdību namu nogalinot gan mātes, gan bērnus. Ukrainas un Rietumvalstu politiķi to nodēvējuši par atklātu genocīdu pret Ukrainas tautu.

Vairākas Rietumvalstis uzsākušas pierādījumu vākšanu, lai vērstos pret Krieviju, tās bruņoto spēku pārstāvjiem un valsts politisko vadību Starptautiskajā krimināltiesā ar apsūdzībām kara noziegumos un genocīdā.

Tikmēr ASV pieļauj, ka Krievijas režīms Ukrainā gatavs spert vēl postošākus soļus, iespējams, pret civiliedzīvotājiem pielietojot ķīmiskos vai bioloģiskos ieročus.

Dalies ar šo ziņu