NATO pastiprinājusi militārā aprīkojuma sniegšanu Ukrainai

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NBS nosūta pretgaisa aizsardzības iekārtas "Stinger" Ukrainas bruņotajiem spēkiem
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

NATO dalībvalstis palielina politisko un praktisko atbalstu Ukrainai, kuras iedzīvotāji šobrīd cīnās par savasvalsts neatkarību pret Krievijas agresiju.

Sabiedrotie apņēmušies uz Ukrainu nosūtīt tūkstošiem prettanku raķešu un simtiem pretgaisa aizsarzības iekārtu. Tāpat dalībvalstis uz Ukrainu tiks nosūtīti tūkstošiem strēlnieku ieroču un munīcijas.

Vienlaikus sabiedrotie nolēmuši Ukrainai sniegt miljoniem eiro lielu finansiālo atbalstu, kā arī humāno un medicīnisko palīdzību, lai atbalstītu ukraiņu tautu cīņā pret Krievijas sākto agresiju.

Beļģija, Kanāda, Čehija, Igaunija, Francija, Vācija, Grieķija, Latvija, Lietuva, Nīderlande, Polija, Portugāle, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Apvienotā Karaliste un ASV jau ir nosūtījušas vai plāno nozīmīgas militāro preču un iekārtu piegādes uz Ukrainu.

Ukraina jau saņēmusi no NATO sabiedrotajiem ieročus, tostarp “Javelin” raķetes un pretgaisa raķetes, kā arī miljoniem eiro vērtu finansiālo palīdzību.

Albānija, Bulgārija, Horvātija, Dānija, Ungārija, Islande, Ziemeļmaķedonija, Norvēģija, Polija, Portugāle, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Spānija, Lielbritānija un ASV piedāvā humāno palīdzību vai atvērs savas robežas Ukrainas bēgļiem.

Horvātija, Polija un Rumānija jau uzņem ukraiņu bēgļus. Itālija arī sniedz tūlītēju finansiālu palīdzību Ukrainas valdībai, un Turcija ir padziļinājusi aizsardzības sakarus ar Ukrainu un piegādājusi humāno palīdzību.

 “Es atzinīgi vērtēju to, ka sabiedrotie pastiprina atbalstu Ukrainai, sniedzot papildu militāro aprīkojumu, finansiālo palīdzību un humāno palīdzību. Ukrainai ir pašaizsardzība ir tiesības, kas noteiktas ANO Statūtos, un sabiedrotie palīdz Ukrainai šīs tiesības īstenot. Tas ir skaidrs vēstījums par NATO pilnīgu atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei,” norādīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

NATO atbalsts Ukrainai īstenots vairāku gadu garumā. Alianse ir palīdzējusi apmācīt, finansēt un reformēt Ukrainas bruņotos spēkus un aizsardzības institūcijas kopš 2014. gada. Pašreizējās krīzes apstākļos alianse palīdz koordinēt Ukrainas palīdzības pieprasījumus un atbalsta sabiedrotos humānās un letālās aizsardzības aprīkojuma un ieroču piegādēs.

Dalies ar šo ziņu