Reaģējot uz Krievijas agresiju, ASV likumdevēji pieņem militārās stiprināšanas paketi

Ārvalstīs
Sargs.lv/Defense News
Ārvalstu militārā palīdzība Ukrainai
Foto: REUTERS/Scanpix

ASV likumdevēji otrdien atbalstījuši 13,6 miljardu ASV dolāru vērtu militārās palīdzības un stiprināšanas paketi, kas pieņemta, atbildot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā. To iepriekš kongresam bija pieprasījis ASV prezidents Džo Baidens. Šajā paketē vairāk nekā 3 miljardi ASV dolāru paredzēti Ukrainas apbruņošanai un karavīru apmācībai.

ASV aizsardzības nozares izdevums “Defense News” norāda, ka šī pakete dos sava veida “steroīdu injekciju” Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Šis palīdzības apjoms Ukrainai ir daļa no 1,5 triljonu dolāru lielā pasākumu plāna ASV federālās valdības finansēšanai. Tajā ietvertā Ukrainas palīdzības pakete ir būtiski palielināta. No kopumā 13,6 miljardiem ASV dolāru Ukrainai nepieciešamo ieroču iegādei novirzīti trīs miljardi ASV dolāru, kas ir divreiz lielāka summa nekā iepriekš paredzētie 1,5 miljardi ASV dolāri.  

Kā norāda “Defense News”, tas uzskatāms par būtisku Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska politisko uzvaru, kurš ilgstoši Rietumiem prasījis sniegt daudz spēcīgāku militāro atbalstu viņa vadītajai valstij, kas cīnās ar Krievijas iebrukumu.

“Mēs esam dziļi aizkustināti, redzot televīzijas ekrānos drausmīgos skatus no Ukrainas. Šis likumprojekts dod skaidru atbildi Krievijas pretlikumīgajam iebrukumam Ukrainā. Šī 13.6 miljardu ASV dolāru pakotne stiprinās gan Ukrainu, gan tās kaimiņu drošību,” sacīja ASV kongresa Apropriāciju komitejas priekšsēdētāja Rosa Delauro.

Likumprojekta uzraudzības noteikumi paredz, ka Pentagonam un Valsts departamentam ir jāiesniedz ziņojums par ASV un ārvalstu palīdzību Ukrainai un plāniem papildināt Ukrainai nosūtītos ASV un NATO krājumus, kā arī klasificētu ziņojumu, kurā aprakstītas Ukrainas drošības vajadzības un formālie palīdzības lūgumi.

Pēdējā gada laikā ASV jau ir piešķīrušas Ukrainai palīdzību viena miljarda ASV dolāru apmērā. Kopš pagājušā gada septembra ASV Ukrainai piegādājusi pārnēsājamās zenītraķetes “Stinger”, prettanku raķetes “Javelin”, granātmetējus un vairāk nekā 2000 tonnu munīcijas, tostarp mīnmetēju un artilērijas lādiņus, kājnieku ieročus un ložmetējus, norāda ASV aizsardzības nozares amatpersonas.

ASV likumdevēju apstiprinātā 13,6 miljardu dolāru pakete paredz arī 650 miljonus ASV dolāru, lai stiprinātu ne tikai Ukrainas bruņotos spēkus, bet arī citu Austrumeiropas NATO valstu aizsardzības spējas caur ASV Valsts departamenta Ārvalstu militārās attīstības finansējuma programmu.

Šī finanšu instrumenta būtība parez, ka ASV kompensēs un aizvietos bruņojumu tām Austrumeiropas valstīm, kuras militārās palīdzības ietvaros nosūtījušas uz Ukrainu to rīcībā esošos ASV ražotos ieročus.

Tāpat likumprojekts paredz 4 miljardu aizdevumu garantijas, kuras domātas lai NATO sabiedrotie aizvietotu pēdējās to rīcībā esošās Krievijā ražotās bruņojuma vienības.

Citi šī likumprojekta līdzekļi segs Pentagona izmaksu pieaugumu, ņemot vērā, ka ASV nolēmusi aktivēt papildus 14 000 karavīru NATO sabiedroto atbalstam, kā arī nosūtījuši uz Austrumeiropas un Baltijas valstīm iznīcinātājus F-35 un uzbrukuma helikopterus AH 64, gaisa tankkuģus KC135 un izlūkošanas lidmašīnas RC-135.

Dalies ar šo ziņu