Kanādas premjers Dž. Trudo: Ukraiņu rokās Kanādas ieročiem šobrīd ir lielāka vērtība

Ārvalstīs
Sargs.lv/LETA
Kanāda
Foto: Kanādas premjers Dž. Trudo un Kanādas aizsardzības ministre Anita Ananda/Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Arī Kanāda, tāpat kā daudzas citas pasaules valstis, sniedz atbalstu Ukrainai cīņā pret krievu okupantiem, tostarp uz Ukrainu sūtot arī letālos ieročus. Tas tiks darīts arī turpmāk, otrdien vizītes Latvijā laikā sacīja Kanādas premjerministrs Džastins Trudo. Viņš norāda, ka Ukrainas karavīri šobrīd aizstāv ne tikai savu valsti, bet mūsu visu kopīgās vērtības, tāpēc šie Kanādas ieroči pašlaik ir daudz vērtīgāki ukraiņu rokās, nevis atrodoties Kanādā.

Atbalsts Ukrainai un tās teritoriālās integritātes jautājums ir un paliks starptautiskajā dienaskārtībā, tā, 8. martā tiekoties ar Latvijas Valsts prezidentu Egilu Levitu, atzina Kanādas premjerministrs Dž. Trudo.

Tāpat Kanāda Ukrainai sūta un turpinās sūtīs gan neletālo, gan letālo palīdzību. Jau ziņots, ka Kanāda Ukrainai cīņā pret Krievijas uzbrukumu nosūtījusi prettanku ieročus – vairākus simtus prettanku granātmetēju "Karl Gustav" un  to lādiņus. Paralēli tam

Uz Ukrainu nosūtītas arī nakts redzamības brilles, pretložu vestes, gāzmaskas un ķiveres.  

“Šie ieroči pašlaik un turpmākajās nedēļās ir daudz vērtīgāki ukraiņu rokās, nevis glabājoties Kanādā, jo viņi cīnās par savām dzīvībām. Protams, iztrūkstošie ieroči Kanādas bruņotajos spēkos pēc iespējas ātrāk tiks aizvietoti,” saka Kanādas premjers.

8. martā pēc Ādažu bāzes apmeklējuma kopīgā preses konferencē Dž. Trudo kopā ar Spānijas premjeru P. Sančesu un NATO ģenerālsekretāru J. Stoltenbergu vēlreiz apstiprināja sabiedroto apņemšanos papildu stiprināt NATO Austrumu flangu, tai skaitā arī Latviju.

Kanāda jau šobrīd ir vadošā valsts Latvijā izvietotajai NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai. Šīs pilnvaras Kanādai būtu beigušās 2023. gadā, taču, ņemot vērā drošības izaicinājumus reģionā, Trudo jau pirms laika apstiprināja, ka Kanāda šīs pilnvaras pagarina.

Papildus jau izvietotajiem Kanādas armijas karavīriem NATO kaujas grupā Latvijā Kanāda uz šejieni sūtīs vēl aptuveni 130 karavīru. Līdzīgu soli spers arī Spānija, kurai NATO kaujas grupā Latvijā ir otrais lielākais kontingents. Plānots, ka uz Latviju tiks nosūtīti vēl 157 Spānijas karavīri.

“NATO grupā Latvijā dienošie Kanādas un citu valstu karavīri ne tikai gādā par drošību Latvijā un Austrumeiropā, bet viņi ir sardzē arī par visu NATO sabiedroto, tai skaitā Kanādas, drošību un brīvību. Tāpēc šī misija ir tik ļoti svarīga, īpaši laikā, kad Krievija izrāda savu militāro agresiju,” saka Dž. Trudo.

Jau ziņots, ka 8. martā vizītē Latvijā ieradās NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, Spānijas premjerministrs Pedro Sančess un Kanādas premjerministrs Džastins Trudo. Kanādas delegāciju pārstāvēja arī Kanādas aizsardzības ministre Anita Ananda un Kanādas bruņoto spēku komandieris ģenerālis Veins Eirs.

Dalies ar šo ziņu