Latvijas uzņēmēju sagādātās automašīnas Ukrainas zemessargi tūlīt liek lietā pret krievu okupantiem

Sabiedrība
Sargs.lv
Ukraina
Foto: Viens no Latvijas sagādātajiem apvidus auto Ukrainā/Sergii Ianiuk/Facebook

Atbalstu Ukrainai finansiālu ziedojumu un citas palīdzības veidā kopš Krievijas sāktā kara kaimiņvalstī sniedz gan Latvijas valsts, gan sabiedrība kopumā. Paralēli “Ziedot.lv”, Latvijas tehnoloģiju uzņēmēju iniciatīvas “Uzņēmēji mieram” un citām atbalsta biedrībām nu jau“Pērkam, pieņemam dāvinājumā. Vizuālais nav svarīgs. Galvenais, lai, izvedot cīnītājus no kaujas, neapstājas. Lūdzu, rakstīt privāti, ja ir kas piedāvājumā.”veidiem nedēļu aktīva ir arī uzņēmēju – autosportistu grupa, kas meklē apvidus automašīnas un mikroautobusus, ko dāvāt Ukrainas teritoriālajiem spēkiem, kuriem ir ieroči un motivācija, bet trūkst automašīnu, lai varētu stāties pretī krievu okupantiem. Kā “Sargs.lv” stāsta viens no šīs entuziastu grupas organizatoriem Reinis Pozņaks, nākamais automašīnu konvojs uz Ukrainas pierobežu dosies jau ceturtdien, un viņš ir pateicīgs Latvijas iedzīvotājiem par milzīgo vēlmi palīdzēt, jo daudzi šos auto gatavi atdot arī bez maksas.

Ukrainas teritoriju no Krievijas karaspēka invāzijas šobrīd sargā ne tikai Ukrainas armijas karavīri, bet arī brīvprātīgie teritoriālās aizsardzības spēki jeb viņu Zemessardze. Šīm vienībām ir izdalīti ieroči un bruņojums, taču šobrīd izteikti trūkst  autotransports, lai varētu patrulēt ielās un doties pretuzbrukumā.

Tāpēc Latvijas uzņēmēju-autosportistu entuziasti sanāca kopā, lai palīdzētu viņiem šos auto sagādāt. Kā savā pirmajā ierakstā vietnē “Twitter” 2. martā rakstīja viens no šīs palīdzības organizatoriem Reinis Pozņaks: “Ir laiks manam kontam twitterī. Ukraiņu teritoriālai aizsardzībai (zemessargi) ir ieroči, bet trūkst transporta. Pirmās 9 mašīnas jau aizvedām, bet vajag vēl. Ļoti. Un ātri. REINIS POZŅAKS LV80HABA000152A104356.”

Image
Reinis Pozņaks
Foto: Juris Pūce/Facebook

Sarunā ar “Sargs.lv” viņš atzīst – palīdzētgribētāju bijis ļoti daudz, cilvēki gan ziedojuši naudu, par ko paši meklējuši un pirkuši nedārgus, bet labā tehniskā stāvoklī esošus apvidus auto, gan arī bijuši ar mieru atdāvināt savas lietotās mašīnas.

“Arī vairāki zemnieki ved un atdod auto, kurus pirms tam lietojuši savā saimniecībā, klāt vēl pieliek pilnas benzīna kannas. Atsaucība ir milzīga – ziedo gan naudu, gan automašīnas un degvielu,” viņš saka.
Image
palīdzība Ukrainai
Foto: Sergii Ianiuk/Facebook

Tāpat pieteikušies arī daudzi brīvprātīgie, kuri gatavi vairākas dienas veltīt, lai palīdzētu šos auto nogādāt līdz Ukrainas robežai, kur tos pretī sagaida Ukrainas teritoriālo spēku pārstāvji.

Šajā auto labdarības kustībā iesaistījušies arī atsevišķi auto servisi, kas vajadzības gadījumā gatavi veikt auto remontu pirms došanās tālajā ceļā.

Lai arī auto vizuālais stāvoklis nav svarīgs, ļoti būtiski, ka tas ir labā tehniskā stāvoklī un Ukrainas zemessargiem kalpo vēl ilgi. Palīdzību ātrākā automašīnu nogādāšanā līdz Ukrainai sniedz arī kravas pārvadājumu uzņēmums “Kurbads”, vakar uz autovedēja uzbrauca septiņi “džipi” un devās Polijas-Ukrainas robežas virzienā.

Image
palīdzība Ukrainai
Foto: Mārtiņš Dzenītis/Facebook

Kā vietnē “Facebook” raksta Reiņa cīņu biedrs un entuziastu grupas dalībnieks Mārtiņš Dzenītis, “vakarpusē vēl 11 4x4 automašīnas startēja no Jaunmārupes bāzes un ir ceļā pie mūsu ukraiņu brāļiem. Vēl papildus sagādājām trīs komerctransporta vienības - pa vienam "VW Multivan", "VW Crafter" un "Dacia Dokker". Tātad kopumā pāri robežai dosies 22 mašīnas, un kopējais skaits nedēļas laikā jau ir 38. Vakarā pat neizskaitīju, cik vēl mašīnu ir bāzē gatavas nākamajam braucienam. Nu 10 vismaz!” raksta M. Dzenītis.

Kā stāsta Reinis, nākamais auto konvojs uz Ukrainas robežu dosies jau ceturtdien. Vislielākais gandarījums esot tas, ka automašīnas tiešām ukraiņu brīvības cīnītājiem ir ļoti nepieciešamas, un viņi sociālajos tīklos dalās ar foto un video, kur tās jau redzamas darbībā.

Uz jautājumu, kā tiek ar visu organizatorisko darbu galā, jo paralēli jau katram ir arī savi tiešā darba pienākumi, Reinis atbild – pagaidām par to nedomājot, vienkārši dara un palīdz. “Droši vien, ka šis process beigās būs vairāk maratons, nekā sprints, bet tad izdomāsim, kā to visu regulēt. Katrā ziņā apstāties mēs nedomājam,” viņš saka.

Reinis piebilst – šajā situācijā normāli pastrādāt tāpat neviens īsti nevarot, visi grib palīdzēt, un tas kalpo arī par sava veida psihoterapiju. Palīdzot arī šī braukšana, kas aizņem vienu līdz divas dienas un liek justies vajadzīgam, jo kaut kas labs ir izdarīts.

Tāpat viņš informē, ka ukraiņiem būtu nepieciešami arī pasažieru mikroautobusi, vēlams ar dīzeļdzinēju un sānu durvīm abās pusēs. Kā saka Reinis: “Pērkam, pieņemam dāvinājumā. Vizuālais nav svarīgs. Galvenais, lai, izvedot cīnītājus no kaujas, neapstājas. Lūdzu, rakstīt privāti, ja ir kas piedāvājumā.”
Image
Reinis Pozņaks
Auto ceļā uz Ukrainas robežu. Foto: Reinis Pozņaks

Reinis Pozņaks vietnē “Twitter” norādījis arī savu telefona numuru, uz kuru var zvanīt ikviens, ja vien ir kāds auto, ko piedāvāt – gan par samaksu, gan bez maksas.

Dalies ar šo ziņu