Krievija atkal draud: uzbrukšot Slovākijas “S-300” raķešu piegādēm Ukrainai

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Euractiv
Pretgaisa aizsardzības sistēma "S-300" EPA/Scanpix
Foto: Pretgaisa aizsardzības sistēma "S-300" EPA/Scanpix

Krievija piektdien paziņoja, ka uzbruks iespējamām pretgaisa aizsardzības sistēmu “S-300” piegādes ķēdēm Ukrainai, ziņo “Euractiv”.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Maskava "nepieļaus" pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu “S-300” nodošanu. Viņš pat sacīja, ka Krievija jebkuru ieroču piegādi Ukrainai uzskatīs par "leģitīmu mērķi".

 

Slovākijas aizsardzības ministrs sacīja, ka viņa valsts ir gatava piegādāt Ukrainai “S-300” pretgaisa aizsardzības līdzekļus, ja NATO sabiedrotie atradīs aizvietotāju. ASV sistēma “Patriot” tiek uzskatīta par ekvivalentu padomju ražotajai “S-300”.

"Mēs esam diskutējuši ar ASV, Ukrainu un arī citiem sabiedrotajiem par iespēju izvietot, nosūtīt vai nodot “S-300” ukraiņiem, un mēs esam gatavi to darīt," preses konferencē sacīja Slovākijas aizsardzības ministrs Jaroslavs Nads.

Loids Ostins atteicās pateikt, vai ASV būtu gatavas aizpildīt trūkstošo pretgaisa aizsardzības sistēmu daudzumu.

"Šopēcpusdien man nav nekādu paziņojumu. Tās ir lietas, pie kurām mēs turpināsim strādāt ar visiem mūsu sabiedrotajiem. Un, protams, tas nav tikai ASV jautājums. Tas ir NATO jautājums," sacīja L. Ostins.

ASV prezidents Džo Baidens trešdien paziņoja par papildu 800 miljonu ASV dolāru palīdzību drošības jomā, tostarp ieročiem Krievijas lidmašīnu un tanku notriekšanai.

Taču tāda veida pretgaisa aizsardzības līdzekļi, kas izvietoti Slovākijā un ar kuriem ir pazīstami Ukrainas militārpersonas, ir ļoti pieprasīti Ukrainā.

NATO dalībvalstij Slovākijai ir viena pretgaisa aizsardzības sistēmas “S-300” baterija, kas pārmantota no padomju laikiem pēc Čehoslovākijas sabrukuma 1993. gadā.

Dalies ar šo ziņu