Jauni satelītattēli atklāj Krievijas bruņoto spēku koncentrēšanās apmērus

Konfliktu zonas

Jauniegūtie komerciālo satelītu uzņēmuma "Maxmar Technologies" attēli, kas publiskoti tikai vienu dienu pēc Ukrainas prezidenta Volodimirs Zelenska tikšanās ar Lielbritānijas premjeru Borisu Džonsonu, kurā viņš brīdināja, ka jebkura militāra konfrontācija starp Krieviju un Ukrauinu var pāraugt plašākā konfliktā, liecina, ka Krievija uzsākusi vēl masīvāku karaspēka koncentrāciju okupētajā Krimā.
 

Satelītu attēli liecina par Krievijas militārās klātbūtnes palielināšanos Krimā un Krievijas rietumos. Attēlos redzams, ka vairākās Krievijas bāzēs palielinās telšu skaits, kas paredzētas karavīru izmitināšanai.

Iepriekšējie satelītattēli liecina, ka Krievija savās bāzēs izvieto lielu aprīkojumu, piemēram, militārās automašīnas. Šajos fotoattēlos nebija redzams, ka papildu karaspēks tiek nosūtīts arī uz nometnēm Ukrainas robežas tuvumā vai tās iekšienē. Tas attiecas arī uz bāzēm Krimas pussalā - teritorijā, ko Krievija nelikumīgi okupēja 2014. gadā.

Uzņēmuma “Maxar” pārstāvis, kas šos attēlus darīja pieejamus, teica: "Karaspēka teltis un nojumes personālam ir redzamas praktiski visās izvietošanas vietās Baltkrievijā, Krimā un Krievijas rietumos, kas liecina, ka vienības tagad ir kopā ar karavīriem un ir paaugstinājušas savu vispārējo gatavības līmeni."

Image
Krievijas karaspēka koncentrēšana okupētajā Krimā
Foto: Krievijas karaspēka koncentrēšana okupētajā Krimā/ AFP/Scanpix

Attēla augšpusē ir redzami tanki un citi militārie transportlīdzekļi, kuri izvietoti bāzē. Telšu klātbūtne liecina, ka bāzē pulcējas vairāk karavīru, nekā parasti var izmitināt. Tāpat dažos attēlos bija redzams, ka no dažu telšu jumtiem ir izkusis sniegs, kas liecina, ka teltis bija siltas un ka fotogrāfijas uzņemšanas laikā tās, visticamāk, izmantoja karaspēks.

Neraugoties uz bruņoto spēku koncentrēšanu, Vladimirs Putins ir konsekventi noliedzis jebkādus plānus sākt turpmāku iebrukumu Ukrainā.

“Maxar” pēdējo dienu laikā ir publicējuši vairākus satelītattēlus no bāzēm Krimā, Krievijā un Baltkrievijā, kuri atklājuši jaunu informāciju par Krievijas karaspēka koncentrēšanos Ukrainas tuvumā.

Ukrainas amatpersonas apgalvo, ka Krievijas armijas izvietošana šobrīd ir sasniegusi aptuveni 130 000 karavīru.

Dalies ar šo ziņu