Separātisti Donbasā izplata dezinformāciju, lai nomelnotu Ukrainu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Unian
Kremļa atbalstītie teroristu kaujinieki tā sauktās "Doņeckas tautas republikas" bruņotajās bandās
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Laikā, kad Krievija savelk spēkus pie Ukrainas robežām, pieaug arī uz dezinformāciju vērstu ziņojumu skaits, vainojot Ukrainas armiju uzbrukumos un militāras ofensīvas plānošanā.

Separātisti Donbasā izplata dezinformāciju, apgalvojot, ka Ukrainas bruņotie spēki apšaudījuši dzīvojamos rajonus, lai pārliecinātu vietējos iedzīvotājus par Ukrainas nodomiem sākt militāru operāciju teritorijas atgūšanai.

Marta un aprīļa laikā Krievijas okupēto teritoriju varas iestādes uzsākušas vēl vienu informācijas kampaņu, lai nomelnotu Ukrainas bruņotos spēkus, sociālās saziņas vietnē “Facebook” ziņoja Ukrainas Apvienoto spēku operācijas štābs, atsaucoties uz Ukrainas delegātiem Apvienotajā pamiera kontroles un koordinācijas centrā (JCCC).

“Kampaņas mērķis ir izveidot un izplatīt melīgus ziņojumus, kuros apgalvots, ka Ukrainas bruņotie spēki apšauda dzīvojamos rajonus uz laiku okupētajā teritorijā,” teikts ziņojumā.

JCCC apgalvo, ka šādas kampaņas mērķis ir pārliecināt vietējos iedzīvotājus, ka Ukraina grasās sākt militāru operāciju teritoriju atgūšanai Doņeckas un Luhanskas apgabalos.

“Lai pastiprinātu kopējo vēstījumu par gatavošanos aizsardzības pasākumiem, tiek publiskoti attēli ar smilšu maisiem, kas sakrauti pie administratīvajām ēkām Doņeckā un citās okupētajās pilsētās,” teikts ziņojumā.

Ukrainas puse JCCC atzīmē, ka periodā no 12. līdz 17.aprīlim separātisti provokāciju nolūkā atklājuši uguni uz ukraiņu pozīcijām, izmantojot Minskas vienošanās ietvaros aizliegtus ieročus.

“14.aprīlī tā sauktie plašsaziņas līdzekļi, kas darbojas okupētajās teritorijās, izplatīja maldinošu informāciju par viena pilsētas rajona apšaudi, kā rezultātā bojā gājis civiliedzīvotājs.”

Ukrainas puse JCCC uzsver, ka civiliedzīvotāju nāves gadījumi pēdējā laikā kļuvuši par “iebrucēju propagandas neatņemamu sastāvdaļu, kamēr viņi turpina Ukrainas bruņoto spēku nomelnošanu. Reliģisku vietu un kritiskās infrastruktūras apšaudīšana un bērnu nogalināšana arī ir tradicionālo propagandas klišeju vidū.” Ukrainas puse arī apgalvo, ka ievēro pamieru, bet separātistu ziņojumi neatbilst patiesībai, to mērķis ir “apzināti saasināt situāciju”.

17.aprīlī, neskatoties uz uzraudzības misijas darbu Doņeckas ziemeļrietumu pusē, separātisti trīs reizes apšaudīja Ukrainas armijas pozīcijas, ievainojot vienu karavīru.

Līdz ar pastiprinātu aizliegto ieroču lietojumu pieaugs arī dezinformācijas ziņojumu skaits, vainu noveļot uz Ukrainas armiju, uzskata Ukrainas amatpersonas.

“Sistemātiskie pamiera pārkāpumi nav nekas cits kā klajas provokācijas līdz ar spriedzes pieaugumu Ukrainas robežu tuvumā,” sacīts ziņojumā.

Dalies ar šo ziņu