Mīnas sprādzienā gājis bojā Ukrainas karavīrs

Konfliktu zonas
Sargs.lv/France24
Prokremliskais terorists šauj pa Ukrainas karavīru pozīcijām
Foto: Foto: via REUTERS/ Scanpix

Mīnas sprādzienā Ukrainas Austrumos bojā gājis Ukrainas karavīrs, savukārt Krievijas atbalstīto separātistu grupējumi apsūdzējuši Ukrainu it kā notikušā bērna nogalināšanā drona uzbrukuma laikā to okupētajā Austrumukrainā.

Kijeva ar Krievijas atbalstītajām teroristiskajām grupām Doņeckas un Luhanskas apgabalos cīnās kopš 2014. gada – brīža, kad Krievija nelikumīgi okupēja un anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Šonedēļ jau tika ziņots par plašu Krievijas karaspēka pārvietošanu netālu no Ukrainas robežas. Pieaug arī Ukrainas karaspēka un separātistu savstarpējo sadursmju skaits, tikmēr Maskava, Kijeva un Rietumu sabiedrotie viens otram izteikuši dažāda veida brīdinājumus.

Kā šonedēļ apgalvojuši Kremļa atbalstītās, tā sauktās “Doņeckas tautas republikas” režīma parstāvji, sestdien, it kā Ukrainas veiktā drona uzbrukuma laikā, gājis bojā piecgadīgs bērns, savukārt viena sieviete tikusi ievainota. Tiesa, kā jau ierasts šī, tā sauktās “Doņeckas tautas republikas”  ziņu aģentūras izplatītā informācija, tā arī nav tikusi apstiprināta nedz ar videoierakstiem nedz foto materiāliem.

Kā apgalvo separātisti, Ukrainas veiktais drona uzbrukums veikts pie ciema Oleksandrivske aptuveni 15 kilometru attālumā no frontes līnijas. Tiesa šo separātistu informāciju nav iespējams neatkarīgi pārbaudīt. To nav apstiprinājuši arī Austrumukrainā izvietotie Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērotāji.

Tikmēr Ukrainas karavīrs mīnas sprādzienā gājis bojā netālu no ciema Šumi uz ziemeļiem no separātistu ieņemtās Doņeckas.

Šonedēļ Ukraina apsūdēja Krieviju karaspēka savilkšanā gar Austrumu robežu un robežšķirtni ar okupēto Krimu.

Tikmēr Maskava sev ierastajā manierē pastāvīgi noraidījusi Ukrainas apgalvojumus, ka tā sūta ieročus un karaspēku separātistu atbalstam. Arī Krievijas autoritārā prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs šonedēļ uzsvēris, ka Krievija ir tiesīga pārvietot savu karaspēku savas valsts iekšienē kā vien to vēlas.

Vācija un Francija – valstis, kuras līdz šim bijušas par vidutājiem Krievijas – Ukrainas konfliktā  kopīgā paziņojumā sestdien aicinājušas abas puses deeskalēt attiecības. Vācija un Francija vēlreiz apliecinājušas atbalstu Ukrainas teritoriālajai vienotībai un suverenitātei.

Piektdien ASV prezidents Džo Baidens, telefona sarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, apstiprināja savu "nelokāmo atbalstu" Ukrainai. Šī telefona saruna notika pēc tam, kad Krievija brīdināja Rietumus atturēties no karaspēka nosūtīšanas uz Ukrainu, lai atbalstītu Kijevu.

Saskaņā ar V. Zelenska teikto, kopš gada sākuma savstarpējās apšaudēs ar Austrumukrainas teroristiem bojā gājuši 20 Ukrainas karavīri. Savukārt kopš 2014. gada karš jau prasījis 13 tūkstošus cilvēku dzīvību.

Dalies ar šo ziņu