Krievijas atbalstītie teroristi Austrumukrainā diennakts laikā sarīkojuši 14 apšaudes

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Interfax-Ukraine/LETA/AFP
Ukrainas karavīrs pozīcijās Austrumukrainā
Foto: Foto: AP/Scanpix

Maskavas atbalstītie teroristiskie grupējumi Austrumukrainā aizvadītajā diennaktī uguns pārtraukšanas režīmu pārkāpuši 14 reizes. Vienā no apšaudēm pie Krasnhorlivkas ar šķembu tika ievainots civiliedzīvotājs un divi Ukrainas bruņoto spēku karavīri, ziņo Ukrainas Bruņoto spēku Apvienoto operāciju preses centrs. Tikmēr Kremlis oficiāli brīdinājis Rietumvalstis neatbalstīt Ukrainas bruņotos spēkus.

“Kopš dienas sākuma tika fiksēti 14 gadījumi, kad Krievijas bruņotie formējumi pārkāpa pamieru. 13 gadījumos tika apšaudītas Ukrainas bruņoto spēku pozīcijas, bet vienā gadījumā apšaudīta civilā infrastruktūra Krasnohorlivkas pilsētā,” teikts Apvienoto operāciju spēku paziņojumā.

Kā norāda Ukrainas Bruņoto spēku pārstāvji, Ukrainas karavīru atbildības rajonā uz Ziemeļiem no apdzīvotas vietas Pivniči netālu no ciema Zolotoje, Maskavas atbalstītie teroristu grupējumi atklājuši uguni no 82 milimetru mīnmetējiem. Tikmēr pie Svitodarskas un Novotoškivskes separātistu bandas Ukrainas karavīru pozīcijas apšaudījuši ar lielkalibra ložmetējiem un dažāda tipa granātmetējiem.

Ukrainas karavīru atbildības zonā netālu no ciemiem Pisčevik, Krasnohorlivka un Hnutove Krievijas atbalstītie separātisti apšaudījuši Ukrainas karavīru pozīcijas ar 120 milimetru mīnmetējiem, granātmetējiem un dažāda veida smagajiem ložmetējiem. Savukārt netālu no ciema Opjitne pretinieks atklājis uguni no prettanku raķešu sistēmām.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka pēdējās nedēļas laikā Krievija sistemātiski savelk karaspēku un smago bruņojumu Ukrainas pierobežā. Par nozīmīgām smagā bruņojuma piegādēm ziņojuši arī Maskavas atbalstītie Austrumukrainas teroristiskie grupējumi. Ukrainas augstākās amatpersonas paudušas bažas par iespējamu Krievijas gatavošanos uzbrukumam. Tikmēr Kremlis sev ierastajā manierē situācijas saasinājumā turpina vainot Ukrainu.

Piektdien Krievija oficiāli arī izteikusi brīdinājumu Rietumvalstīm nesūtīt savus karavīrus uz Ukrainu, lai palīdzētu savam sabiedrotajam Kijevā.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien apsūdzēja Krieviju karaspēka izvietošanā pie robežas, savukārt ASV apsolīja palīdzēt Ukrainai Krievijas agresijas gadījumā.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs piektdien pavēstīja, ka Krievija būs spiesta reaģēt, ja ASV nosūtīs karavīrus uz Ukrainu.

"Viennozīmīgi, tāda scenārija attīstība novestu pie tālākas spriedzes pieaugšanas Krievijas robežu tuvumā," žurnālistiem sacīja Peskovs.

Dalies ar šo ziņu