Krievijas Melnās jūras flote sākusi kaujas gatavības pārbaudes

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ UAWire/Krim.Realii
Krievijas karavīri trenējas okupētajā Krimā
Foto: Foto: Sergei Malgavko/TASS/Scanpix

Krievijas Melnās jūras flotes pavēlniecība sākusi kaujas gatavības pārbaudes Ukrainai piederošajā un Krievijas okupētajā Krimas pussalā izvietotajās Krievijas karaspēka vienībās. Tā, atsaucoties uz Melnās Jūras flotes izplatīto paziņojumu, vēsta “Radio Brīvā Eiropa” projekts “Krym Realii”.

Kaujas gatavības pārbaude tiek veikta ne tikai Krievijas okupētajā Krimas pussalā, bet arī Krasnodaras apgabalā dislocētajās vienībās. Kaujas gatavības pārbaudes laikā Krievijas bruņoto spēku vienības izpildīs “gan uzbrukuma, gan aizstāvības scenārija uzdevumus” vēsta Krievijas Jūras spēku pavēlniecība.

Saskaņā ar Krievijas Jūras spēku izplatīto informāciju, kaujas gatavības pārbaudes laikā plānotajās mācībās paredzēts novērtēt kaujas gatavības organizācijas pakāpi, karavīru sagatavotību, kā arī flotes apakšvienību rīcības saskaņotību.

“Pēc Dienvidu kara apgabala komandiera ģenerāļa Aleksandra Dvorņikova pavēles, bataljonu taktiskās grupas veiks operatīvi - taktiskās mācības, sadarbojoties ar Jūras spēku kuģiem, kā arī Jūras un armijas aviācijas vienībām vienotā taktiskā plānā kontroles pārbaudei. Kuģu grupas, sauszemes spēki, aviācija un pretgaisa aizsardzība mācībās atstrādās gan aizsardzības gan uzbrukuma operācijas,” teikts Dienvidu kara apgabala paziņojumā.

Šonedēļ Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrijs Kuleba paziņoja, ka Krievijas īstenotā situācijas eskalācija pie Ukrainas robežām ir lielākā pēdējos gadu laikā. Tāpat viņš norādīja, ka Krievija turpina saasināt situāciju okupētajās Doņeckas, Luhanskas un Krimas teritorijās.

Savukārt Ukrainas bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks Ruslans Homčaks paziņoja, ka Krievijas karaspēks, kas iepriekš uz okupēto Krimu mācību ietvaros ticis pārsviests no Novorosijskas un Stavropoles turpina tajā uzturēties. Tāpat viņš atzina, ka Krievija pie robežas ar Ukrainu turpina pievilkt aizvien jaunas vienības.

Pirms dažām nedēļām Ukrainas delegācijas vadītājs Trīspusējā kontaktgrupā bijušais prezidents Leonīds Kravčuks pieļāva, ka Krievija varētu mēģināt piespiest Ukrainu atvērt Ziemeļkrimas kanālu, lai apgādātu ar dzeramo ūdeni okupēto Krimu.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs piektdien paziņoja, ja gadījumā Ukrainas teritorijā parādīsies ASV karaspēks vai tiks pastiprināti NATO spēki, Krievija veiks "papildu pasākumus". Tādējādi D.Peskovs atbildēja ASV aizsardzības sekretāram Loidam Ostinam, kurš telefona sarunas laikā ar savu Ukrainas kolēģi Andreju Taranu uzsvēra, ka ASV atbalstīs Ukrainu gadījumā, ja Krievija eskalēs savu agresiju.

Tikmēr sociālos tīklus turpina pārpludināt neskaitāmi videomateriāli ar Krievijas bruņoto spēku automašīnu un kara tehnikas kolonnām, kas dodas Ukrainas robežas virzienā.

Dalies ar šo ziņu