Jaunsardzei 30: patriotisma simbols visai Latvijas sabiedrībai

Jaunsardze
Sargs.lv
Normunds Mežiņš/Jaunsardzes un informācijas centrs
Foto: Normunds Mežiņš/Jaunsardzes un informācijas centrs

Latvijas jauniešu valstiskā apziņa un personiskās līdzdalības sajūta ir pamatnosacījums stabilas un drošas valsts attīstībai, tādēļ jau 30 gadus Jaunsardzes centrs izglīto Latvijas jauniešus par savas valsts patriotiem. Apsveikt jaunsargus ar trīsdesmito gadadienu “ATTA Centra” svinībās valsts prezidenta vārdā bija ieradies valsts prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos​​​​​​, Nacionālās drošības padomes sekretārs Jānis Kažociņš, tāpat atzinības vārdus jaunsargiem izteica Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, NBS komandieris Leonīds Kalniņš un Jaunsardzes centra direktors pulkvedis Aivis Mirbahs.

Jaunsardzes 30. gadu svinības sākās plkst. 12.30 ar pulcēšanos pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa, no kura svinīgā gājienā devās nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa. Gājienā piedalījās 376 dalībnieki - jaunsargi, jaunsargu instruktori, Jaunsardzes centra darbinieki. Gājiena muzikālo pavadījumu nodrošināja Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris. Tālāk no Brīvības pieminekļa gājiena dalībnieki devās uz svinīgo svētbrīdi Doma baznīcā.

Svinīgajā vakara pasākumā "ATTA Centrā", Jaunsardzes centra darbiniekus, karavīrus un viesus ar Valsts prezidenta Egila Levita sveicienu uzrunāja Latvijas Valsts prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos, Nacionālās drošības padomes sekretārs Jānis Kažociņš.

Savā uzrunā viņš uzsvēra, ka neatkarība, brīvība un demokrātija mūsdienās šķiet pašsaprotams, taču par šīm vērtībām ir jāiestājas un tās jāaizstāv arvien no jauna, un tāds ir Latvijas paaudžu pēctecības ceļš un, lai Latvijas nākotne būtu droša, ir svarīgi, ka jaunā paaudze domā valstiski un iesaistās valsts dzīvē jau no skolas gadiem. “Jaunsardze 30 gados ir izaugusi par nopietnu un plašu kustību. Jaunsargi un jaunsardzes attīsta savu pilsonisko apziņu un patriotismu, izglītojas valsts aizsardzības jomā, attīsta fizisko sagatavotību un valsts aizsardzībai nepieciešamās iemaņas,” sacīja Jānis Kažociņš.

Prezidenta vārdā Jānis Kažociņš izteica pateicību Jaunsardzei: “Latvija kļūs stiprāka un gudrāka, un tas ir arī jūsu nopelns, paldies par jūsu uzticību savai valstij, tās vērtībām un sirds balsij, paldies par jūsu patriotisko stāju un vēlmi darīt Latvijai labu. Novēlu Jaunsardzes pulkiem pieņemties tikai spēkā un plašumā.”

Aizsardzības ministrs apsveicot jauniešus, atzinīgi novērtēja viņu patriotisko noskaņojumu un vēlmi nest Latviju un tās vērtības nākotnē. “Pirms 30 gadiem 1992. gadā nākotne bija miglā tīta, mūsu valsts bija nupat atjaunota, mūsu valstī nebija kārtības, mūsu valstī vēl daudziem nebija ticības, bija daudz kas neskaidrs, taču Zemessardzē un Jaunsardzē stājās tie, kas ticēja Latvijas nākotnei, kas ticēja tam, ka mēs spējam Latviju atjaunot un kas bija gatavi šo miglu izklīdināt,” sacīja Artis Pabriks.

Papildus ministrs atzina, ka jau Jaunsardzes simbolos slēpjas tas kādai ir jābūt Jaunsardzei: “Viss, ko mēs gribam redzēt Jaunsardzē ir mūsu senču ozola simbols, zalkša simbols, kas norāda uz gudrība un zināti, ir zobens, kas parāda uzņēmību, spēku un uzdrīkstēšanos. Jums ir jāpierāda tas, ka jūs esat gan gudri, gan uzņēmīgi, gan spēcīgi, jūs esat piemērs Latvijas jaunatnei, visai Latvijas sabiedrībai un jūs esat mūsu lepnums.”

Jaunsardzes centra direktors pulkvedis Aivis Mirbahs uzrunājot savus audzēkņus, atzina, ka Jaunsardzes kolektīvs ir krietni audzis, 25 gadu jubilejā bija 80, bet tagad jau 180 instruktori, kā arī palielinājusies kvalitāte, ne tikai kvantitāte.

A.Mirbahs ar lepnumu sacīja, ka “Es esmu pārliecināts, ka 35 gadu jubilejā mēs būsim vēl vairāk un kvalitāte būs pieaugusi vēl vairāk. Jaunsardzes centra uzdevums nav tikai pasniegt valsts aizsardzības mācību un jaunsarga nodarbības, Jaunsardzes centra uzdevums ir audzināt Latvijas jauniešus, lai viņi spētu aizstāvēt Latviju. Tādēļ ir svarīgi nevis, ko mēs pasniedzam, bet kā mēs pasniedzam. Pēc katras mūsu nodarbības ir jābūt par vienu patriotu vairāk nekā bija vakar, ir jābūt par vienu zemessargu vai karavīru vairāk nekā vakar.”

Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš gan atzina, ka jaunsargus viņš uzskata jau par saviem karavīriem un cer, ka viņi turpinās iet šo ceļu, kuru uzsākuši militārajā jomā.

Viņš norādīja, ka: “Jaunsardze dod ļoti būtisku procentu Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, kurā kļūst par kadetiem, vēlāk par virsniekiem. Jaunsardze dod milzīgu ieguldījumu tālāk turpinot dienestu Zemessardzē. Jaunsardze ir kodols daudzās vienībās regulārajos spēkos.”

Komandieris norādīja, ka Jaunsardze ir tas pamats kurš dod raksturu, norūdījumu un dod skaidru pārliecību par virzienu dzīvē un tā ir lieliska iespēja kalpot Latvijai.

Pēc oficiālajām runām un muzikālajiem priekšnesumiem, Jaunsardzes centra direktors pulkvedis Aivis Mirbahs labākajiem jaunsargiem un Jaunsardzes instruktoriem pasniedza goda rakstus, atzinības rakstus un medaļas.

Jaunsardze ir Aizsardzības ministrijas organizēta un finansēta Latvijas skolu jaunatnes kustība. Jaunsargu mācību process tiek īstenots kā brīvprātīga interešu izglītība. Jaunsardzes kustība tika izveidota 1992. gada 30. novembrī un ir lielākā bezmaksas bērnu un jauniešu kustība Latvijā. Tā ir kustība, kuras mērķis ir jauniešu izglītošana valsts aizsardzības jomā, patriotisma, pilsoniskās apziņas, biedriskuma, drošsirdības un fizisko spēju attīstība. Par jaunsargu var kļūt ikviens Latvijas iedzīvotājs vecumā no 10 līdz 21 gadiem.

Dalies ar šo ziņu