Jaunsargu mamma: Jaunsardzē izkoptā atbildības sajūta un disciplīna ir būtisks pamats tālākai dzīvei

Jaunsardze
Sargs.lv
bilde
Foto: S. Zālītes dēls Adrains. Foto no personīgā arhīva.

Disciplīna, atbildība un spēcīgs pamats nākotnei. Šos kā būtiskākos ieguvumus Jaunsardzē nosauc Sandra Zālīte, kuras divi dēli ir Aizkraukles novada jaunsargu vienībā. Turklāt abi kļuvuši par jaunsargiem, ņemot piemēru no vecākā brāļa. Viņa intervijā “Sargs.lv” stāsta, ka vienmēr mācījusi bērnus būt atsaucīgiem un izpalīdzīgiem, un šīs īpašības tiek izkoptas arī Jaunsardzē.

S. Zālītes atvases ar Jaunsardzi iepazinušās pēc tam, kad ģimene pārcēlusies dzīvot no laukiem uz pilsētu. Viņa atklāj, ka ļoti baidījusies par bērnu nepareizām izvēlēm nākotnē, tāpēc, izdzirdot par Jaunsardzes kustību, ierosinājusi vecāko dēlu pamēģināt. Tā 13 gadu vecumā Jaunsardzē iestājies S. Zālītes dēls Jānis, kuram tagad ir jau 25 gadi un viņš dienesta gaitas turpina Zemessardzē. Pēc pāris gadiem Jāņa piemēram sekojuši arī abi jaunākie dēli – tagad 18 gadus vecais Adrians un 17 gadus vecais Endijs. Jāpiebilst, ka šajā ģimenē ar militāro jomu saistīti ne tikai stiprā dzimuma pārstāvji – zemessargu rindās ir arī Sandras meita Kitija.

“Esmu ļoti priecīga, ka bērni veido savu dzīvi, vadoties pēc pareizām vērtībām. Vecākajam dēlam un meitai, kuri abi ir Zemessardzē, jau ir savas ģimenes, bērni, kurus audzina pēc tāda paša principa. To, ko mani bērni ir saņēmuši no manis un arī Jaunsardzes, viņi nodod tālāk nākamajai paaudzei,” saka S. Zālīte.

Lai arī Sandras ģimene vienmēr bijusi ļoti aktīva un bieži piedalījusies dažādos sporta pasākumos, viņa novērojusi, ka abi jaunākie dēli, tieši pateicoties Jaunsardzei, kļuvuši daudz sportiskāki un izturīgāki. Viņa gan atklāj, ka sākotnēji nedaudz uztraukusies par Endiju, jo bērnībā viņam bijušas astmas problēmas. Tomēr tagad tās teju nemaz neesot jūtamas, un viņš kopā ar brāli bez problēmām pievar arī 20 kilometru garu pārgājienu. Turklāt – jo neparedzamāki laikapstākļi, jo interesantāk.  

Image
Endijs ar vienības biedru. Foto no S. Zālītes personīgā arhīva.
Foto: Endijs ar vienības biedru. Foto no S. Zālītes personīgā arhīva.
Endijs ar vienības biedru. Foto no S. Zālītes personīgā arhīva.
“Atceros, ka dēliem ar Jaunsardzes vienību bija pārgājiens. Lūdzu vienības instruktoru Gintu Kokinu pasekot līdzi Endija veselībai – viņam viss bija pat ļoti labi. Abi ar brāli 20 kilometrus pieveica godam. Viņiem vispār ļoti patīk aktivitātes brīvā dabā – maiņās pildīt dežūru, gulēt mežā. Reiz abi teica, ka nav varējuši iedomāties, ka mežā var nakšņot arī sūnās. Turklāt viņiem interesantāk, ja ārā ir lietus vai sniegs, viņi iet un dara ar prieku,” stāsta mamma.

Viņa ar lepnumu piebilst, ka abi dēli kopā ar savu Jaunsardzes vienību ieguvuši vairākus desmitus medaļu, piedaloties dažādās sporta sacensībās.

Image
S. Zālītes dēls Adrians. Foto no personīgā arhīva.
Foto: S. Zālītes dēls Adrians. Foto no personīgā arhīva.
S. Zālītes dēls Adrians. Foto no personīgā arhīva.

Tomēr visaugstāk Jaunsardzē Sandra vērtē disciplīnu. Viņa uzskata, ka tieši disciplīna bērniem palīdz pārvarēt grūtības, izpildīt uzdoto un viņus norūda.

Image
Endijs kopā ar vienību. Foto S. Zālītes no personīgā arhīva
Foto: Endijs kopā ar vienību. Foto S. Zālītes no personīgā arhīva
Endijs kopā ar vienību. Foto S. Zālītes no personīgā arhīva
“Savus bērnus esmu mācījusi vienmēr būt atsaucīgiem un izpalīdzīgiem, un tas turpinās arī Jaunsardzē. Tomēr vislabāk man patīk disciplīna. Ja viņiem kaut kur konkrētā laikā jābūt, tad viņi arī ir. Viņi neatliek darbus, lai, piemēram, sēdētu pie datora. Mani dēli ir sportiski, disciplinēti, ar atbildības sajūtu. Tas man ļoti patīk. Uzskatu, ka puikām jau no mazotnes jāaug par normāliem vīriešiem,” pauž mamma.

Viņasprāt, Jaunsardze jauniešos ieliek spēcīgu un stabilu pamatu. Pēc Sandras teiktā, tajā būtiskas ir divas lietas – instruktors, kurš vada jauniešus un zina, kā viņus uzrunāt, un kustība kā tāda, ja tās nebūtu, nebūtu, ko mācīt.

Image
Endijs kopā ar vienības biedriem Lietuvā. Foto no S. Zālītes personīgā arhīva
Foto: Endijs kopā ar vienības biedriem Lietuvā. Foto no S. Zālītes personīgā arhīva
Endijs kopā ar vienības biedriem Lietuvā. Foto no S. Zālītes personīgā arhīva

“Jauniešu izaugsme ir šo abu pušu nopelns, jo skaidrs, ka bez Jaunsardzes instruktoram nebūtu, ko mācīt. Pašam pasniedzējam ir ļoti liela loma. Aizkrauklē mums viņš ir ļoti labs. Instruktors G. Kokins saprot un arī māk bērniem saprotami visu izstāstīt. Cik es zinu, jaunieši uz viņu raugās kā piemēru. Tāpat arī ar prieku piedalās visās vienības aktivitātēs,” saka S. Zālīte.

Dalies ar šo ziņu