Jaunsarga mamma: Jaunsardzē dēls no puikas kļuvis par vīrieti

Jaunsardze
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto no E. Sietnieces personīgā arhīva

Jaunsardze jauniešiem sniedz zināšanas, kas daudz labāk sagatavo dzīvei. Šāda ir jaunsarga Kristapa mammas Evitas Sietnieces atziņa. Viņa intervijā “Sargs.lv” atzīst – kopš dēls ir Jaunsardzē, viņš kļuvis vīrišķīgāks, pašapzinīgāks un izpalīdzīgāks. E. Sietnieces vārdiem sakot – no puikas kļuvis par vīrieti.  Viņasprāt, tas ir jaunsargu instruktora Ginta Kokina nopelns, kurš katrā jaunietī saskata personību.

E. Sietnieces dēls Jaunsardzes kustībā ir jau sešus gadus – kopš 11 gadu vecuma. Tā bijusi paša Kristapa izvēle, ko mamma arī atbalstījusi. Viņa atklāj – sākotnēji bijis uztraukums par nodarbību norisi un to, kā dažādā vecuma jaunieši tajās sadzīvos. Ar laiku gan bažas pazudušas, un, kā saka jaunsarga mamma, tagad par kustību sakāmi tikai pozitīvi vārdi.

Kristapam sākotnēji jaunsarga gaitas bija jāapvieno ne tikai ar mācībām pamatskolā, bet arī mūzikas skolu. Taču mamma uzsver, ka Jaunsardzes kustība nekad nav traucējusi ne mācībām, ne arī pārējām nodarbībām. “Viņš spēja visu saplānot un vienmēr tika ar visu galā, turklāt ar ļoti labām sekmēm,” saka E. Sietniece.  

Pēc 9. klases absolvēšanas E. Sietnieces dēls uzsācis mācības Rīgā. Tomēr, neskatoties uz skolas maiņu, viņš joprojām ir uzticīgs Aizkraukles novada jaunsargu vienībai. Pēc Kristapa mammas domām tas ir vienībā esošās ciešās saiknes dēļ, kas izveidojusies, patiecoties instruktoram G. Kokinam, kurš jauniešus saliedējis. Tāpat Jaunsardzes kustība iemāca tādas būtiskas lietas kā izpalīdzību un vienlīdzību jauniešu vidū, kuras, viņasprāt, skolā ierastos mācību priekšmetos tik ļoti netiek izceltas.

Image
Foto no E. Sietnieces personīgā arhīva
Foto: Foto no E. Sietnieces personīgā arhīva
Foto no E. Sietnieces personīgā arhīva

Viņa arī novērojusi – Jaunsardze viesusi izmaiņas gan viņas dēlā, gan viņa vienaudžos.

“Kopš Kristaps ir Jaunsardzē, esmu novērojusi, ka gan mans dēls, gan arī pārējie puiši, kuri ir kustībā, kļuvuši vīrišķīgāki, pašapzinīgāki, stabilāki un arī izpalīdzīgāki. Varētu teikt, ka no puišiem izauguši par vīriešiem,” saka E. Sietniece, piebilstot – par meitenēm Jaunsardzē spriest gan ir grūtāk, jo viņas nepazīst.

Tāpat interešu izglītības nodarbībās iespējams apgūt prasmes, kuras sadzīvē iemācīties būtu grūtāk, turklāt tās nav tikai militāras zināšanas.

Image
Foto no E. Sietnieces personīgā arhīva
Foto: Foto no E. Sietnieces personīgā arhīva
Foto no E. Sietnieces personīgā arhīva

“Viņi nodarbībās apgūst ļoti dažādas prasmes un iemaņas, piemēram, oratora prasmes. Tāpat viņi trenē arī izturību un fizisko sagatavotību, kā arī apgūst vienkārši cilvēciskas īpašības. Ja sabiedrībā ir stereotips, ka Jaunsardzē apgūst tikai militāras zināšanas, tad to vajadzētu lauzt,” uzskatā dalās E. Sietniece.

Viņasprāt, šīs un daudzas citas Jaunsardzē apgūtās zināšanas dēlam būs ļoti vērtīgas arī nākotnē. Kā ļoti būtiskas viņa atzīmē prasmi vadīt, kas, savukārt, stiprina jauniešu komunikācijas iemaņas, un spēju uzņemties atbildību. E. Sietnieces vārdiem sakot – jaunieši Jaunsardzē tiek sagatavoti dzīvei.

Kristapa mamma arī ar lepnumu dalās, ka dēls par aktīvu dalību Jaunsardzē saņēmis pateicības rakstu no aizsardzības ministra Arta Pabrika. Arī viņa bijusi līdzās svarīgajā notikumā un toreiz redzējusi pavisam citu dēla personības šķautni.

Image
Foto no E. Sietnieces personīgā arhīva
Foto: Foto no E. Sietnieces personīgā arhīva
Foto no E. Sietnieces personīgā arhīva
“Biju klāt apbalvošanas pasākumā, kad dzirdēju viņa teikto “augsim Latvijai” un to, kādā tonī un stingrībā viņš to pateica – nekad nebiju viņu tādu dzirdējusi,” atceras E. Sietniece.

Viņasprāt, dēla un citu jauniešu sasniegumi Jaunsardzē un vēlme kustībā iesaistīties lielākoties ir Jaunsardzes 4. novada nodaļas instruktora G. Kokina nopelns. E. Sietniece uzskata, ka liela nozīme ir instruktora personībai un viņa spējai katrā jaunietī saskatīt personību, kā arī jauniešus ieinteresēt un motivēt, neraugoties uz to, ka, iespējams, kāds no viņiem ikdienā ir arī palaidnīgāks.

“Manuprāt, mūsu Jaunsardzes vienībā instruktors ir autoritāte – ne tikai fiziskā ziņā, bet arī kā personība. Redzu, ka puiši uz nodarbībām dodas ar lielu entuziasmu. Tāpat viņiem ir kopīgas intereses ne tikai nodarbībās, bet arī ikdienā viņi ļoti labi saprotas un respektē viens otru. Par to jāpateicas instruktoram, jo viņš kā vīrietis viņiem ir autoritāte,” pārdomās dalās Kristapa mamma.

Turklāt viņa savos iespaidos daloties arī ar citiem vecākiem. Viņa stāsta, ka ir cilvēki, kuri uzskata, ka Jaunsardzē jaunieši tiekot gatavoti karam. Uz to gan viņa atbildot – labāk, lai jaunietis ir sagatavots, nekā nesagatavots. Tāpat arī jebkuras zināšanas cilvēku tikai bagātina, un tās neviens nevar atņemt.

Dalies ar šo ziņu