Pulkveža O. Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti praksē vada nodarbības VAD karavīriem

Izglītība
Sargs.lv
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti praksē Štāba bataljonā
Foto: Kristīne Medne/POKPV

No 2. februāra līdz 29. februārim Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas trešā kursa kadeti iziet praksi NBS Štāba bataljonā, Gaisa spēkos un NBS Kājnieku skolā Alūksnē, kur mentoru uzraudzībā veido nodarbību plānus, apmāca un arī vada valsts aizsardzības dienesta (VAD) karavīrus.  

Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas trešā kursa kadeti iepriekšējo divu mācību gadu laikā apguva kareivja militārās pamatapmācības kursa plānošanas un realizēšanas iemaņas, un šobrīd viņi ir nosūtīti uz vienībām, lai iegūtās zināšanas pielietotu praksē.

Pulkveža O. Kalpaka profesionālās vidusskolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners intervijā portālam “Sargs.lv” norāda, ka seši kadeti pašlaik praksi iziet Štāba bataljonā, Gaisa spēkos ir pieci kadeti un NBS Kājnieku skolā Alūksnē ir 16 kadeti.

Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti praksē Štāba bataljonā.
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti praksē Štāba bataljonā. Foto: Kristīne Medne/POKPV

Prakse kadetiem notiek mentoru uzraudzībā. Tajā kadeti ir integrēti vienībās kopā ar VAD karavīriem, raksta nodarbību plānus, vada nodarbības, mēneša laikā apgūstot nodaļas komandiera pienākumus, personāla vadību un nodarbību vadīšanu.

Kā skaidro vidusskolas direktors, prakses mērķi ir nostiprināt un pilnveidot gūtās teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas nodarbību sagatavošanā un vadīšanā, personāla vadīšanā, kā arī fiziskās sagatavotības nodarbību vadīšanā VAD karavīriem.

Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti praksē Gaisa spēkos Lielvārdē.
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti praksē Gaisa spēkos Lielvārdē. Foto: POKPV
“Šeit viņiem ir reāla vide. Zināšanas un iemaņas ir iedotas, bet tagad pašiem ir jāstrādā un jāpielieto tās praksē, lai zināšanas pilnveidotu un noslīpētu. Prakse rada pārliecību un rūdījumu. Kopā ar valsts aizsardzības dienesta karavīriem ziemas apstākļos lauka apvidū viņi uzkrāj dzīves pieredzi. Svarīgākais praksē ir gūt pieredzi bruņoto spēku vienībā un kļūt par līderiem,” uzver pulkvežleitnants I. Kušners.

Trešā kursa pirmajā pusē kadeti Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā apguva nodarbību sagatavošanu un vadīšanu. Mācību stundās viņi rakstīja nodarbību plānus, trenējās vadīt nodarbības savā starpā, taču, kā uzsver vidusskolas direktors, tā ir mākslīga vide, savukārt tagad kadetiem ir iespēja strādāt ar karavīriem īstā vidē.

“Atsauksmes no vienībām ir labas. Kadeti pilnveidojas un arvien drošāk veic savus pienākumus. Šī ir lieliska iespēja strādāt ar citiem instruktoriem, iegūt pieredzi un sniegt savu artavu vienībām VAD karavīru apmācībā,” pauž pulkvežleitnants.

Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti praksē Štāba bataljonā.
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti praksē Štāba bataljonā. Foto: Kristīne Medne/POKPV

Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas absolventi 4 gadu laikā iegūst jaunākā militārā instruktora kvalifikāciju, un prakse ir svarīgs apmācību posms, lai veicinātu jauniešu militāro līderību. “Trešā kursa kadeti praksi iziet mentoru uzraudzībā, un nākamgad viņiem ir jābūt spējīgiem to darīt pašiem. Trešais un ceturtais kurss tiks pavadīts vienībās,” skaidro vidusskolas direktors.

Viena no prakses vietām ir Štāba bataljons Rīgā. Kā vienība informē portālu “Sargs.lv”, jaunieši sevi ir parādījuši kā varošus un pilnveidoties gribošus. “Zināšanu līmenis ir atbilstošs praksē realizējamiem uzdevumiem. Lielākais izaicinājums ir spēt domāt kā komandierim, nodrošināt nepārtrauktu uzmanību un rūpes par padotajiem,” atzīst Štāba bataljona pārstāvji.
Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti praksē Štāba bataljonā.
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti praksē Štāba bataljonā. Foto: Kristīne Medne/POKPV

Jautājot, kā VAD karavīri vērtē kadetu darbu, Štāba bataljons norāda, ka VAD karavīri praktikantus uztver tāpat kā savus instruktorus, savukārt praktikanti, tāpat kā instruktori vada nodarbības, rūpējoties par sev pakļauto personālu.

Šādu sadarbību ar Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolu bataljons vērtē ļoti pozitīvi un arī turpmāk ir gatavi uzņemt kadetus, atbalstot vidusskolu ar prakses iespējām.

Dalies ar šo ziņu