Valsts aizsardzības dienesta vecāku diena: Lepojamies ar dēla izvēli un pēc 11 mēnešiem gaidām atpakaļ kārtīgu vīru

Latvijā
Sargs.lv
Valsts aizsardzības dienesta vecāku diena
Foto: Valsts aizsardzības dienesta vecāku diena Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā kopš šī gada 17. janvāra dien 59 jauni, patriotiski un apņēmības pilni Valsts aizsardzības dienesta otrā iesaukuma karavīri. Šodien, 27. janvārī, Štāba bataljonā norisinājās Valsts aizsardzības dienesta karavīru Vecāku diena, kuras laikā Valsts aizsardzības dienesta karavīri iepazīstināja ar savu ikdienu viņu vecākus un tuvākos ģimenes locekļus.

Pasākuma sākumā Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljona komandiere pulkvežleitnante Antoņina Bļodone aicināja iedegt bataljona vienotības simbolu - “saliedētības lāpu”, kuru šoreiz iededza Godasardzes rotas 1. vada komandieris un valsts aizsardzības dienesta kursa priekšnieks leitnants Miks Lazdiņš.

Sanākušie viesi, kuru starpā bija gan vecāki, gan vecvecāki un gan draugi, tika cienāti ar siltu tēju vai kafiju, kas palīdzēja sasildīties salīdzinoši aukstajā laikā. Pēc svinīgajām uzrunām viesi varēja doties pie saviem valsts aizsardzības dienesta karavīriem, lai veiktu kādu īpašu procedūru, proti, uz karavīra pleca uzliktu vienības uzšuvi, kas simbolizēs turpmāku piederību konkrētajai vienībai. Šis moments izvērtās emocionāls, jo vairāki vecāki ar lepnuma asarām acīs un motivējošiem vārdiem sveica savu atvasi jaunajā vienībā. Sarunās ar vecākiem portāls “Sargs.lv” noskaidroja, ka sākotnēji ir bijis uztraukums un neziņa par atvases gaitām dienestā, taču šobrīd vecāki atzīst, ka tas ir bijis pareizs lēmums, par kuru ļoti lepojas.

Image
Valsts aizsardzības dienesta vecāku diena
Valsts aizsardzības dienesta vecāku diena Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Mēs paši savu dēlu pabīdījām un pavirzījām valsts aizsardzības dienestam, lai apgūst kaut ko jaunu sava dzīvē. Tā ir vajadzīga lieta. Mēs esam lepni redzēt kā top jaunais karavīrs un Latvijas aizstāvis. Pēc dēla sacītā noprotam, ka dienests nav ļoti viegls, taču viņš lēnām pierod un sāk iepatikties dienests. Pašiem bailes nebija, jo daļēji jau zinājām, kā tas viss notiks. Pēc 11 mēnešiem mēs gaidām atpakaļ kārtīgu vīru. Ceram arī, ka paliks turpmāk armijā,” portālam “Sargs.lv” atzina valsts aizsardzības dienesta karavīra vecāki – Agris un Sandra no Carnikavas.

Pasākuma ietvaros tuviniekiem bija iespēja ne vien redzēt sadzīves un mācību apstākļus, iepazīties ar Štāba bataljona infrastruktūru, aplūkot karavīru ekipējumu un militāro tehniku, bet arī uzzināt par daudzveidīgajām dienesta iespējām Štāba  bataljonā un klātienē tikties ar Štāba bataljona vadību.

Image
Valsts aizsardzības dienesta vecāku diena
Valsts aizsardzības dienesta vecāku diena Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Valsts aizsardzības dienesta karavīrs Patriks Mārtiņš no Cēsīm portālam “Sargs.lv” skaidroja, ka galvenais iemesls pieteikšanās valsts aizsardzības dienestam nav bijusi nauda, bet gan paša pilnveidošanās dēļ. Jaunais valsts aizsardzības dienesta karavīrs vēlējās pārbaudīt sevi un savas prasmes ārpus ierastās ikdienas dzīves. Sākotnēji viņš gan domājis, ka šeit būs daudz stingrāka attieksme, taču šis neilgais laiks parādīja, ka instruktori ir saprotoši un pretimnākoši.

“Esmu pārsteigts par dažiem instruktoriem par to, cik labi viņiem izdodas pasniegt apmācības. Ļoti labi, ka mācības šeit notiek gan caur smiekliem, gan stingrību. Esmu apmierināts ar dienestu. Arī ēdiens šeit ir brīnišķīgs un nevaru par neko sūdzēties. Tā teikt – man garšo ēst,” smejoties sacīja valsts aizsardzības dienesta karavīrs Patriks Mārtiņš.

Arī valsts aizsardzības dienesta karavīrs Jēkabs atzīst, ka dienesta dienas ritms ir izmainījis viņa dzīvi. Pieceļoties agrāk viņš var izdarīt daudz vairāk lietu un daudz vairāk veltīt laiku savas fiziskās sagatavotības attīstīšanai. Tāpat karavīrs atzīst, ka šeit dienestā valda lieliska atmosfēra, un visu laiku notiek dažādi interesanti uzdevumi. Jēkabs iepriekš bijis aktīvs jaunsargs, tāpēc ir bijis vieglāk integrēties jaunajā valsts aizsardzības dienesta dzīvē.

Image
Valsts aizsardzības dienesta vecāku diena
Valsts aizsardzības dienesta vecāku diena Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Es pieteicos valsts aizsardzības dienestam, lai uzlabotu izturību un iegūtu jaunas iemaņas. Dienests ir izmainījis manu ikdienas rutīnu, taču zinu, ka ar laiku pie tās pieradīšu. Šeit instruktori ir ļoti atsaucīgi un izpalīdzīgi. Es nenožēloju, ka esmu šeit ieradusies, un man ļoti patīk tas, ko šeit darām. Es ieteiktu arī citiem iestāties valsts aizsardzības dienestā, lai izmainītu savu ikdienu un uzlabotu savu fizisko izturību,” portālam “Sargs.lv” atzina Amanda no Auces, kura uzsākusi dalību valsts aizsardzības dienestā.

Līdz ar Vecāku dienu noslēdzās valsts aizsardzības dienesta karavīru integrācijas posms Štāba bataljonā. Drīzumā uzsāksies 1. līmeņa pamatapmācība. Pamatapmācības ietvaros tiks apgūtas lauka kaujas iemaņas, ieroču apmācība, orientēšanās prasmes un citas karavīram nepieciešamās pamatiemaņas. Vienlaikus tiks turpināts aktīvs darbs  fiziskās sagatavotības pilnveidē un  patriotiskā audzināšanā, lai jau februāra beigās, noslēdzoties 1.līmeņa pamatapmācībai, valsts aizsardzības dienesta apmācāmie būtu godam tiesīgi dot karavīra zvērestu.

Dalies ar šo ziņu